Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Verontruste burgers starten klimaatwake bij het Catshuis

‘Verschillende christelijke organisaties zetten zich in voor het klimaat’

Op maandag 19 april om 12:05 uur starten ‘De Klimaatwakers’ een aanhoudende klimaatwake bij het Catshuis. Ruim dertig partnerorganisaties, zeven politieke jongerenpartijen, waaronder PerspectieF van de ChristenUnie, en vier christelijke organisaties – Tearfund, Groene Kerken, Micha Nederland en Vegan Church – ondersteunen het initiatief.

Deel:

De Klimaatwake bij het Catshuis heeft één doel: een effectief en rechtvaardig klimaatbeleid voor de komende vier jaar. De wake roept op tot solidariteit met de landen die het zwaarste lijden onder de gevolgen van klimaatverandering.

Klimaatdoelen niet gehaald

In november 2020 sloeg het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) alarm. Ze kwamen erachter dat het kabinet de klimaatdoelen voor 2030 niet zou gaan halen. Ook het door de rechtbank opgelegde Urgenda-doel, waarbij Nederland in 2020 25% minder CO2 zou uitstoten dan in 1990, wordt niet behaald. Het Parijsakkoord is onvoldoende om het tij te keren: het KNMI geeft aan dat de aarde over negen jaar mogelijk al 1,5ºC is opgewarmd.

Het aankomende kabinet is daarmee het laatste kabinet dat kan voorkomen dat de aarde meer dan 1,5ºC opwarmt. De veranderingen in de natuur naderen desastreuze kantelpunten. Als er nu niets gebeurt, is het te laat”.

Het KNMI geeft aan dat de aarde over negen jaar mogelijk al 1,5ºC is opgewarmd

“Steeds meer plant- en diersoorten sterven uit en in het Globale Zuiden verliezen mensen nu al hun baan, woning of zelfs hun leven door de gevolgen van klimaatverandering”. Dit schrijven de Klimaatwakers in hun persbericht.

Klimaatwake bij het Catshuis

Vanaf maandag 19 april tot aan het einde van de kabinetsformatie, zal er een aanhoudende klimaatwake bij het Catshuis zijn. Daarmee roepen de Klimaatwakers de volgende regering op om de klimaat- en ecologische crisis ook echt als een crisis te behandelen, door een effectief en ingrijpend klimaatbeleid op te nemen.

Als er nu niets gebeurt, is het te laat

“We houden de wacht voor de toekomst van onze aarde. We waken en rouwen omdat onze verwachting op het nodige klimaatbeleid aan het uitdoven is en er nu al talloze mensen lijden onder de gevolgen van deze crisis”, stellen de Klimaatwakers. “En we waken omdat het nog niet te laat is en we hopen dat het tij zal keren. Door te waken roepen we ook anderen op om zich te laten raken door de ramp die zich aan het voltrekken is.”

De Klimaatwakers roepen alle burgers die zich zorgen maken over het klimaatbeleid op om mee te waken, om zo de formerende partijen eraan te herinneren dat serieuzer klimaatbeleid een noodzaak is voor een leefbare toekomst.

Betrokken christelijke organisaties

Er zijn ook vier christelijke partijen die bij de Klimaatwakers aangesloten zijn, dit zijn Tearfund, Micha Nederland, Groene Kerken en Vegan Church. Ook de jongerenafdeling van de ChristenUnie, PerspectieF is betrokken bij de klimaatwake. Daarnaast behoren o.a. Cordaid, CARE Nederland, Tearfund, Youth for Climate, Greenpeace, WISE en milieudefensie bij de Klimaatwakers. Ook zijn er veel verschillende politieke jongeren organisaties bij betrokken.

De wake zal van 8.00 tot 20.00 uur bij het Catshuis plaatsvinden en ‘s nachts vanuit verschillende huiskamers door heel Nederland. De wake zal ook via een livestream te volgen zijn via www.deklimaatwakers.nl.

Foto: Shutterstock

Lees ook: I am Greta: Hoe een tienermeisje uitgroeit tot klimaat heldin

--:--