Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tygo ontmoet 'gevaarlijkste gek van Hilversum' in 'Tygo in de psychiatrie'

'Ik durf mijn huis niet meer uit'; donderdag, 21.00 uur, NPO 3

Tygo Gernandt ontdekt met welke stigma’s je te maken kan krijgen als je een label hebt. In Tygo in de psychiatrie (EO) maakt hij vanavond kennis met David, die bekendstaat als ‘de gevaarlijkste gek van Hilversum’.

Deel:

Tygo gaat langs bij David, die zelf zijn huis niet meer uit durft. Ook de 21-jarige Jason krijgt de presentator weer op bezoek in deze aflevering van Tygo in de psychiatrie. Jason heeft maar liefst dertien labels opgeplakt gekregen, maar krijgt nog steeds niet de juiste medicatie. Tot slot gaat Tygo op pad met Sander, die het label schizofrenie draagt en daardoor geen liefde kan vinden.

Tygo_in_de_psychiatrie_Jason

Een van de experts die aan bod komt tijdens de serie is psychiater Jim van Os. Van Os is maar liefst drie keer uitgeroepen tot psychiater van het jaar en staat wereldwijd hoog op lijstjes van invloedrijke wetenschappers. Hij is van mening dat de psychiatrie eigenlijk nog weinig weet en dat het stellen van een diagnose absoluut geen exacte wetenschap is.

Lees ook: Psychiater Jim van Os: 'Kijk naar de mens, niet naar de symptomen'
Lees ook: Psychiater Jim van Os: 'Kijk naar de mens, niet naar de symptomen'

“Het probleem zit in het feit dat we mensen in een hokje duwen en eigenlijk niet exact weten wat dat betekent," vindt Van Os. "Mensen zijn heel verschillend en het is niet te voorspellen welke behandeling bij wie aanslaat of hoe het over een poosje met hen zal gaan.” 

Tygo in de psychiatrie: overleven met een label

Tygo Gernandt duikt een maand lang in de complexe en gesloten wereld van de psychiatrie. In Tygo in de psychiatrie onderzoekt hij hoe psychische labels worden opgeplakt en of dit wel altijd terecht is. Na het veelbesproken programma Tygo in de GHB Tygo hiermee het gesprek over de geestelijke gezondheidszorg te starten.

Donderdag 25 juni, 21.00 uur, NPO 3
(De EO zond deze aflevering eerder uit op 12 december 2019.)


Kijk hier de uitzending terug bij NPO Start

--:--