Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vandaag maken we gestoofd lamsvlees met pruimen*

Week 1 - thema Hoop - vrijdag

Bij Pasen hoort lamsvlees. Het lam is een bekend symbool in de Bijbel, dat verwijst naar Jezus. In het Oude Testament, het eerste deel van de Bijbel, wordt er een lam geslacht bij het paasfeest (dat daar Pascha of Pesach wordt genoemd). In het Nieuwe Testament, het tweede gedeelte van de Bijbel, wordt Christus het Lam Gods genoemd.

Deel:

Ingrediënten

  • 500 gram lamsvlees zonder bot, in blokjes (je kunt ook kiezen voor rundvlees)
  • 1 eetlepel bloem
  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel nootmuskaat
  • 500 ml rundvleesbouillon
  • 250 gram gedroogde pruimen, zonder pit
  • laurierblad
  • peper en zout

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bestuif het vlees met de bloem. Verhit een scheutje olie in een ovenbestendige braadpan en bak het vlees op matig vuur in 10 minuten bruin. Schep het vlees uit de pan.

Verhit nog wat olie en en fruit de ui en knoflook tot ze verkleuren. Doe er de kaneel, nootmuskaat en bouillon bij en breng al roerend aan de kook. Voeg het vlees weer toe, met de pruimen en een laurierblad, doe het deksel op de pan en zet 1,5 uur in de voorverwarmde oven, tot het vlees mals is (rundvlees mag nog wat langer stoven). Voeg halverwege eventueel nog wat water toe als het geheel te droog wordt. Breng op smaak met peper en zout.

Dit feestelijke vleesgerecht is goed te combineren met aardappelpuree en diverse zoete groenten, zoals wortels en bietjes.

*Je kunt het gerecht natuurlijk ook vegetarisch bereiden. Kies dan voor een vleesvervanger, zoals tofu of vegetarische roerbakreepjes.

--:--