Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voorgangers: 'Migrantenkerken in nood door corona'

Samuel Lee richt steunfonds op; NieuwLicht, dinsdag, 22.45 uur, NPO 2

Deel:

De coronacrisis slaat extra hard toe onder migranten. De migrantenkerken dreigen uit hun zaalruimtes te worden gezet, omdat ze de huur niet langer op kunnen brengen. In NieuwLicht (EO) bezoekt Hans van der Steeg kerken waar de nood steeds hoger wordt. Theoloog des Vaderlands Samuel Lee hoopt dat de kerken door een steunfonds kunnen overleven. 

Migrantenkerken missen door corona elke week de giften uit de collectezak, vaak hun grootste bron van inkomsten. Het kerk-zijn van migranten is bovendien heel fysiek. Er wordt tijdens hun bijeenkomsten gehugd, gedanst, samen gebeden. Dat missen de kerkgangers nu heel erg. Daarnaast treft de coronacrisis migranten extra zwaar.

Veel migranten zijn flexwerkers

Velen van hen zijn de flexwerkers aan de onderkant van de samenleving, waardoor zij vorige maand als eerste zonder inkomsten thuis zaten. Hun kinderen hebben grote moeite om het thuisonderwijs bij te benen. Daarbij kan een taalachterstand of een gebrek aan online middelen een rol spelen. De normale hulp en structuren binnen hun kerk, waarop migranten doorgaans kunnen terugvallen, zijn weggevallen. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

NieuwLicht migrantenkerken corona

Moses Alagbe is voorganger bij de Maranatha-kerkuit uit de Bijlmer die zich inzet voor ongedocumenteerden. Kerken zijn juist voor hen een plek waar ze terecht kunnen voor eten, voor praktische hulp en voor advies. Ook Roy Ramjiawan van Dios Esta Obrando in Rotterdam maakt zich grote zorgen over de jongeren uit de kerk, die hij via zijn mobiel in de gaten probeert te houden. 

Het ontbreken van de collectes maakt de situatie voor deze kerken onhoudbaar

Graziela is een alleenstaande moeder. Zij heeft twee dochters, die zij naast haar baan in de zorg moet zien te begeleiden met thuisonderwijs. De kerk is haar steun en toeverlaat, en het gemis van het contact is enorm: “mijn enige sociale contact is nu mijn moeder, maar zij heeft kanker en ik mag nu niet bij haar in het ziekenhuis.”  

Lees ook: Advocaat Don Ceder over hoe de coronacrisis mensen raakt
Lees ook: Advocaat Don Ceder over hoe de coronacrisis mensen raakt

Het voorgangersechtpaar Pablo en Merelyn is heel actief onder jongeren in de wijk Charlois. Het ontbreken van de collectes en dus inkomsten voor hun kerk maakt de financiële situatie langzaam maar zeker onhoudbaar. Als hun kerk wegvalt, betekent dat voor veel migranten dat hun isolement toe zal nemen.

Ook kerk Samuel Lee in problemen

Theoloog des Vaderlands Samuel Lee zit in een vergelijkbaar parket. Geen collecte betekent geen huur betalen. Hij heeft namens de organisatie voor migrantenkerken een steunfonds opgericht. Lee, voorganger van de Jesus Christ Foundation Church in Amsterdam, hoopt dat mensen dit fonds steunen, zodat de migrantenkerken deze coronacrisis overleven.

NieuwLicht: 'Migrantenkerken in nood door corona'

Dinsdag 7 april, 22.45 uur, NPO 2

--:--