Schaamte voor je geloof is zó twintigste-eeuws
23 januari 2020 · 09:00
Update: 15 november 2024 · 08:42
Ik werk op een openbare school. In gesprek met een leerlinge uit mijn klas komt zomaar het geloof ter sprake. Zij kijkt mij verbaasd aan: “Dus u bent gelovig?!” Ik, licht verlegen: ‘Euh, ja ik ben wel gelovig.” Ze kijkt me even onderzoekend aan en lacht dan vergoelijkend: “Nou, u bent gelukkig niet zo’n gelovige waar je dat heel erg aan merkt.”
Bovenstaande schreef ik in augustus in een column voor Shift. Als Visie-columnist verdien ik zo weinig dat ik moet bijbeunen om mijn Visie-abonnement te kunnen betalen. Shift is het partijkrantje van Interserve, een organisatie die professionals uitzendt naar het buitenland om via hun werk te getuigen. ‘Geloof werkt’ is hun slogan. Ik heb slechtere gehoord. Ik schreef de column omdat ik meewerkte aan hun evenement voor Nederlandse christenen: ‘Work-a-Holy’. Ik heb slechtere event-namen gehoord.
Verlegen om mijn geloof
In de column betoogde ik dat ik de opmerking van de leerlinge op twee manieren kan uitleggen. Ten eerste als compliment: dat ik blijkbaar niet voldoe aan haar stereotype gelovige. Haar beeld van een gelovige is vast een bebaarde, humorloze zuurpruim (meestal geeft-ie biologie) die over de gangen schuifelt in sandalen (met sokken) en onderweg alles en iedereen van zijn laatste oordeel voorziet. Maar ik kan het ook anders uitleggen: dat ik zo verlegen ben met mijn geloof dat het überhaupt niet werkt.
De tijd van polarisatie is voorbij
Op Work-a-Holy gooide ik die verlegenheid op het podium (mooi toch dat ik mijn vermogen verdien met mijn onvermogen), maar werd daar door de sprekers met mijn voeten op aarde gezet: de tijd dat je je als christen schaamde voor je geloof is zó twintigste-eeuws. De tijd van polarisatie is écht voorbij. Doe nou maar goed, zorg voor je collega’s, doe dat frank en vrij, vanuit liefde en niet vanuit angst. Zodanig dat mensen op den duur vragen: ‘Waarom doe je dit?’ Ik hoorde inspirerende praktijkvoorbeelden. De waarheid is dat de meeste mensen geen negatieve associaties meer hebben met geloof (wel met de kerk, da’s een andere column), maar gewoon blanco zijn. “Doe het zó dat ze op den duur vragen ‘Van wie ben jij er ééntje?’,” zei één spreker. Fascinerend. Stel dat het gewoon zo werkt? Ik heb slechtere ideeën gehoord.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.