Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tijs en Giovanca presenteren de nieuwe talkshow Op1

'We gaan zo live, bid voor ons'

Als Giovanca Ostiana (42) door een andere omroep dan de EO was gevraagd om een talkshow te gaan presenteren, had ze vriendelijk bedankt. Vanaf begin januari verzorgt ze met Tijs van den Brink (49) de nieuwe latenighttalkshow 'Op1'. “Het voelde als een sprong in het diepe.”

Deel:

Nog voordat Giovanca plaatsneemt in het karakteristieke restaurant, waarschuwt ze: “Voorheen gingen interviews altijd alleen over mij en moest ik er met ellenbogenwerk iets van geloof doorheen duwen. Dus mocht het vandaag over het geloof gaan: ik moet er nog aan wennen dat dat hier zo vanzelfsprekend is.” Tijs lacht: “Bij mij is het precies andersom. Mensen willen met mij alleen maar over het geloof praten en ik moet moeite doen om te laten merken dat ik ook nog andere dingen doe in mijn leven.” 

Blij met de eerste uitzendingen

Twee verschillende mensen, zo blijkt meteen. Samen vormen ze op dinsdagavond het duo van de talkshow Op1. En dat bevalt goed. Tijs: “Ik houd van praten over het nieuws, en dat mogen wij nu op een prachtige plek doen.” Tot 2014 presenteerde Tijs de talkshow Knevel & Van den Brink. “Je kunt die programma’s niet met elkaar vergelijken. Nu zit ik naast een andere collega en hebben we een andere redactie. Dat moet allemaal nog in elkaar gaan passen. Natuurlijk kunnen er dingen beter, maar er zijn ook al momenten dat ik ervan geniet. Netto ben ik blij.” 

Het voelt alsof ik een nieuwe taal moet leren

Voor Giovanca, die voorheen Vrije Geluiden bij de VPRO presenteerde, is de talkshowwereld nieuw. “Het zou gek zijn als ik zeg dat het allemaal van een leien dakje gaat. Toen ik ja zei tegen Op1, voelde het als een sprong in het diepe. Nu moet ik uitvinden hoe ik blijf drijven.” Het jargon, de onderwerpen en de redactiewereld vindt Giovanca enorm boeiend. “Het voelt alsof ik een nieuwe taal moet leren.” 

Zenuwen als de uitzending 'Op1' begint

Liveoptredens is zangeres Giovanca gewend. Ook met optreden in talkshows heeft ze ervaring. “Ik dacht dat dat vooral druk zou geven, want dat voelde ik als ik als artiest bij De Wereld Draait Door zat. Maar er bestaat dus een overtreffende trap. Als de uitzending van Op1 begint, wordt er zo’n zenuwpakket in mij geactiveerd. Dan schieten allerlei rollen door mijn hoofd: collega, presentator, gastvrouw voor het publiek, de tafelgasten én de kijker... Ik weet ongeveer wat er gaat gebeuren, maar eenmaal aan tafel gaat alles altijd anders.” Tijs: “We werken twee dagen naar een uitzending toe. Als we live gaan, moet het in dat uur gebeuren. Je kunt geen verkeerde vraag stellen.” Van zenuwen heeft Tijs geen last meer, het geeft hem juist een adrenalinekick. “Na een uitzending duurt het uren voor ik kan slapen.” Is er dan niets wat Tijs spannend vindt? “Hoe de tafelgasten op elkaar reageren, is een soort dans. We vinden het leuk als iedereen meepraat, maar het moet wel to the point zijn en niet te lang.” 

Giovanca en Tijs: een maffe combinatie

Giovanca Ostiana
Credits: Ruben Timman.

“Als je naar onze achtergronden kijkt, zijn wij een heel maffe combinatie.” Giovanca somt de verschillen op: “Tijs ís de EO, ik ben net collega geworden. Hij heeft ervaring met talkshows, ik niet.” Tijs: “Ik was erbij toen Giovanca bedacht werd als mogelijke presentator voor Op1. Ik kende haar niet, had haar nog nooit ontmoet, maar ze leek me interessant. We waren vooral op zoek naar iemand die anders was dan ik. Dat is geslaagd.” Inmiddels hebben de twee elkaar beter leren kennen. Giovanca: “Tijs is snel, scherp, heeft veel parate kennis en – dit is iets waar ik jaloers op ben – hij is gewend om als vragensteller naar de wereld en het nieuws te kijken. Ik las voorheen in de krant vooral de artikelen die mijn dagelijks leven aangingen. Natuurlijk wil ik globaal weten wat er in Amerika gebeurt, maar ik ga zulke artikelen niet met een markeerstift uitpluizen.” Tijs onderbreekt haar: “Die parate kennis is ervaring, en dat bouw je op. Er zijn veel mensen die allerlei dingen in hun leven gedaan hebben, ik doe dit al honderd jaar.” 

