Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ultrarunner Sameena rent 1000 kilometer tegen gedwongen prostitutie

'Ik gun iedereen een leven in vrijheid'

Van 16 tot en met 25 juni loopt Sameena van der Mijden 1000 kilometer dwars door Nederland voor het event Muskathlon@home. Met deze uitzonderlijke sportprestatie vraagt de ultrarunner aandacht voor gedwongen prostitutie en mensenhandel. In samenwerking met Tot Heil des Volks (THDV) zamelt ze geld in voor de strijd tegen dit onrecht.

Deel:

Sameena weet uit eigen ervaring hoe het is om te werken in de gedwongen prostitutie. Ruim twee jaar lang werd ze door een loverboy seksueel uitgebuit en gedwongen tot seks met ‘klanten’. Nadat ze los weet te komen begint ze, op het dieptepunt van haar leven, met hardlopen.

Inmiddels is ze Nederlands kampioen 100 km hardlopen voor vrouwen, een prestatie waar ze hard voor heeft moeten werken. "Ik kon nog geen 100 meter volhouden en had een hele slechte conditie, maar ik hield vol en ging elke dag weer. Ik geloof dat iedereen een innerlijke drive bezit om te bereiken wat we willen en dat je verhaal niet bepaalt wie je bent", vertelt ze. 

Een onderbelicht probleem

Met de ultrarun wil Sameena bewustwording creëren voor deze verborgen wereld van gedwongen prostitutie en mensenhandel. Uit schattingen blijkt dat dit onderbelichte probleem ook in Nederland jaarlijks maar liefst 5.000 tot 7.500 slachtoffers eist. Het verhaal van Sameena is daarmee niet uniek. "Het is veel groter dan mensen beseffen. Ik doe mee met de Muskathlon@home en zet mij in voor vrouwen die nu nog vastzitten in de donkere wereld van gedwongen prostitutie. Want ik gun iedereen een leven in vrijheid."

In tien dagen tijd loopt Sameena honderd kilometer per dag door vele steden en regio's in Nederland. Dit doet ze niet alleen. Hardlopers door heel het land zijn opgeroepen om delen van de route met haar mee te lopen. Ook haar vaste ultrarunpartner Gerben Oevermans rent mee als onderdeel van het team dat haar volgt en ondersteunt tijdens deze sportprestatie van wereldformaat. 

Scharlaken Koord

Het geld dat Sameena met de sponsoractie bij elkaar loopt, is voor het THDV-project Scharlaken Koord. Het team heeft ruim 35 jaar ervaring in hulp en begeleiding aan prostituees. Sameena: "Ik gun iedereen die daar niet vrijwillig zit, de kans op een leven in vrijheid. THDV biedt steun aan vrouwen die willen uitstappen. Vaak wordt er alleen gepraat over gedwongen prostitutie, maar THDV is anders; zij bieden oplossingen. Dit een organisatie waar ik me graag voor inzet."

Autobiografie

Op 25 juni, de dag van de finish van Sameena's ultrarun, lanceert ze haar autobiografie. In dit boek beschrijft ze op rauwe en confronterende wijze hoe ze na een problematische jeugd, in deze wereld van de gedwongen prostitutie verzeild is geraakt en hoe zij zich daaraan heeft ontworsteld.

Beeld: Ruben Timman - No words en THDV.nl

--:--