Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sophie Hilbrand presenteert 'Liefde is...': 'Maak van je relatie een prioriteit!'

Iedere donderdag, 22.20 uur, NPO 1

Deel:

“Liefde is mooi en heftig, maar maakt een mens ook kwetsbaar," zegt Sophie Hilbrand over haar nieuwe programma Liefde is... (BNNVARA). “We mogen onze partner zelf kiezen en de verwachtingen zijn dan ook hooggespannen." Maar in de liefde is de werkelijkheid vaak veel weerbarstiger dan in films of liedjes. "Het gaat soms pijnlijk mis.”

In de serie wordt de liefde behandeld aan de hand van verschillende thema’s. De eerste aflevering van Liefde is... gaat over verliefdheid. Wat als je verliefd wordt terwijl je al een relatie hebt? Een van de mensen die Sophie ontmoet, is Lieke. Zij vertelt hoe ze toegaf aan een verliefdheid en haar man en vier kinderen achterliet. “Ik ben geneigd te zeggen dat je altijd de keuze hebt dat niet te doen,” zegt Sophie. “Maar toch, je laat ook weer niet zomaar je man en vier kinderen achter. Wat er op dat moment met je gebeurt, omschrijven biologen als een cocaïne-achtige drive waardoor je wordt overgenomen.”

Lieke krijgt spijt van overspel

“Ook in zo’n geval gaan mensen niet makkelijk uit elkaar,” vervolgt Sophie. “Het is altijd onprettig, zeker als er kinderen in het spel zijn. Maar jaren later kan het gebeuren dat mensen denken: ik had bij hem of haar moeten blijven. Ze beseffen dat pas als het te laat is.” De ontnuchtering komt bij Lieke pas als het te laat lijkt. Ze is bedreven geraakt in het bedriegen van haar man. Lieke is er – op dat moment – zelfs trots op dat het haar zo goed afgaat. Is er nog een weg terug als ze spijt krijgt?

Geef een stel eens een sessie bij een relatietherapeut cadeau

Tegen alle adviezen uit zijn omgeving in, doet haar man Ronald het onvoorstelbare. Sophie: “Hij vergeeft zijn vrouw! Dat hij daartoe in staat is, zie ik als het toppunt van liefde. Echt fantastisch. Dat ze weer bij hem mag terugkomen, besluit hij niet alleen voor zijn kinderen. Hij beseft dat hij nog van haar houdt, en dat hij zelf ook minder gelukkig is zonder haar."

Lees ook: Wat doe je als de liefde op is?
Lees ook: Wat doe je als de liefde op is?

'Wees eerlijk in je relatie'

“Het is goed om eerlijk te zijn in je relatie,” vindt Sophie. Gelooft ze dan ook dat je elkaar voor altijd trouw moet beloven en je daaraan moet houden? “Soms getuigt het juist van eerlijkheid en daadkracht om daar opnieuw over te beslissen, zeker nu mensen vaak heel oud worden. Ik denk dat het goed is als mensen niet vanuit een instituut bij elkaar blijven, maar dat ze dit doen omdat het hun keuze is. Je moet daarmee wel bewust bezig zijn in je relatie,” is haar advies. “Maak je relatie tot een grote prioriteit en besteed er veel aandacht aan.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Praat over je relatie
Sophie Hilbrand: 'Spreek hardop uit wat je geliefde voor je betekent'. Credits: Michel Schnater en Wessel de Groot.

In de serie komen ook stellen aan het woord die er een punt achter zetten. Dat doen ze niet zonder er veel over te praten. “Maar dat praten gebeurt vaak te laat,” merkt Sophie. “Gingen mensen maar wat eerder naar een relatietherapeut. Zo’n bezoekje zou je iemand soms gewoon cadeau moeten doen. Van zo’n sessie kom je bijna altijd verrijkt terug, omdat er vaak dingen in je relatie zijn waarover je niet zo snel praat. Dat merk ik ook aan de stellen uit Liefde is... Het kan heel ontroerend zijn je geliefde hardop te horen zeggen wat je voor hem of haar betekent.”

Liefde is...

Iedere donderdag, 22.20 uur, NPO 1

Beeld: Michel Schnater en Wessel de Groot

Geschreven door

Bart van Delen

--:--