Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘The Hummingbirds’: een zanggroep met meer dan 30 nationaliteiten

‘Dirigent zijn van deze groep is de mooiste taak die ik ooit heb gehad’

Natasha Parry woont alweer tien jaar in Nederland. Ze is geëmigreerd vanuit Australië en is nu docent Drama op een middelbare school. Haar zusje – die nog steeds in Australië woont - runt al 10 jaar een groot netwerk van a capella koren en dat inspireerde Natasha om in Nederland ook aan de slag te gaan met muziek.

Deel:

‘’Ik wilde graag iets op touw zetten om mensen bij elkaar te brengen’’, begint Natasha haar verhaal. Ze vertelt vol passie over het idee waar ze in 2016 mee op de proppen kwam. ,,Ik vond dat het iets creatiefs moest zijn en iets om samen te kunnen doen. Een zanggroep leek mij daarom perfect!’’ Zelf heeft Natasha het te druk op dat moment om het idee van de grond te kunnen krijgen. Totdat er met kerst een vriendin langskomt. ‘’We speelden muziek en hadden veel plezier samen.’’ Onder het genot van een kopje thee brainstormt Natasha de volgende morgen met haar vriendin om samen een zanggroep op te gaan richten. ,,Zij zou de administratie doen en ik het dirigeren van de groep. Dat kon wel gaan werken!’’, glundert Natasja.

‘Iedere cultuur kent muziek’

‘’We hielden een workshop om te kijken of mensen interesse zouden hebben’’, vervolgt de dirigente. ‘’Er kwamen in totaal 27 mensen en zij hebben zich toen allemaal ingeschreven voor het koor. En sindsdien blijft het groeien!’’, zegt Natasha met een glimlach. Er zingen op dit moment zo’n 80 tot 90 vrouwen bij ‘The Hummingbirds’, de naam die het duo de groep heeft gegeven. Er wordt een palet aan genres gezongen. ‘’Van popsongs tot aan jazz; van alles wat’’, vertelt Natasha. Iedere woensdagavond oefent de groep een aantal uur.

Wat de groep zo uniek maakt? Het zijn vrouwen van over de hele wereld. ‘’Er worden meer dan 30 verschillende landen gepresenteerd in ons koor’’, geeft Natasha aan. En dat heeft een reden. ‘’Ons koor is bedoeld om mensen samen te brengen en om internationals sneller te laten integreren. Als buitenlandse leef je al gauw in een bubbel en dit is een fijne manier om Nederlandse vrienden te vinden!’’, legt ze uit. Er komen onder andere dames uit Amerika, Frankrijk, Zuid-Afrika, Taiwan, Schotland, China, Italië, Polen, Israël, maar ook uit Oekraïne en Rusland. Die combinatie is extra bijzonder. ‘’Binnen ons koor hebben we geen oordeel over elkaar. We zijn allemaal vrouwen die onze huizen hebben achtergelaten. We weten allemaal hoe het is om ergens nieuw te moeten beginnen. Dat brengt ons samen’’, legt Natasha uit. ‘’Iedere cultuur kent muziek en dat is iets waarin we elkaar kunnen ontmoeten en wat we kunnen delen. Dat geldt ook voor onze dames uit Oekraïne en Rusland. Zij lijken meer op elkaar dan dat ze verschillen, ook al gebeuren er zulke vreselijke dingen hun landen.’’

Geen audities

De meeste koorleden wonen nu in Hilversum of komen uit plaatjes rondom Utrecht vandaan. Maar er zijn [LvdP1] ook dames die 45 minuten reizen om bij de repetities in Hilversum te kunnen zijn. Iedereen kan bij het koor komen en er zijn dan ook geen audities. ‘’We hebben vrouwen die geen muziek kunnen lezen of sinds de lagere school al niet meer hebben gezongen en dames die altijd met muziek bezig zijn geweest. Het is mooi dat je je op ieder niveau thuis kan voelen binnen de groep. Sommigen denken dat een bepaald stuk uit een nummer nooit gaat lukken. Als het dan na een paar maanden toch lukt, is dat geweldig’’, glundert Natasha.

‘Een nieuwe ervaring om aan de kleinkinderen te vertellen’

The Hummingbirds zijn te zien in de allereerste aflevering van Zing!. Hun deelname is vooral een kans om eens achter de schermen mee te kunnen kijken bij een televisieshow. ‘’Een nieuwe ervaring om later weer aan de kleinkinderen te kunnen vertellen’’, zegt Natasha met een knipoog. Daarnaast staan The Hummingbirds volledig achter de insteek van Zing!. ‘’Wij zijn het er helemaal mee eens dat muziek mensen samenbrengt’’, beaamt Natasha. ‘’Ik vind het mooi dat dat in de show naar voren komt. Muziek is iets heel krachtigs en ik vind het geweldig dat er zoveel mensen in Nederland bij een koor zitten. Dat het dan ook nog op tv komt, vind ik al helemaal super!’’

Optreden in Paradiso

Optreden voor publiek waren de dames al wel gewend, want ieder jaar doen zij mee aan een groot zomerconcert. ‘’Ook organiseren we regelmatig flashmobs. Dat hebben we recent nog gedaan onder de Dom in Utrecht. En we hebben zelfs al mogen optreden in Paradiso! Hoe cool is dat! Dat was fantastisch. Dat was onze leukste ervaring tot we meededen aan Zing!’’, glimlacht Natasha.

En niet alleen het optreden zelf geeft een kick, de groep wil ook wat meegeven. ‘’We willen laten zien hoeveel plezier het zingen ons geeft. Zingen is goed voor je gezondheid, het laat je fijn voelen en het geeft je mentaal een boost. Wij willen het publiek ook enthousiast maken om te gaan zingen’’, legt Natasha uit. Op de vraag hoe het is om dirigente van deze sterke groep vrouwen te zijn, weet Natasha direct een antwoord: ‘’Het is waarschijnlijk de mooiste taak die ik ooit gehad heb’’, glimlacht ze. ‘’Ik heb zoveel meer geleerd over mensen en het leiderschap. Iedere woensdagavond ben ik zó enthousiast dat ik niet kan slapen. Ik houd ervan om mensen samen te brengen en nieuwe ervaringen te geven. Het is in één woord geweldig!’’

‘We zijn niet heel ambitieus’

De groep heeft verder geen grote dromen voor de toekomst. ‘’Ik vind dat de repetities net zo belangrijk zijn’’, geeft Natasha aan. ‘’Ik wil dat ze ieder moment genieten. Dat ze de repetitie verlaten met een lichter, blijer en meer geïnspireerd gevoel dan dat ze de deur binnenkwamen. Al zou Tivoli Vredenburg natuurlijk ook nog wel leuk zijn’’, vult Natasha gauw nog aan. ‘’Maar nogmaals: we zijn niet heel ambitieus. Het gaat ons meer om de connectie. En we hopen natuurlijk wel dat onze kwaliteit van de muziek steeds beter wordt. Voor nu kan ik niets anders zeggen dan dat ik mega trots ben!’’, sluit de dirigente glunderend af.

Ben je benieuwd naar de auditie van The Hummingbirds? Kijk aflevering 1 van Zing! nu op NPO Start.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Marloes ter Haar

--:--