Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thania zamelt geld in voor mensen die het financieel zwaar hebben

‘Ik weet zelf hoe het is om in zo’n situatie te zitten’

Lynette Veenema (39) is online bekend onder de naam ‘Thania Lawrence’. Ze geeft voedsel- en kledingpakketten weg en organiseert activiteiten voor mensen die onder de armoedegrens leven. Haar volgers op TikTok en Instagram maken het door middel van donaties mogelijk dat Lynette de pakketten kan opsturen. “Meestal laat ik alleen zien wat ik doe. Dan vinden mensen me uit zichzelf en doneren ze.”

Deel:

Dat Lynette onder een andere naam werkt, is niet zomaar. “Toen ik jonger was, gebruikte ik voor het eerst internet en het leek me niet slim om mijn echte naam te gebruiken. Daar is de naam Thania Lawrence geboren. Ik ben de naam ook op TikTok gaan gebruiken. In eerste instantie om in de gaten te houden wat mijn dochter deed op TikTok, maar later ben ik ook zelf video’s gaan maken.”

Laagdrempelig platform

“Het begon voor mij toen ik filmpjes maakte waarin ik geld verstopte voor mensen. Tot ik op een dag werd benaderd door een vrouw die vertelde dat ze geen geld meer had voor eten. Ik ben in gesprek gegaan en heb haar vervolgens verrast met boodschappen en een financiële bijdrage. Toen ik dit deelde, ging de video viraal met miljoenen views. Op dat moment is mijn TikTok-account echt van start gegaan.”

Lynette gebruikt bewust TikTok voor haar inzameling. “Tiktok is niet alleen een platform waarop mensen dansjes doen. Het is een platform waarop je heel snel bewustwording krijgt voor de problemen in de maatschappij. Ik merk dat het een laagdrempelige manier is voor mensen in nood om mij te bereiken. Er ligt namelijk veel minder lading op dan dat ze zich moeten aanmelden bij de gemeente of de voedselbank.”

Iedereen kan schulden krijgen

Zelf heeft ze ook in moeilijke situaties gezeten toen ze jonger was. “Toen ik 19 was, heb ik een arbeidsconflict gehad en ik ben een flinke tijd niet uitbetaald. Na maanden werd duidelijk dat ik in mijn recht stond en heb ik mijn geld gekregen. Alles leek opgelost, totdat ik te horen kreeg dat ik de aanmaningskosten en dergelijke moest betalen. Toen besefte ik dat je ook zonder opzet in de schulden kunt komen te zitten.”

Ik weet zelf hoe het is om in zo’n situatie te zitten

“Ik ben wel heel dankbaar dat ik de juiste mensen om mij heen had. Ik merk dat heel veel mensen dit niet hebben en ze naar mij komen voor advies. Dan heb ik het over de meest simpele vragen, zoals: waar moet ik heen, wie kan ik vragen hiervoor. Het breekt mijn hart dat mensen niemand om zich heen hebben. Dat ik nu mensen kan helpen, is mijn voornaamste motivatie. Ik weet zelf hoe het is om in zo’n situatie te zitten.”

Lichtpuntjes

“Ik ben zelf jarenlang psychiatrisch verpleegkundige geweest, hierdoor heb ik heel veel mensenkennis. Helaas moest ik stoppen met werken omdat ik een hersenletsel heb opgelopen. Hierna kreeg ik een burn-out, dat is nu bijna vier jaar geleden. Toen ben ik gaan kijken naar mijn prioriteiten en verlangens en kwam dit op mijn pad. Als ik niet was afgekeurd, had ik nooit de dingen kunnen doen die ik nu doe en daar ben ik heel dankbaar voor.”

Lynette vertelt dat ze samen met haar man ook een bijdrage levert voor de pakketten. “We zijn heel dankbaar dat we elke maand 20 pakketten kunnen versturen naar mensen. We worden enorm gesteund door ons (online) netwerk. Maar onze eigen bijdrage is wel nodig. Wij betalen zelf de verzendkosten voor de pakketten en dit doen we met liefde, we weten namelijk dat we mensen enorm helpen met een voedsel- of kledingpakket. We zorgen voor lichtpuntjes voor mensen die dat nodig hebben.”

Activiteiten in de maatschappij

Het stel organiseert regelmatig activiteiten als ‘De avond van je leven’, om gezinnen een avond onbezorgd te laten genieten met elkaar. “Met kerst is er een grote pakkettenactie en we zijn ook regelmatig te vinden op scholen. Hier hebben we ‘De tas van de klas’, die de leerlingen een week lang zelf vullen voor een dakloze. Zo betrek je de kinderen wat meer in de problemen van de maatschappij.”

Lynette drukt mensen op het hart om een stukje meer lief te hebben door daden heen. “Kijk om je heen en kijk wat jij kan betekenen voor iemand anders. Want als we allemaal een beetje meer naar elkaar omkijken, wordt de wereld stukken mooier.”

Foto: Wendy Drent

De weergave van deze TikTok vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Lisanne biedt noodhulp in het zwaar getroffen Syrië: ‘Mijn hart breekt’

Lees ook over:

Lisanne biedt noodhulp in het zwaar getroffen Syrië: ‘Mijn hart breekt’

Geschreven door

Loïs van Suilichem

--:--