Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Duurzaam na de dood

Het is niet het gezelligste onderwerp, maar hoort wel bij het leven: de dood. Toch is het goed om er nu alvast over na te denken. En goed om te weten: ook wat je begrafenis betreft kun je duurzame keuzes maken.

Deel:

Ik had er zelf tot een paar jaar geleden nooit over nagedacht: wat wil je dat er gebeurt als je overlijdt?Het is wellicht iets wat jij ook liever voor je uitschuift, maar toch is het goed om erover na te denken. Toen ik me ging verdiepen in de duurzame alternatieven voor ‘standaard’ begrafenissen kwam ik veel informatie tegen. Ik las bijvoorbeeld over de hoge concentraties medicijnresten die in onze lichamen achterblijven, over de moeite van de familie wanneer er geen mooi plan is en besloot deze column een keertje aan dit onderwerp te wijden. 

Hieronder geef ik een aantal tips. Ik ben geen theoloog en weet niet of ze ‘on trend’ zijn met alle Bijbelse voorschriften, maar er is sinds die tijd natuurlijk wel het een en ander veranderd. Zoals kaliumhydroxide die in ons lijf achterblijft  bijvoorbeeld (zie punt 5).

Tips voor een duurzame uitvaart  

1 Denk vooruit: schrijf op hoe je graag zou willen dat je uitvaart verloopt. Voelt misschien een beetje raar, maar het is ook een mooi moment om extra stil te staan bij het leven. 

2 Verwerk in zo’n plan echt je eigen wensen. Voor veel niet-milieuvriendelijke alternatieven is er wel iets anders te bedenken. Heel behulpzaam is de site van Susanne bij Afscheid. Lees bijvoorbeeld dit artikel eens. Tips over vervoer, de baar, maar ook over natuurbegraven.

3 Ook de keuze voor de kist kan duurzamer. In standaardkisten is vaak milieu-onvriendelijke lijm verwerkt. Hier vind je een aantal duurzamere alternatieven, zoals een mand of een dooskist. 

4 Wellicht sta je er ook niet zo bij stil, maar ook veel bloemen zijn niet bepaald duurzaam: lees dit stuk maar eens. Dat kan dus ook vaak beter als je je even oriënteert. Door bijvoorbeeld bloemen uit Nederland te komen, en het liefst ook nog ‘in het seizoen’. 

5 Greenleave is een stichting waarin een aantal uitvaartondernemingen samenwerken en gespecialiseerd in duurzame begrafenissen. Zij hebben al een selectie voor je gemaakt van de meest milieuvriendelijke kist tot duurzaam rouwdrukwerk en biologische en lokale catering.  

6 Begraven en cremeren is ongeveer even vervuilend. Daarom wordt er gezocht naar alternatieven. Op dit moment is het in Nederland nog niet mogelijk, maar in de toekomst is het ook mogelijk om je lichaam op te laten lossen. Meer hierover vind je in dit artikel: https://www.ad.nl/nieuws/vier-tips-om-je-dood-wat-duurzamer-te-maken~a98d5734/

7 Vind je natuur en milieu belangrijk en steun je nu al groene goede doelen? Die kun je natuurlijk ook laten opnemen in je testament. Op die manier laat je de wereld mooier achter. Zoals bijvoorbeeld een organisatie als Milieudefensie, Natuur en Milieu of A Rocha.

8 En: laat je inspireren door anderen. In deze prachtige video vertelt Klaas Noordhuis (hij overleed in september 2017) over de rol van bomen in zijn leven, en hoe hij dat na zijn dood ziet. https://vimeo.com/227235568

Heb jij nog tips voor een duurzame uitvaart? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl of via onze social-mediakanalen.

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--