Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Staatssecretaris Maarten van Ooijen: ‘Soms is het bidden haast schreeuwen om wijsheid'

Een hoopvol mens in een weerbarstige wereld

Maarten van Ooijen is de jongste staatssecretaris (33) in bijna vijftig jaar. Hij werkt voor het ministerie van volksgezondheid welzijn en sport en dan voornamelijk op het gebied van jeugd en preventie. Ondanks die roeping, zijn eigen gedrevenheid en passie blijkt de praktijk soms wel weerbarstig. Het is voor hem dan ook niet altijd even gemakkelijk om gedaan te krijgen wat hij wil.

Deel:

Hoe helpen de woorden ‘Bidden, bedanken en bewonderen’ hem als het gaat om zijn persoonlijk leven en zijn werk in de politiek? De staatssecretaris gaat met Jurjen ten Brink in gesprek op een hele mooie locatie.  

Weten dat God erbij is

Als hij één van de drie woorden moet kiezen, geeft Maarten direct aan dat hij niet anders kan dan gaan voor ‘bidden’. ‘’Dat zit het dichtst bij mijn hart. Als je vraagt wie ik ben, dan ben ik een biddend mens’’, is zijn uitleg daarbij. Dat is hij niet altijd geweest en hij vindt het bidden dan ook iets onbegrijpelijks. ‘’Je kunt het bijna niet uitleggen.’’ Toch probeert Maarten het wel. ‘’Voor mij is het weten dat God erbij is. Soms is het bidden haast schreeuwen, niet altijd letterlijk, maar wel met de gedachte: ‘God geef mij wijsheid!’’’ Maarten vertelt over zijn twijfels en dat hij vaak zoekende is wat goed is. Specifiek in zijn werk.

‘Mensen hebben mij verafschuwd. Toch wist ik: de Heer is erbij’

Maarten geeft aan dat bidden vaak ervaren wordt als een soort vraag die God dan beantwoordt of niet. Voor hem is bidden dat God er is en laat zien dat Hij jouw gebed hoort, maar ook op cruciale momenten bid Maarten wat er in zijn hart leeft. Zo vond hij het doodeng dat Gert-Jan Segers hem vroeg als staatssecretaris. ‘’Ik zei tegen God: wie ben ik om dit te gaan doen? Hij antwoordde: het gaat er niet om wie jij bent, maar wie ik ben.’’ Toch kwam alles waar Maarten vooraf bang voor was uit. ‘’Mensen hebben mij verafschuwd op social media, mij belachelijk gevonden, een idioot met een gek voorstel. En toch wist ik: de Heer is erbij.’’

Ook praat hij over zijn gezinsleven. Hoe hij vooraf bepaalde verwachtingen had, maar waarvan hij van een koude kermis thuis is gekomen. Ook het werk is hem op een bepaalde manier tegengevallen. Hij benoemt dat het vaak een hele pijnlijke bedoeling is. ‘’Dat je het gevoel hebt, ik zit aan die knoppen van jeugdzorg, mensen verwachten van mij een oplossing en terecht. Maar als je vervolgens tegen ze moet zeggen: ik werk aan de oplossing, maar ik heb deze niet morgen dan is dat vaak heel pijnlijk.’’

Hoe hij deze worsteling verder ervaart en hoe de woorden ‘Bid, bedank, bewonder hem daarbij helpen zie je in de uitzending van zondag 24 september.

Bid, bedank, bewonder

Bekijk het hele gesprek op zondag 24 september om 09:20 uur op NPO 2 of daarna op NPO Start

Geschreven door

Marloes ter Haar

--:--