Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sta op en schitter, hoe dan? Drie tips van Mirjam van der Vegt

Als vrouwen zijn we er maar al te goed in: onszelf vergelijken met anderen

We leven in een tijd waarin we mentaal en geestelijk heel wat meters kunnen maken en individueel tot bloei kunnen komen. 'Sta op en schitter,' is het devies. Maar wat als het jou gewoon niet lukt of maar ten dele? Wat doe je met gevoelens van jaloezie richting anderen die het wel voor elkaar lijken te krijgen? Drie tips om te schitteren – op een andere manier dan je denkt.

Deel:

1. Vergeet de ladder

De gedachte dat er een ladder is die je moet beklimmen om ergens uit te komen, heeft me onbewust lang in beweging gebracht en gehouden. Het beeld van de ladder is voor velen herkenbaar. Je plaatst een ander hoger of lager op de ladder, zodat jij toch nog een beetje beter uit de verf komt. Als vrouwen zijn we er maar al te goed in: onszelf vergelijken met anderen. Let op - in een jaloerse toestand vergelijken we vaak onze eigen dieptepunten met de hoogtepunten van een ander. Gemakshalve vergeten we dat de ander haar eigen offers heeft moeten brengen om ergens uit te komen. Vergelijken met een ander brengt je daarom geen echte troost. Stel je eens voor dat er helemaal geen ladder is. Wat als je nu samen hand in hand een landschap inloopt, op zoek naar de schat? Dan is het juist enorm belangrijk om de ander de hand te reiken in plaats van iets te misgunnen. We hebben elkaar nodig.

Hulp vragen is de beste manier om te schitteren

2. Vraag hulp

Regelmatig ontvang ik mails van mensen die mij vragen hoe ik toch alles voor elkaar krijg en of ik dat in vijf minuten kan uitleggen in een stappenplan. Mijn mail terug is meestal nog korter dan ze verwachten: ‘Hulp vragen is de beste manier om te schitteren. Als mensen schitteren, komt dat nooit door hen alleen, maar omdat ze zich met vallen en opstaan wisten te verbinden met mensen en hulp durfden te vragen. Schitteren doe je samen, al is dat soms niet zichtbaar.’ Waar heb jij op dit moment hulp bij nodig? Hoe kun je die hulpvraag leren verwoorden, zo concreet mogelijk en in kleine stapjes?  

3. Ontspan

tips mirjam van der vegt

Jaloezie heeft vaak te maken met onze eigenwaarde. Pater en schrijver Anselm Grün ziet jaloezie en hebzucht vooral als een verlangen naar rust. Je denkt aan toekomstige bezittingen of successen, maar eigenlijk verlang je naar rust in het hier en nu. Wat ben jij waard zonder je toekomstige succes? Hoe kun jij goed voor jezelf zorgen in het hier en nu? Op die manier ga je aan de slag met zelfzorg en zelfvertrouwen. Wanneer je iets leert over jezelf, leer je ook iets over anderen. Dan ben je vaak beter in staat om je te verbinden. Doordat we onszelf met elkaar verbinden, laten we de eenheid zien waardoor God zichtbaar wordt, want God is één (en zijn liefde is veel te groot voor één persoon!). Als je blij leert te zijn over het succes van een ander, doet dat niets af aan je eigen succes. Ontspan - en wees mild voor jezelf als het een dag niet lukt.

Lees ook: Stilte is vooruitgang: wie veel werkt, mag veel rusten

Tekst: Mirjam van der Vegt

--:--