Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Graceland-actie, oproep aan kunstenaars/vormgevers en cursus tempeltheologie

Aan de ene kant zorgt deze coronacrisis ervoor dat er dingen niet doorgaan, zoals het Graceland Festival. Gelukkig zijn er ook prachtige nieuwe initiatieven zoals ‘Open Call’ of een gratis cursus tempeltheologie. Hoe het zit, lees je hieronder!

Deel:

Graceland 2020: ludieke actie De Grote Leegte

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Nu het kabinet heeft besloten dat er tot 1 september geen evenementen mogen plaatsvinden, betekent dat ook dat het Graceland Festival niet kan doorgaan. Super jammer natuurlijk, maar onontkoombaar. 

Nu heeft het Graceland team een vrolijke actie opgezet om contact te houden met de Graceland achterban en om steun te verwerven in deze pittige tijd. Graceland Festival 2020 krijgt een nieuw thema: ‘De Grote Leegte’ een leeg festival zonder programma waar je wél kaartjes voor kunt kopen en allerhande merchandise. Zo willen ze verbonden blijven en werken aan een mooie toekomst voor dit festival in de komende jaren. 

Wil je steunen? Ga dan naar www.gracelandfestival.nl/degroteleegte.

Gezocht: kunstwerken die nieuwe aarde verbeelden

Het Bijbels Museum, The Turn Club en de Westerkerk Amsterdam doen een oproep ‘Open Call’ aan alle Nederlandse kunstenaars, verbeelders, ontwerpers etc.: laat je inspireren door de bijbeltekst Openbaring 21:1 en verbeeld hoe de nieuwe aarde en wellicht ook de nieuwe hemel eruitziet. 

‘We worden in deze uitzonderlijke tijd niet alleen geconfronteerd met de ontregeling van ons heden, maar ook met grote vragen over de toekomst. Gaan we straks terug naar ‘normaal’, of komt er een wereld die ‘anders’ is? En zo ja, hoe ziet dat ‘anders’ er dan uit?’, aldus de organisatie.
De bedoeling is dat de kunstwerken te zien zijn op de social media accounts van de organisatoren. De 12 beste kunstwerken worden uiteindelijk geëxposeerd in de Westerkerk.

Je kunt tot 30 juni je inzending (op foto of film) insturen. Alle informatie over Open Call vind je hier.

Tempeltheologie: de (gratis) cursus 

Tempeltheologie, wat is dat? Johan ter Beek schreef al eerder over op Lazarus hoe deze manier van kijken naar de Bijbel hem nieuwe inzichten heeft gegeven. Inmiddels is hij er nog dieper ingedoken en heeft hij een nieuwe, gratis cursus gemaakt die hij op maandagavonden en donderdagavonden livestreamt op Youtube. Vorige week was de eerste, komende maandagavond is hij er opnieuw om 20.30 uur. Maar je kunt het natuurlijk ook op je eigen moment bekijken. De eerste twee kun je natuurlijk hier terugkijken: 

De toekomst van het christendom 

In de Groene Amsterdammer van deze week vind je een boeiend artikel over de toekomst van het christendom. Journalist Frank Mulder schrijft: ‘In de breedte van het christendom groeit een nieuw besef dat christen zijn niet betekent dat je een aantal leerstellingen aanhangt, op zondag, maar dat het een keuze is die je hele leven in een ander licht zet en waardoor je lid wordt van een nieuwe familie.’ In het artikel kom ook theoloog des Vaderlands Samuel Lee aan het woord. Je leest het hier

Tot slot nog een paar luisteraanraders: 

  • De Ongelooflijke Podcast met econoom en Telegraaf-journalist Martin Visser: over de gevolgen van de coronacrisis op onze economie en welke morele en religieuze vragen deze crisis dan met zich meebrengt. Je vindt ‘m hier. (en natuurlijk ook op Spotify en iTunes) 
  • The Confessional, de nieuwe podcast van Nadia Bolz-Weber met ex-Westboro-lid Megan Phelps. Je vindt ‘m hier.

En natuurlijk zijn wij er aanstaande dinsdagavond weer met een nieuw monnikenverhaal om 21.00 uur via https://www.lazarus.nl/monk

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--