Groeiproces

Giovanca is volgens Tijs empathisch en oprecht geïnteresseerd in wat er in mensen omgaat. “Ze leert ontzettend snel. Dat heeft ze zelf nog niet door, maar ik zie hoe snel ze haar weg vindt in dossiers en hoe ze dat in de uitzending weet te vertalen.” Tijs kijkt even opzij. “Misschien vind je het vervelend dat ik het alweer zeg, maar Giovanca heeft geen groot ego. Dat weet je nooit bij mensen die een journalistieke of muzikale carrière hebben. Als je met iemand moet samenwerken, is het wel fijn als je allebei een beetje normaal kunt doen.” Samen een live televisieprogramma presenteren, vraagt om vertrouwen. Giovanca: “We zitten nu in een groeiproces. Gelukkig durf ik alles aan Tijs te vragen en hij ook aan mij.” Tijs: “Dat is ons vak hè, je krijgt met dingen te maken waar je helemaal niets van weet. Dan is het fijn dat je tijdens de voorbereiding de ruimte en het vertrouwen voelt om alles te vragen zonder weggehoond te worden. Die veiligheid voelen we allebei. En dat moet ook. Je kunt de ander niet laten bungelen.”

Evangeliseren

Tijs van den Brink
Credits: Ruben Timman.

Tijs en Giovanca presenteren namens de Evangelische Omroep. Wat de kijker daarvan gaat merken? Tijs: “Het idee is dat we af en toe iets van onze eigenheid kunnen laten zien door het type gast dat we uitnodigen. En ook in de gesprekken die we aan tafel voeren, kan dat. Pas hadden we een item over orgaandonatie. Daar zitten natuurlijk best wat ethische kanten aan. Hoe ga je met de ander om? Wat heb je over voor je naaste?” Giovanca: “Soms zal het expliciet zijn, meestal impliciet. Ik denk dat dat oké is. Zo gaat het in het echte leven ook. Door de manier waarop je met een ander omgaat, kun je al veel laten zien.” Evangeliseren is niet het doel van de dinsdagavond. Tijs: “We zijn allereerst een talkshow. Het nieuws van de dag en de week vormt de kern. Als we iets met het geloof kunnen doen, is dat mooi. Forceer je het, dan wordt het lelijk.” 

Blij met twee presentatoren

Op1 lijkt succes te hebben, ook al druist het concept van de verschillende presentatieduo’s in tegen allerlei televisiewetten. Tijs kan het wel verklaren. “Natuurlijk moet je een zekere mate van bekendheid opbouwen, de kijker wil weten wat hij krijgt. Maar als hij dat eenmaal weet, kan de kijker blijkbaar meer hebben dan gedacht.” Giovanca somt de ingrediënten van een goede talkshow op. “Een goede sfeer, betrokkenheid van de presentator en de gasten, interessante onderwerpen en chemie. Dat zit wat mij betreft allemaal in Op1.” Beiden zijn blij dat de presentatie in handen is van twee presentatoren. Tijs: “We kunnen een breed scala aan onderwerpen behandelen omdat we samen zijn. En het is goed voor de sfeer. We hopen dat één plus één geen twee is, maar tweeënhalf, of drie.” 

Bidden voordat 'Op1' begint

Voorafgaand aan iedere uitzending doet Tijs “wat extra schietgebedjes”. Ook Giovanca bidt. “Voor mij is dat vanzelfsprekend. Als ik met mijn band optreed, bid ik ook met iedereen. Geen ingewikkeld gebed hoor. En net voor de uitzending stuur ik vrienden en familie een berichtje met ‘wij gaan zo live, bid voor ons’.” Glimlachend: “Niets te verliezen, toch? Iemand belde mij na de uitzending en zei dat het een godswonder was hoe ik daar zat. En dat was het ook.” 

Op1

Elke dinsdag, 22.25 uur, NPO 1 

Tekst: Aliene Boele 

Beeld: Ruben Timman

--:--