Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Urkers starten crowdfunding voor opbouw nieuwe testlocatie GGD

‘De meeste Urkers vinden dit gedrag onacceptabel’

Een groep jongeren van Urk is een crowdfundings-actie gestart om geld in te zamelen voor de GGD testlocatie die afgelopen zaterdag in vlammen opging. Tientallen mensen gingen op Urk de straat op uit protest tegen de avondklok. Ze reden in ongeveer honderd auto's luid toeterend over het haventerrein. Een coronateststraat van de GGD bij het terrein werd in brand gestoken.

Deel:

“In principe zouden de daders natuurlijk moeten betalen voor de schade,’ vertelt initiatiefnemer Jan Baarssen. “Maar dat hele proces ligt bij de politie. Wij willen graag als inwoners van Urk een positief signaal afgeven en alvast geld inzamelen zodat de testlocatie weer opgebouwd kan worden.”

Geloof

"Vaak worden we aangesproken op ons geloof als er dingen misgaan op Urk. Maar er gebeuren ook heel veel mooie dingen hier op het dorp en daar hoor je niemand over,” legt Jan uit. Maar de rellen van afgelopen zaterdag waren gewoon niet goed en dit moet gewoon netjes opgelost worden.”

Verontwaardiging

De gemeente Urk, politie en het openbaar ministerie lieten gisteren in een verklaring weten 'zeer verontwaardigd te zijn over de gebeurtenissen' van zaterdagavond in Urk. Ze zeiden geen woorden te hebben voor het gedrag van de relschoppers. 'Van het gooien van vuurwerk en stenen tot aan het vernielen van politieauto’s en met als dieptepunt het in de brand steken van de testlocatie van de GGD.'

Crowdfunding

"Hoewel de totale schade waarschijnlijk groter is, is het de bedoeling dat er in ieder geval minstens € 10.000 wordt opgehaald. Op dit moment staat de teller van de crowdfundingsactie op ruim € 2.500. “Ik zou iedere Urker willen oproepen om te doneren," besluit Jan. "Het overgrote deel van de Urkers vindt dit gedrag onacceptabel. Hopelijk zien we dat ook terug in de donaties.”

Update [29--2020]: Het doel van € 10.000 is bereikt. Jan: "Vandaag hebben we contact gehad met mevrouw M. Antoons, communicatie adviseur van de GGD Flevoland. Ze lieten weten dat ze het heel fijn vinden dat wij als jeugd deze actie hebben opgezet. We willen iedereen hartelijk danken voor de donaties."

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--