Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vandaag maken we een Kerala-stoofpotje met kip*

Week 2 - thema Twijfel - vrijdag

Deze week staat het verhaal van Tomas en zijn twijfel centraal.

Deel:

De apostel Tomas wordt naast ‘ongelovige Tomas’ ook wel de heilige Tomas van India genoemd. Het verhaal gaat dat de apostel Tomas na de dood van Jezus via de specerijenroute naar India reisde om daar te vertellen over Jezus. In de regio Kerala heb je de Mar Thoma Nasranis, de zogenaamde Tomas-christenen. Zij hebben een specifieke keuken en een van hun bekendste gerechten is een pittig stoofpotje met kip. Hieronder een eenvoudige variant. Ze eten dit gerecht als het feest is. Het liefst in gezelschap.

Ingrediënten 

  • 500 gram kipfilet*, in stukjes 
  • 2 uien, gesnipperd 
  • 2 tenen knoflook, geperst 
  • 3 cm gemberwortel, geschild en geraspt 
  • 1 tomaat, in stukjes 
  • ¼ theelepel chilipoeder (of iets minder als je niet van pittig houdt) 
  • ½ theelepel kurkuma 
  • 1 theelepel korianderpoeder 
  • 1 theelepel garam masala 
  • 400 ml kokosmelk 
  • 2 eetlepels zonnebloemolie 
  • peper en zout 

* De kipfilet kan ook vervangen worden door vegetarische kip

Bereidingswijze 

Verhit een eetlepel olie op matig vuur in een pan met dikke bodem en voeg ui, knoflook en gember toe. Fruit dit een paar minuten tot de ui glazig wordt. Voeg dan de kruiden toe en bak een minuut mee. Doe er de tomaat bij en bak nog 2 minuten. Zet het vuur iets hoger, voeg nog een eetlepel olie toe en doe er de kip bij. Bak al roerend ongeveer 5 minuten. Voeg dan de kokosmelk toe en laat ruim een half uur koken tot de kip gaar is. 

Serveer dit kruidige stoofpotje met rijst.  

--:--