Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Eens wat anders op je kersttafel: vega(n) kerst high tea

3x heerlijke zoete recepten

Geen inspiratie voor je kersttafel? Kies eens voor de vega(n) kerst high tea! Bijvoorbeeld heerlijke stoofpeertjescake! Maak ze met behulp van deze recepten.

Deel:

De recepten zijn in principe vegetarisch en kunnen eenvoudig vegan gemaakt worden door alleen plantaardige varianten te gebruiken. Verder zul je naast de vertrouwde tarwe nog een aantal andere graansoorten tegenkomen, zoals haver en rogge.

Chocoladekoekjes met rogge en tahin

Kerst-high tea: chocoladekoekjes

Het oorspronkelijke recept komt de site van Green Kitchen Stories, dat we hier en daar wat hebben aangepast. Zo geven de dadels en de chocolade genoeg zoetigheid en hoef je echt geen suiker meer toe te voegen. Ook het gebruik van eieren hebben we achterwege gelaten. Een alternatief in de vorm van gebroken lijnzaad, gemengd met water, werkt in deze receptuur prima. Je zou ook chiazaad kunnen gebruiken in dezelfde verhouding.

Ingrediënten

(ongeveer 15 stuks)

  • 125 gram volkoren roggemeel
  • 100 gram volkoren boekweitmeel
  • 1 theelepel wijnsteen bakpoeder
  • snuf zout
  • 100 gram ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 100 gram tahin (sesampasta)
  • 8 dadels zonder pit (10 minuten geweekt in heet water)
  • 2 eetlepels lijnzaad gemengd met 5 eetlepel water (òf 2 eieren)
  • 150 gram pure chocolade grof gehakt
  • sesamzaad voor de garnering

Bereidingswijze

1. Bekleed een grote of twee kleine bakplaten met bakpapier; Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht);

2. Meng in een kom de zogenaamde droge ingrediënten, dus roggemeel, boekweitmeel, bakpoeder en het snufje zout; Maak in de keukenmachine van de boter, dadels, tahin en het geweekte lijnzaad een mooie luchtige massa; Meng het botermengsel met het meelmengsel en doe er ook de chocolade door.

3. Vorm van het deeg ronde balletjes (ongeveer 45 gram per stuk) en duw het balletje in de sesamzaadjes; Wanneer het deeg iets te droog is om mooie balletjes te rollen, voeg dan enkele druppen water bij en kneed voorzichtig even door. Je voelt zelf wel wat de juiste consistentie is. Leg de deegballetjes op de bakplaat en duw ze wat plat; Plaats de bakplaat in de oven voor ongeveer 10 minuten, tot de koekjes aan de randen bruin kleuren;

4. Haal de koekjes voorzichtig van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster, hierdoor zullen ze uitharden. Heerlijk bij een kop verse thee.

Kaneelcake met stoofpeertjes

Kerst-high tea: kaneelcake met stoofpeertjes

Als je de titel van deze heerlijkheid leest, kun je ‘m bijna ruiken. Die verwarmende geur van kaneel en stoofpeertjes past zo goed in het seizoen van de korte dagen. De stoofpeertjes mag je naar eigen recept klaarmaken. Let daarbij op dat je ze heel laat, dus alleen schillen en het liefst het steeltje er nog aan laten.

Als tip willen we je graag meegeven om je favoriete smaak kruidenthee mee te laten koken in de pan met de stoofpeertjes. Geloof ons, dat maakt het allemaal nóg lekkerder. Dus hang gewoon twee of drie zakjes van je lievelingsthee in de pan.

Ingrediënten

  • 150 gram boter
  • 150 gram fijne kristalsuiker
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eieren
  • 125 ml yoghurt
  • 215 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 of 5 gare hele stoofpeertjes, zoveel mogelijk drooggedept

Bereidingswijze

1. Bekleed een cakeblik met bakpapier of vet goed in; Verwarm de oven voor op 150 graden Celcius hete lucht;

2. Doe de boter en suiker in een mengkom en klop dit tot een romig en luchtige geheel; Klop één voor één de eieren erdoor; Als alles goed gemengd is roer dan met een spatel voorzichtig de yoghurt, kaneel en het zelfrijzend bakmeel erdoor. Belangrijk dat je niet te lang roert, snel en luchtig zodat de cake niet taai wordt;

3. Schep het kaneelbeslag in de cakevorm en zet de peertjes op rij in de lengte op het beslag; Bak de cake nu ongeveer 60 minuten in de oven tot hij mooi bruin en gaar is. Om te weten of de cake gaar is kun je een prikker in de keek steken en kijken of hij er schoon uitkomt. Zo niet, dan nog even in de oven laten staan;

4. Laat de cake afkoelen en haal ‘m dan voorzichtig uit de vorm; Bij het aansnijden zul je prachtige plakken met een peertje in de cake krijgen.

Scones met fruitbeleg & clotted cream

Kerst-high tea: Scones met fruitbeleg & clotted cream

Bij een beetje chique thee horen uiteraard scones. Je weet wel, die heerlijk een beetje droge cakebroodjes die je besmeert met een flinke dot clotted cream en belegt met fruitbeleg of jam. De clotted cream kun je in een grote supermarkt vaak wel krijgen. En anders maak je ‘m heel eenvoudig zelf door vijf delen crème fraîche te mengen met vier delen mascarpone.

En wat betreft de zoete toon raad ik je aan eens fruitbeleg te proberen (in plaats van jam). Fruitbeleg is zoveel fruitiger, ongeveer 70 procent fruit in combinatie met ingedikt fruitsap in plaats van suiker. De term ‘fruitbeleg’ moet dan op het potje staan, maar dat terzijde.

Het beste is om scones niet te ver vooruit te bakken. Vers en net uit de oven zijn ze gewoon het lekkerst.

Ingrediënten

(ongeveer 12 stuks)

  • 225 gram tarwemeel gebuild
  • 2 theelepels wijnsteenbakpoeder
  • 25 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram boter
  • 75 ml karnemelk
  • snufje zout

Bereidingswijze

1. Bekleed een bakplaat met bakpapier; Verwarm de oven voor op 210 graden hete lucht;

2. Meng alle droge ingrediënten in een kom (waar je straks ook nog makkelijk twee handen bij in kunt steken); Snijd de koude boter in stukjes boven het meelmengsel en meng voorzichtig zodat alle klontjes boter bedekt zijn met een laagje meel; En dan nu met je handen in de kom om de boter met meel snel tot een grof ‘zand’ te kneden. Het gaat het makkelijkst door alles een beetje langs elkaar te wrijven;

3. Giet de karnemelk erbij en maak er, vooral ook weer snel, een bol deeg van; Het deeg op een met meel bestoven werkplek uitrollen tot ongeveer vingerdikte;

4. Met een scone-uitsteekvorm of een borrelglas de scones uit het deeg steken en op deze op de bakplaat leggen; Bestrijk de scones voor een mooi bruine toplaag met een beetje (karne)melk;

5. Bak de scones in ongeveer 12 minuten gaar.

6. Laat de scones een beetje afkoelen. Smeer er een laagje crème en fruitbeleg op, proef en geniet. 

Fotografie & foodstyling: Nienke van Denderen
Tekst, gerechten & aanvullende foodstyling: Trix Douwstra
Met dank aan Your Daily Teacup

Wie ben jij in het kerstverhaal?

Wie ben jij in het kerstverhaal?

Maria, Jozef, de herders of de wijzen... Op welk personage uit het kerstverhaal lijk jij het meest? Doe de EO-kersttest en ontdek het nu!

Doe mee!
--:--