Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vriendinnenverhaal: Demi en Kaylee zijn echte tegenpolen

‘Als ik haar nu ontmoet had, was ik niet op haar afgestapt’

Demi en Kaylee leren elkaar kennen als ze vijftien jaar oud zijn en hebben al snel een klik. Toch blijken ze, wanneer ze in de jaren daarna beide op zoek gaan naar hun eigen identiteit, meer van elkaar te verschillen dan gedacht. Maar juist die grote verschillen zijn de kracht van hun vriendschap. Demi en Kaylee vullen elkaar precies aan.

Deel:

Wanneer je Demi (21) en Kaylee (21) naast elkaar over straat ziet lopen, lijken ze misschien een wat uitzonderlijke combinatie. Studente Pedagogische wetenschappen Kaylee is gelovig en gaat graag gekleed in frisse, licht gekleurde kleding. Haar vriendin Demi gelooft niet, werkt momenteel fulltime in een kleding- en schoenenwinkel, en kleedt zich liever wat stoerder, bij voorkeur in zwarte of donkere tinten. Hoewel Demi haar agenda graag vol plant, en Kaylee wat meer rust inplant, is er bijna iedere week nog plek voor een leuk uitstapje samen. “We kunnen niet zonder elkaar,” zegt Kaylee. Demi knikt instemmend.

Leeftijdsgenoten

Zo verschillend als ze nu zijn, waren ze niet toen ze elkaar op vijftienjarige leeftijd leerden kennen. En dat is misschien maar goed ook, beide dames waren waarschijnlijk helemaal niet op elkaar afgestapt als ze elkaar nu tegen zouden komen. Demi: “We zagen elkaar voor het eerst tijdens het Heilig Vormsel van een vriendin van mijn moeder. Kaylee was daar ook aangezien het om familie ging van het gezin waar Kaylee toen tijdelijk woonde. Mijn moeder was ook wel aan het pushen. Ze zei dingen als: ‘Er is eindelijk iemand van jouw leeftijd, ga eens lekker met haar praten’. We waren beide nog erg jong en ik was heel verlegen op die leeftijd. Ik vond het moeilijk om zomaar met iemand te gaan praten.”

Ik was heel verlegen en durfde niet zomaar met iemand te gaan praten

Kaylee: “We kwamen er al snel achter dat we veel dingen gemeen hadden. We merkten dat we beide van winkelen en terrasjes houden. Dus het klikte eigenlijk direct.” Al een week later zien Kaylee en Demi elkaar opnieuw bij Demi thuis in Eindhoven. “Het was een heel gezellig weekend en sindsdien hebben we steeds vaker afgesproken.”

Demi en Kaylee zien elkaar vanaf dat moment bijna wekelijks. Maar erg vanzelfsprekend is dat niet. De afstand tussen hun woonplaatsen is namelijk erg groot. Kaylee: “We wonen echt niet bij elkaar in de buurt. Ik woon in Zeeland en Demi in Eindhoven, tussen ons is het wel anderhalf uur reizen.”

Pauze

Toch lukt het Demi en Kaylee om elkaar al meer dan zes jaar lang zeer geregeld te zien. Hoogtepunten zijn de vakanties en de meerdaagse uitstapjes, zowel in binnen- als buitenland. De enige uitzondering is een periode van enkele maanden, waarin de meiden elkaar helemaal niet zien. Kaylee: “Dat was in de tijd dat we beide op zoek gingen naar onze eigen identiteit. We gingen zien dat we echt heel verschillende personen zijn. Die paar maanden pauze hadden we nodig om te kijken of het nog wel zou ‘werken’ samen.”

Demi: “Ik was eerst heel anders dan ik nu ben. Ik was verlegen en kleedde me anders. Eigenlijk was ik nog niet helemaal mezelf. Ik was denk ik ook bang om mezelf helemaal te zijn. Nu ben ik een heel ander persoon. Maar Kaylee is ook veranderd. Zij was nog niet gelovig toen we elkaar leerden kennen, maar kwam in 2017 in aanraking met het geloof.”

We wilden kijken of onze vriendschap nog wel zou ‘werken’

Kaylee: “Via een meisje van mijn leeftijd in mijn dorp, kwam ik in aanraking met de kerk. Ik bezocht de kerk steeds vaker en voelde me daar echt thuis. Uiteindelijk heb ik na een zoektocht van een jaar mijn hart aan Jezus gegeven en ben ik in 2019 gedoopt.” Wil je meer weten over hoe Kaylee na een moeilijke periode tot geloof kwam? In een online serie van De Verandering deelt ze haar persoonlijke verhaal.

Demi: “Ik ga nu wel eens mee naar de kerk en vind het ook echt gezellig. Verder zie ik dat Kaylee op een mooie manier haar creativiteit en haar geloof met elkaar combineert in haar eigen christelijke webshop (@kaylskreations.nl). Ze maakt onder andere kaarten en schrijft gedichten. Toen ik afgelopen jaar niet zo lekker in mijn vel zat, had Kaylee als verrassing een oproepje geplaatst onder haar volgers. Zonder dat ik het verwachtte, ontving ik heel veel lieve kaarten en bemoedigingen. Dat was echt heel lief.”

Zonder dat ik het verwachtte, ontving ik heel veel lieve kaarten en bemoedigingen

Verrijking

Kaylee: “Ik denk dat het geloof echt een verrijking is voor onze vriendschap. Ik kan bijvoorbeeld bidden voor Demi en praat veel met haar over mijn geloof. Ze steunt me daarin ook. Laatst zei Demi een keer tegen me: ‘Ik ga hier echt voor bidden’. Als ik zoiets hoor dan licht ik helemaal op, dan denk ik: O, ja, wat tof! Demi vindt het ook helemaal niet gek als ik vertel dat ik ergens God in ervaar of als ik tijdens een kerkdienst iets bijzonders heb meegemaakt. Ik kan met haar over alles praten. Dat vind ik heel mooi aan onze vriendschap.”

Hoewel beide levens er enorm verschillend uitzien (en dat waarschijnlijk ook blijven) hopen Demi en Kaylee elkaar nog heel lang bijna wekelijks te blijven zien. Afstand is bovendien voor beide geen probleem. Kaylee blikt terug op een moment toen ze nog op de middelbare school zaten: “Ik hoorde van Demi dat het uit was met haar vriendje en besloot me direct ziek te melden van school. Ik liet echt alles vallen en stapte op de trein naar Demi om haar te troosten. We zijn er voor elkaar als we elkaar nodig hebben, maar geven elkaar ook de ruimte om een eigen leven te leiden.”

Benieuwd naar meer vriendinnenverhalen? Lees ook: Echte vriendschap: Vanaf de eerste dag van hun studie zijn Inge en Julia vriendinnen

--:--