Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sound of Metal: God ontmoeten in de stilte

De thematiek van de film is universeel: wat te doen als je leven abrupt anders loopt?

Ze zijn duidelijk gek op elkaar, maar maken een kwetsbare indruk. Ruben (Riz Ahmed) is drummer en ex-junkie, Lou (Olivia Cooke) is zangeres-gitarist en zit onder de zelf aangebrachte littekens. In een bus touren ze samen door de VS, waar ze in obscure popzaaltjes een enorme bak herrie op het publiek loslaten.

Deel:

Dan krijgt Ruben opeens last van zijn oren. Binnen een dag raakt hij vrijwel zijn hele gehoor kwijt. Bang dat hij in paniek weer zal gaan gebruiken, besluit Lou hem onder te brengen bij een speciale steungroep voor dove verslaafden. Daar moet Ruben gaan beslissen wat hij wil: zijn nieuwe situatie leren aanvaarden, of koste wat het kost proberen zijn oude leven terug te krijgen.

Geluid valt weg

Sound of Metal is een bijzonder intens drama, dat nogal fragmentarisch wordt verteld en daarmee soms vragen oproept. Maar dat zal deels de bedoeling zijn: regisseur Darius Marder doet zijn best je als kijker te laten ervaren wat Ruben ervaart. In veel scènes valt het geluid tijdelijk weg, waardoor je net als Ruben maar moet raden wat er wordt gezegd. Zijn wanhoop wordt bovendien razend knap verbeeld door hoofdrolspeler Riz Ahmed – het ene moment in een furieuze scheldpartij, het volgende in een kinderlijk angstige blik.

‘Stilte kan ook troost bieden’

Hoewel de film nadrukkelijk over doofheid gaat (er spelen ook diverse dove acteurs in mee), is de thematiek eigenlijk universeel: wat te doen als je leven abrupt anders loopt dan verwacht? Zoals Ruben zijn frustraties eerder verdoofde met drugs, zo zoekt hij nu een snelle oplossing voor zijn huidige probleem. Maar zo werkt het leven meestal niet, leert hij van zijn nieuwe mentor. Deze Joe (mooie rol van Paul Raci) houdt hem voor dat de stilte ook troost kan bieden. Dat je God er kunt ontmoeten. Al heeft Ruben nog wel een lange, zware weg te gaan voor hij daar iets mee zal kunnen.

Bekijk de trailer van 'Sound of Metal'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Sound of Metal

Regie: Darius Marder. Met o.a. Riz Ahmed, Olivia Cooke en Paul Raci. Kijkadvies: vanaf 12 jaar. Vanaf nu te zien op Amazon Prime.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--