Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wereldwijd krijgen christenvrouwen het meest met seksueel geweld te maken

Charity werd gedwongen te trouwen met een Boko Haram-strijder

Christelijke vrouwen krijgen wereldwijd het meest te maken met seksueel geweld en een gedwongen huwelijk. In de meeste landen waar religieuze vervolging plaatsvindt, krijgen christelijke vrouwen te maken met isolement, uithuwelijking of seksueel geweld als straf voor hun geloof. Dat meldt Open Doors in het jaarlijkse Gender Report dat verschillen in geloofsvervolging voor mannen en vrouwen in kaart brengt.

Deel:

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Het thema van dit jaar is 'vrijheid'; vrijheid van vrouwen dient niet onderhandelbaar te zijn maar een vanzelfsprekendheid.

Samen met Open Doors grijpen wij deze dag aan om stil te staan bij seksueel geweld tegen vrouwen om hun geloof. Charity is een van de vrouwen die met seksueel geweld ‘bestraft’ werd om haar geloof. En dat gebeurt in minstens 42 van de 50 landen op de Ranglijst Christenvervolging, blijkt uit het Gender Rapport 2020 van Open Doors.

Charity wordt uitgehuwelijkt en krijgt te maken met seksueel geweld

Geloofsvervolging van vrouwen kent primair twee vormen: een gedwongen huwelijk of seksueel geweld. Charity krijgt te maken met beide. Ze wordt kort na de geboorte van haar zoon ontvoerd door Boko Haram. Ze dwingen haar te trouwen met één van de strijders. Nadat ze getrouwd is, krijgt ze ook te maken met (seksueel) geweld. Ze raakt zwanger en bevalt van een dochter. Een aantal weken later, wordt ze bevrijd door Nigeriaanse soldaten.

Seksueel geweld tegen vrouwen raakt de hele gemeenschap. Dat merkt ook Charity als ze na haar bevrijding wordt herenigd met haar man. Zowel hij als haar dorpsgenoten zitten niet te wachten op Charity en de dochter die ze tijdens haar gedwongen huwelijk kreeg. Veldwerkers van Open Doors ontmoeten regelmatig vrouwen als Charity die vanwege het seksueel geweld dat hen is overkomen, worden buitengesloten. Ze helpen hen met een traumatraining.

Meer weten over het Gender Report of hoe het verhaal van Charity afloopt? Ga naar de site van Open Doors.

Lees ook: Sandra liep een Muskathlon voor Noord-Korea

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--