Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tips uit het boek: Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven

Marije van der Made vertelt je de feiten en misvattingen over duurzaam leven

Je eet geen vlees, maar je vliegt wel? Heel leuk die vegaproducten, maar daar wordt het regenwoud toch voor gekapt? Tweedehandskleding? Het heeft toch geen zin! Marije van der Mader, Youtuber en groene influencer, deelt op een humoristische manier allerlei feiten, vragen, ervaringen en misvattingen over duurzaam leven. Benieuwd? De Eva-redactie las het boek voor je!

Deel:

Marije van der Made is Youtuber en een ‘groene’ influencer. Haar duurzame levensstijl zorgt ervoor dat ze veel vragen en verwijten naar haar hoofd geslingerd krijgt. In haar nieuwe boek Dit gebeurt er als je duurzaam gaat leven deelt ze op humoristische wijze allerlei feiten, ervaringen en veelgehoorde misvattingen over duurzaamheid en geeft ze handvatten voor antwoorden op kritische vragen.

'Het valt allemaal wel mee met die klimaatcrisis. Dat is gewoon de natuur’

In haar boek stelt Marije voorop dat iedereen zelf mag weten in hoeverre iemand doet aan duurzaam leven. Als je ervoor kiest om duurzamer te leven, is er een kans dat je iemand tegenkomt die je een geitenwollensokkenhippie vindt en jouw motivatie om duurzaam te leven de grond in boort, zonder dat je de kans krijgt om het uit te leggen.

Opwarming van de aarde? Klimaatverandering? Onzin! Wellicht heb je deze kreet wel eens gehoord of gedacht. Marije geeft in haar boek antwoord op deze vragen.

Zo legt ze uit: het klimaat verandert door de eeuwen heen. Periodes van kou en warmte hebben elkaar afgewisseld. Er is tegenwoordig veel te doen om broeikasgassen, ook wel CO2 genoemd. Broeikasgassen zorgen ervoor dat warmte wordt vastgehouden en daardoor stijgt de temperatuur op aarde. Co2 is niet per se slecht: zonder deze gassen zou het te koud zijn, maar te veel maakt dat het hier al snel te heet wordt. Wetenschappers hebben vastgesteld dat vooral de snelle toename van de broeikasgassen Co2 en methaan problematisch is. Deze toename komt vooral door onze energiebronnen, de landbouw en onze verspillings- en consumptiemaatschappij.

Het probleem

Even deze theoretische woorden in normaal Nederlands: We leven hier in Nederland alsof we over drie aardbollen beschikken.

De grootste boosdoener is heus niet dat rietje in je milkshake of het plasticje om de komkommer

Kunnen we hier iets aan doen? Wij zijn als mens verantwoordelijk voor de klimaatcrisis. De grootste boosdoener is heus niet dat rietje in je milkshake of het plasticje om de komkommer. Grootschalige verandering kan alleen plaatsvinden als overheden en organisaties hierin meewerken. Maar dit ontslaat ons niet van de mogelijkheid om zelf de eerste stappen te zetten.

Vlees eten

Vegetariërs, ze lijken wel met de dag meer te worden. ‘Is vlees eten dan daadwerkelijk zo slecht?’, hoor ik je denken. Laten we de vraag eens anders stellen: Waarom eten we eigenlijk vlees? Volgens Marije is het een misvatting dat het normaal is dat we vlees eten. Het elke dag eten van vlees is niet nodig voor je gezondheid, maar heeft wel een enorme impact op de houdbaarheid van onze aarde. Het eten van vlees is op zichzelf niet dieronvriendelijk, maar de vee-industrie wel. Er is veel verkeerde informatie te vinden over vlees en dat is een resultaat van de vleeslobby (mensen die financieel belang hebben bij een hoge vleesconsumptie). Wie moet je nu geloven: de vega(n)s of de vleeseters? Ga eens op onderzoek uit. En beslis dan zelf wat je met deze informatie wilt doen.

Kleding

Een van de bekendere manieren om duurzamer te leven is het concept van tweedehandskleding.
Wist je dat er ongeveer 2700 liter water nodig is voor het maken van een katoenen shirtje? Als je dus een shirtje minder koopt of een kledingruil doet met je buurvrouw, kun je bij wijze van spreken de rest van je leven de kraan open laten staan tijdens het tandenpoetsen.

Duurzaam leven: overdreven gedoe?

Volgens Chad Frischmann, een klimaatveranderingsexpert, is het verminderen van voedselverspilling een van de belangrijkste dingen die we kunnen doen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Voedsel verspillen of producten weggooien is niet alleen zonde van het product zelf, maar ook van de energie die erin is gestoken.

Slechts 21 procent van onze impact kunnen we zien

Laten we wel wezen, soms is het ook best lastig om duurzaam te leven. En dat is helemaal niet gek. Slechts 21 procent van onze impact kunnen we zien, de overige 79 procent is verborgen. Een plastic verpakking is tastbaar, maar vervuiling, verspilling en ontbossing niet. Op mijnverborgenimpact.nl en milieucentraal.nl kun je uitrekenen wat jouw ecologische voetafdruk is. Leuk om eens te bekijken.

Wat kan jij doen? Een paar concrete tips om duurzamer te leven:

  1. Spullen: denk goed na voor je iets aanschaft, kijk of dit ook tweedehands kan
  2. Vlees: ga eens op onderzoek uit hoeveel energie het kost om jouw slavink in de supermarkt te krijgen. Probeer een de vegetarische keuken uit en kook een of meerdere dagen zonder vlees.
  3. Auto: 80 procent van alle Nederlandse autoritten is korter dan vijf kilometer. Doe eens een stukje met de benenwagen of pak de fiets.
  4. Vliegen: hier kun je een groot verschil maken. De impact van een retourtje Bali kun je vergelijken met vier jaar lang autorijden. En als je vliegt: maak er dan echt een mooie reis van.
  5. Badkamer: voorkom waterverspilling door bijvoorbeeld korter te douchen.
  6. Heb respect voor alle standpunten en probeer het vooral te houden bij jouw eigen intenties.

Er zijn nog tal van mogelijke tips. Het belangrijkste is dat je je bewust bent wat je impact op het klimaat is en waarom je dingen doet zoals je ze doet.

Het viel Willine tegen dat het kweken van bloemen helemaal niet duurzaam is. Nu plukt ze uit haar eigen tuin, lees haar verhaal: "Hoe meer ik met de natuur bezig ben, hoe meer ik besef dat ik het niet zelf in de hand heb."

Geschreven door

Corianne van der Werf

--:--