Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Slow-tv op z'n best: geniet van nieuwe Rail Away-afleveringen

29 en 30 december + 6, 8 , 9, 10 en 11 januari om 20.00 uur op NPO 2

Geniet rond de jaarwisseling van prachtige, nieuwe afleveringen van hét treinprogramma van Nederland. Speciaal voor jou reisden de makers van 'Rail Away' de afgelopen maanden dwars door Europa; van de Schotse Hooglanden naar de Franse Jura en van winters Beieren naar zonnig Spanje. Het resultaat zijn zeven nieuwe afleveringen met de mooiste treinroutes van Europa. Alle afleveringen zijn uiteraard ingesproken door de warme, vertrouwde stem van Bob van der Houven.

Deel:

We trappen het nieuwe seizoen af met een tweeluik door de Schotse Hooglanden. Met de Far North Line ontdekken we het hoge noorden van Schotland. Dat is de noordelijkst gelegen spoorlijn van Groot-Brittannië. In de eerste aflevering stappen we op in Inverness. De route brengt ons op het privéstation van de Hertog van Sutherland; daar stappen we uit. In het tweede deel van deze reis is Dunrobin Castle het vertrekpunt van de reis verder naar de eindbestemming: Thurso. Vanaf deze plek maken we de oversteek naar de prachtige Orkney-eilanden.

RA230 Schotland_2 Dunrobin Castle - Orkney STILL-13
Per trein door Schotland: van Dunrobin Castle naar Orkney.

Per spoor door Europa

De serie spoort verder door het besneeuwde Beieren in Duitsland. Daarna reizen we richting zuidwest Ierland, waar we onder andere een bezoek brengen aan het vissersdorpje Cobh. Dit was de laatste aanlegplaats van de Titanic. 

De aflevering van 9 januari brengt ons in Frankrijk. De spoorlijn in de Franse Jura verbindt verschillende plaatsen waar al honderden jaren de uurwerkexpertise centraal staat. Een stukje zuidelijker - in het noorden van Spanje - volgen we een pelgrimsroute. Onze eindbestemming is de Costa Verde aan de Golf van Biskaje.

RA231 Waldbahn Beieren-2
In de aflevering van 6 januari voert de Waldbahn ons door winters Beieren.

Obstakels overwinnen

De makers van Rail Away zijn in april 2023 begonnen om de verschillende routes in Schotland, Duitsland, Frankrijk, Ierland en Spanje vast te leggen. Met meerdere camera’s en een drone gingen ze op reis. Daarbij kwamen ze best wat obstakels tegen: slecht begaanbare wegen, sneeuw en treinen die maar om de zes uur rijden... "Ondanks deze letterlijke obstakels op de weg, hebben we er weer een prachtig seizoen van gemaakt", vinden de makers.

Wanneer te zien?

De nieuwe afleveringen van Rail Away zie je op onderstaande data om 20.00 uur op NPO 2.

--:--