Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Typhoon over het zoeken en vinden van God

Typhoon in gesprek met David Boogerd en Stefan Paas in De Ongelooflijke Podcast

Typhoon, de populaire rapper die in 2020 zijn derde plaat uitbracht, het geloof in God weer terug. Hij doet aan "chillen met God" vertelde hij in Zomergasten. Hierop kwam veel reactie, vertelt hij in De Ongelooflijke Podcast: "Menig christen had daar moeite mee, maar zo ervaar ik dat".

Deel:

Man van opties

Keuzes maken. Dat kan moeilijk zijn, maar het geeft juist veel vrijheid, zegt de rapper.

Zoals hij in de liefde 'de man van opties' was, ziet Typhoon waar het op geloof en spiritualiteit aankomt bij zichzelf en anderen ook de moeite om te kiezen: "Op een gegeven moment wordt de zoektocht heilig gemaakt. Omdat we ergens bang zijn om te vinden. Want op het moment dat je iets vindt hangt daar ook een bepaalde verantwoordelijkheid aan. Als je het weet, dan kun je niet meer doen alsof je het niet weet."

Niet religieus

Wat het dan is, dat hij gevonden heeft, omschrijft Typhoon in ieder geval niet als religie: "De grap is dat ik nog steeds niet religieus ben. Voor mij is het gewoon een hele mooie intieme band met God." Dat hij wel weer naar een Protestantse kerk gaat, betekent voor hem opnieuw inhoud geven aan het geloof dat hij kent van vroeger. Maar hij benadrukt: "de kerk is híer". 

Dat blijkt ook uit hoe Typhoon uiteindelijk gedoopt is. Toen hij een bevriende dominee vroeg hoe ze dat gingen doen, was het antwoord: "Gewoon bij mij thuis, in bad". Hij vervolgt: "Wat je denkt dat heilig is, is niet zo heilig. Het leeft gewoon."

Geloof en racisme

Wanneer het gesprek over racisme gaat, zegt Typhoon dat liefde niet hetzelfde is als 'alles maar passief ondergaan'. "Ik ben niet alleen maar die liefdevolle verbinder die het grotere plaatje ziet, ik heb ook verdriet ervan, ik heb ook woede" zegt hij. 

Dat hij opnieuw heeft gekozen voor "God, voor Jezus, voor de Heilige Geest" betekent voor Typhoon ook dat hij zich minder identificeert met zijn eigen afkomst. "Dat was wel even slikken...", zegt hij. "Ik heb een nieuwe identiteit gekregen, die overstijgt al die tastbare dingen, en dat vind ik ook mooi."


Deze aflevering van De Ongelooflijke Podcast is via diverse podcastapps te luisteren, kijk om te zien via welke app jij wilt luisteren

--:--