Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Thierry Baudet probeert de stabiliteit van Europa te waarborgen'

'Crux' op bezoek bij Forum voor Democratie op Urk

Een flink deel van orthodox-christelijke Nederland gaat voor radicaal rechts, zo ook velen op Urk. Bij de laatste landelijke verkiezingen haalde Forum voor Democratie daar zo’n 10 procent van de stemmen.

Deel:

Maar in de tussentijd is de partij onderhevig geweest aan ruzies, splitsingen en ligt partijleider Thierry Baudet onder vuur vanwege zijn corona-standpunten en wordt hem verweten dat hij racistisch is en antisemitisch.

Thierry Baudet

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen volgt Crux daarom de eerste Urker partijleider, Joas van der Reest, en mede-oprichter van het Forum op Urk, Luut Schraal. Beiden zijn zij christen en willen ze ondanks de ophef nog steeds voor Forum voor Democratie gaan. Sterker nog, ze vinden Thierry Baudet een slimme man met een rechte rug. Daarnaast zijn ze ook blij dat FVD opkomt voor de mensen die zich niet laten vaccineren.

Poetin

Maar als tijdens het proces van het meerdere weken draaien voor dit tv-programma Rusland buurland Oekraïne binnenvalt, neemt Thierry Baudet het standpunt in om niet de aanval van Poetin af te wijzen. Dit stuit tegen het zere been van zowel partijleider, Joas van der Reest, als van Luut Schraal. Uiteindelijk snapt Joas wel waarom Thierry er op deze manier in zit, al vindt hij nog steeds dat je deze aanval op de Oekraïne moet veroordelen.

Derde Wereldoorlog

Hij stelt dat Baudet probeert de stabiliteit van Europa te waarborgen en bij wijze van spreken wil voorkomen, door geen harde opstelling in te nemen, dat er mogelijk een Derde Wereldoorlog uitbreekt. Voor Luut is de opstelling van Thierry daarentegen reden om te twijfelen of hij nog wel verkiesbaar wil zijn voor het Forum tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart. Blijft Luut bij het Forum voor Democratie?

Crux

Zaterdag 12 maart om 19.15 uur op NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--