Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'The Passion Hemelvaart' met een verrassende nieuwe lading

'The Passion Hemelvaart gemist? Kijk hier terug.

'The Passion' krijgt wederom een vervolg met 'The Passion Hemelvaart'. Na de eerste succesvolle Hemelvaart-editie in 2022 willen KRO-NCRV en de Protestantse Kerk in Nederland samen met de andere partners de kijker verder kennis laten maken met het verhaal van Hemelvaart.

Deel:

De komende editie komt uit de Friese steden Bolsward en Sneek. The Passion Hemelvaart is te zien op donderdag 18 mei om 20.30 uur bij KRO-NCRV op NPO 1. 

Nieuw dit jaar is dat The Passion Hemelvaart uit een andere stad komt danThe Passion met Pasen, die dit jaar plaatsvindt in Harlingen. De Hemelvaart-editie komt vanuit twee andere Friese steden: Bolsward en Sneek, gelegen in de gemeente Súdwest-Fryslân. Petra van den Akker, wethouder cultuur van de gemeente Súdwest-Fryslân: “We vinden het geweldig dat wij naast Harlingen ook gastgemeente mogen zijn in dit spektakel. The Passion Hemelvaart wil kijkers met het Hemelvaartsverhaal verbinden en inspireren. Met het mooie Bolsward en Sneek als decor gaat dat zeker lukken. Dit is voor ons een unieke kans om samen met de gemeente Harlingen te laten zien aan heel Nederland hoe prachtig Friesland is.”

Betekenis Hemelvaart

De eerste editie van The Passion Hemelvaart werd vorig jaar met veel enthousiasme ontvangen. Zo’n 1,5 miljoen kijkers stemden af op dit verhaal van vertrouwen. Al sinds de middeleeuwen is Hemelvaartsdag een officieel erkende christelijke feestdag, al is de betekenis van deze dag lang niet bij iedereen bekend. Reden voor KRO-NCRV om in samenwerking met onder andere de Protestantse Kerk in Nederland ook in 2023 een nieuwe editie uit te zenden.

Directeur Protestantse Kerk in Nederland, Jurjen de Groot: "The Passion brengt het paasverhaal over het leven en de opstanding van Jezus dichtbij miljoenen Nederlanders. Met The Passion Hemelvaart geven we hier ook dit jaar een vervolg aan. Voordat Jezus terug naar de hemel gaat, zendt Hij eerst zijn discipelen uit. Hij geeft hen de opdracht om de wereld in te gaan. Dat is ook de kern van het verhaal dat we met The Passion Hemelvaart willen vertellen. Hoe donker het ook is, kijkend naar de situatie in Oekraïne, hebben wij de opdracht meegekregen om hoop en licht om ons heen te verspreiden."

Verrassende nieuwe lading

The Passion Hemelvaart gaat door waar de paasvertelling in The Passion eindigt. Het vertelt het verhaal van Jezus die is opgestaan en aan zijn discipelen vraagt zijn werk voort te zetten. Op iconische locaties in Sneek en Bolsward spelen zich de scenes af en klinken bekende muziekhits, die binnen de context van The Passion Hemelvaart een verrassende nieuwe lading krijgen. Dit jaar is er voor zowel Maria Magdalena als voor het personage van Pontius Pilatus, de Romeinse stadhouder die Jezus veroordeelt, een grote rol weggelegd. Ook de vrouw van Pilatus, Claudia, speelt een belangrijke rol.

Net als met Pasen wil KRO-NCRV met The Passion Hemelvaart het verhaal van Hemelvaart uit de Bijbel voor iedereen in Nederland brengen: actueel en herkenbaar, met een diverse cast. 

Wie is Claudia, de vrouw van Pontius Pilatus?
Wie is Claudia, de vrouw van Pontius Pilatus?

The Passion Hemelvaart 2023 gemist

Kijk hier de uitzending terug bij NPO Start

Songtekst The Passion Hemelvaart

Dromen in kleur

Ik kijk om me heen en zie dezelfde straat
Maar het voelt of er nu ineens een nieuw licht op staat
Heel m'n leven lang ging ik eraan voorbij
Maar wat ik al die tijd niet zag maak jij nu los in mij
Dat het hier zo mooi kan zijn
Voel je het licht?
Proef je de mist?
Makkelijk gezegd dat het onwerkelijk is
Maar het is echt
Sinds jij er bent
Zie ik alles anders dan hoe ik het ken
Hoop dat het nooit went
Want we dromеn in kleur

Ik doe m'n ogen dicht, hеt voelt alsof ik vlieg
En ik weet niet hoe het kan, maar het boeit me niet
En hoe je het ook noemt, ik wil het nooit meer kwijt
Wat ik nu zie, wat ik hoor en voel, dat wil ik voor altijd
Dat het hier zo mooi kan zijnVoel je het licht?
Proef je de mist?
Makkelijk gezegd dat het onwerkelijk is
Maar het is echt
Sinds jij er bent
Zie ik alles anders dan hoe ik het ken
Hoop dat het nooit went
Want we dromen in kleur

Alles lijkt mooier nu ik kijk met jou
Voel je het licht?
Proef je de mist?
Makkelijk gezegd dat het onwerkelijk is
Voel je het licht? (Voel je het licht?)
Proef je de mist? (Proef je de mist?)
Sinds jij er bent (Sinds jij er bent)
Hoop dat het nooit went (Hoop dat het nooit went)
Want we dromen in kleur
En het is voor het eerst dat dat gebeurt
Want we dromen in kleur
En het is voor het eerst dat dat gebeurt
Want we dromen in kleur

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--