Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Thuiskijktip: Renée Zellweger imponeert als Judy Garland

Waarom ‘Judy’ terecht werd bekroond met de Oscar voor beste actrice

Of de bioscopen nu open of dicht zijn, het filmaanbod blijft helaas mager. Daarom maar weer een thuiskijktip: het biografische drama Judy, dat begin dit jaar werd bekroond met de Oscar voor beste actrice. Terecht, wat mij betreft: hoofdrolspeelster Renée Zellweger is fantastisch.

Deel:

De Judy uit de titel is filmster en zangeres Judy Garland (1922-1969), die al op zeer jonge leeftijd in de showbizz belandde en op haar 17e de rol van haar leven speelde, als Dorothy in The Wizard of Oz (1939). Judy blikt in een handvol flashbacks terug op de opnames van die film, maar speelt zich verder af in de jaren zestig. Garland is dan halverwege de veertig, al vier keer gescheiden, blut en verslaafd aan medicijnen en drank. Om geld te verdienen zodat ze voor haar kinderen kan blijven zorgen, besluit ze vijf weken avond aan avond te gaan optreden in een Londense nachtclub – een onderneming die ze mentaal en fysiek nauwelijks meer aankan.

'Geen aaneenschakeling van kommer en kwel'

Het is een vrij treurig verhaal, zoveel moge duidelijk zijn. In die flashbackscènes zien we dat de ellende al vroeg begon: de jonge Garland moest op de filmset onmogelijk hard werken en kreeg pillen toegediend om slank en fit te blijven. Dat geeft haar iconische liedje uit die tijd, ‘Somewhere Over the Rainbow’, een wel heel wrange ondertoon.

Garlands verbetenheid heeft iets ontroerends

Toch is Judy ook weer geen aaneenschakeling van kommer en kwel. Garlands verbetenheid heeft iets ontroerends, en in Londen heeft ze een aantal mooie ontmoetingen. Op het podium is ze bovendien zichtbaar in haar element. De diva had een compleet eigen manier van zingen en dansen, die Renée Zellweger verbluffend goed weet na te bootsen. Knap ook hoe haar personage steeds menselijk en kwetsbaar blijft, terwijl ze zich toch regelmatig onuitstaanbaar gedraagt.

Bekijk de trailer van 'Judy'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Judy

Regie: Rupert Goold. Met o.a. Renée Zellweger, Jessie Buckley en Michael Gambon. Kijkwijzer: vanaf 12 jaar wegens grof taalgebruik, discriminatie en drugs- en/of alcoholgebruik. Te zien via o.a. Amazon Prime en Pathé Thuis.

Geschreven door

Rick de Gier

--:--