Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stelling: 'De e-reader verdringt het papieren boek'

Lezen we in de nabije toekomst alleen nog maar digitale boeken? Weten mensen dan nog wel wat 'ezelsoren' zijn en wat het betekent om een boek van kaft tot kaft te lezen? Niemand kan om de opmars van de e-reader heen, maar wordt die populairder dan zijn papieren concurrent?

Deel:

Eens

“Digitaal lezen wordt in de toekomst inderdaad populairder dan lezen van papier,” voorspelt adjunct-directeur Arjen van Trigt van Boekencentrum, een van de weinige christelijke uitgevers van e-boeken. “Toch verdwijnt het papieren boek nooit helemaal. E-readers zijn in de eerste plaats geschikt voor onderweg: in het vliegtuig, de trein of de auto. Dan gaat het vooral om recreatief lezen. Daarnaast kan het apparaat straks veel meer dan het papieren boek, zoals het invoegen van filmpjes of links naar internet. Dat geldt ook voor kranten; die zouden wel eens grotendeels kunnen verdwijnen. Boeken die in digitale versies worden gelezen, hebben qua vormgeving meestal geen emotionele waarde voor de lezer. De vorm is ondergeschikt aan de inhoud. Ik geloof echter dat mensen hun mooie boeken en literaire romans in een boekenwandje blijven plaatsen.”

Een van de belangrijkste redenen om digitale boeken te kopen, is de lagere prijs. “Die ligt nu nog op 75 tot 80 procent van gewone boeken, maar zal uiteindelijk uitkomen op de helft, of nog lager. Ook de e-reader is behoorlijk in prijs gedaald en zal dat blijven doen.” Van Trigt maakt zich geen zorgen dat deze concurrerende prijzen van invloed zullen zijn op de verkoopcijfers van de Bijbel. “Die zal ongetwijfeld in papieren vorm blijven bestaan. Wel is het handig om verschillende digitale versies bij je te dragen in je e-reader of mobiele telefoon.”

Oneens

De christelijke romanschrijfster Greetje van den Berg uit Ens vermoedt dat de opkomst van de e-reader niet zo’n vaart zal lopen. “Persoonlijk vind ik het heerlijk om in een boekhandel of bibliotheek te lopen en boeken vast te pakken. Je kunt ze zelfs ruiken, in tegenstelling tot digitale boeken. Als je ze uit hebt, kun je dat zien. En… een boek is pas af als er een kaft omheen zit. Er is een hele generatie die het met mij eens is, al kan ik mij voorstellen dat jongeren voorkeur geven aan digitale boeken. Aan de andere kant is het natuurlijk mooi als zij op die manier meer gaan lezen. Het is dus geen verkeerde ontwikkeling.” Van den Berg schrijft gemiddeld twee boeken per jaar en heeft er zo’n 35 op haar naam staan. Ze werkt met de computer. “Maar ik print alles uit wat ik schrijf om het goed te kunnen lezen en controleren. Dat ben ik zo gewend.” Van den Berg spreekt regelmatig andere schrijvers over hoe het zit met rechten en contracten van digitale boeken. Daarbij komen ook de prijzen aan de orde. “Die zijn inderdaad een stuk lager, maar als daardoor meer mensen boeken kopen, heft dat elkaar misschien wel op. Mijn grootste zorg is dat boeken straks op illegale wijze zijn te downloaden. Ik vraag me af of dat is te voorkomen.”

Eens

Trendwatcher Vincent Everts is groot fan van elektronische boeken en heeft de papieren versies al twee jaar afgezworen. “Ik lees alleen nog maar e-boeken,” zegt hij vastberaden. “Een waar genot! Papieren boeken zijn voor mij niet meer dan relikwieën uit het industriële tijdperk, die in recordtempo worden verdrongen door de elektronische versies. Ik denk dat de mensen die het niet eens zijn met deze stelling snel uitsterven. In de VS worden al meer e-boeken dan papieren boeken verkocht.” In sneltreinvaart somt Everts zijn argumenten op. De lage prijs is volgens hem een van de belangrijkste redenen waarom e-boeken de strijd winnen. “Die zijn veel goedkoper te produceren en te verspreiden. Het is niet meer van deze tijd om bomen te kappen voor de productie van een boek, dat te drukken in een fabriek en daarna met vrachtwagens naar boekwinkels te distribueren, waar de consument ze uiteindelijk kan kopen. Erg omslachtig. Dat kan veel sneller. E-boeken kosten daardoor slechts de helft van het geld en duizenden titels zijn zelfs gratis te downloaden. Het is een illusie om te denken dat mensen straks nog 25 euro voor een papieren boek betalen, terwijl een e-boek waarschijnlijk rond de 5 euro gaat kosten. Ook het gebruiksgemak van digitale boeken is groter: je kunt ze overal lezen op je pc, mobiele telefoon, iPad of e-reader. Je kunt dus een onbeperkte hoeveelheid boeken meenemen. Met papieren boeken is dat geen doen. En… je hebt slechts één hand nodig, terwijl je een papieren boek nog altijd met twee handen moet vasthouden.”

Oneens

Gewone boeken winnen het uiteindelijk,” zegt Kor Wensink van christelijke boekhandel De Medeklinker in Oldebroek op grond van veertig jaar ervaring. “Ik ga dan ook zeker geen e-readers en e-boeken verkopen. Iedereen die dat wel doet, gooit zijn eigen glazen in. Stel nu dat digitaal lezen toch een hype wordt, dan kunnen de boekwinkels hun biezen pakken. Digitale boeken zijn namelijk veel goedkoper dan de papieren. Ik denk echter dat digitaal lezen snel achterhaald is. In onze boekwinkel heb ik daar nog geen enkele vraag naar gehad. Nu is Oldebroek maar een klein dorpje, dat niet te vergelijken is met de grote steden. Wellicht is het daar populairder en ik kan mij voorstellen dat jongeren meer digitaal lezen. Maar ook zij worden ouder, gaan meer lezen en kiezen dan vanzelf voor een boek. Dat leest fijner en is minder storingsgevoelig.” Wensink geeft wel toe dat hij onlangs een cursus heeft gevolgd over digitale boeken. “Wij kregen daarbij voorlichting over alle ontwikkelingen en over hoe je vragen van klanten zou kunnen beantwoorden. Het is goed om je daarop voor te bereiden, maar dat wil niet zeggen dat ik ze ga verkopen. Je kunt het vergelijken met een bakker die broodmachines en meel gaat verkopen aan zijn klanten, zodat ze voortaan zelf broodjes kunnen bakken. Zo gek ben ik niet!”

Tekst: Jeroen Kanis

--:--