Ga naar submenu Ga naar zoekveld

SDOK geeft in podcast vervolgde christen een stem

'We hebben behoefte aan verhalen van hoop'

Met haar nieuwe podcast De Stem wil SDOK vervolgde christenen een stem geven én verbinden met Nederlandse gelovigen. Daarmee doet de stichting, die opkomt voor de kerk in verdrukking, wat zij al jaren doet – maar wel met een nieuw medium.

Deel:

Richard Groenenboom, woordvoerder van SDOK en voormalig radiomaker bij de EO, vertelt dat het idee voor de podcast De Stem is ontstaan in coronatijd. “Reizen moesten we annuleren, een predikantenconferentie werd uitgesteld, en onze presentaties in het land konden geen doorgang vinden. Dat bracht ons op het idee andere manieren te zoeken om bij mensen thuis te komen. Deze podcast is erg geschikt om vervolgde christenen een stem te geven en hun verhalen dichtbij te brengen. We hebben veel audiovisueel materiaal, waar we dankbaar gebruik van kunnen maken.”

‘Nooit één bak ellende’

Podcast-sfeerbeeld-hogeresolutie

In de eerste aflevering van De Stem gaat Richard in gesprek met zijn SDOK-collega Arco van Doleweerd. Centraal staat het verhaal van Hannelie. Ze werkte met haar man en twee kinderen als zendeling in Afghanistan. In 2014 kwamen haar man en kinderen bij een gerichte moordaanslag van de taliban om het leven. Richard: “Ik krijg vaak de vraag of die heftige vervolgingsverhalen mij niet afstompen, maar het is nooit één bak ellende. Mensen maken ook een verdieping in hun geloof mee, of klampen zich juist meer vast aan God. Dat geeft hoop en spreekt ook mensen hier in Nederland aan.”

Verhalen van hoop

Juist in de coronacrisis kan de podcast christenen in Nederland inspireren, meent Richard. “Het is een medium dat zich er uitstekend voor leent om te reflecteren. En we hebben behoefte aan verhalen van hoop, aan handvatten hoe je in de onzekerheid Jezus kunt volgen. Daar gaat deze podcast bij uitstek over.”

Eerlijke portretten

Qua gasten en thematiek probeert Richard te variëren. Er schuiven dus niet alleen collega’s, maar ook christenpolitici en andere bekende en minder bekende personen aan die “een sterke betrokkenheid” hebben op vervolgde christenen. “Ik wil binnenkort ds. Paul Visser vragen. Met hem ben ik een tijd geleden naar India geweest en ik heb met hem gesproken over wat hij noemt ‘de theologie van de weerbaarheid’. Ook in zo’n aflevering zal het persoonlijke verhaal van een lokale christen centraal staan. Geen succesverhaal, maar eerlijke portretten van kwetsbare mensen met een grote God.”

Behoefte

De eerste reacties op De Stem zijn positief. Een paar dagen na publicatie, voordat er ruchtbaarheid aan is gegeven via de media, heeft de podcast al zo’n driehonderd luisteraars getrokken. “Ik mik op duizend volgers van de podcast aan het eind van dit jaar. Deze verhalen voorzien in een behoefte; je hebt ze nodig voor je eigen geloofsleven en om meer over God te leren.”

Beluister de podcast De Stem via SDOK/podcast

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--