Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vrouwelijke premier

Blog van Tijs van den Brink

Zou u op een politieke partij stemmen omdat die partij wordt aangevoerd door een vrouw?

Deel:

Minister Sigrid Kaag heeft zich gemeld als mogelijke lijsttrekker van D66 en in één moeite door voor het premierschap van Nederland. Hoewel D66 nog nooit een premier heeft mogen leveren (en de peilingen weinig aanleiding geven om te veronderstellen dat dat volgend jaar anders zal zijn), leidde de aankondiging van Kaag tot een opmerkelijke hoeveelheid belangstelling in de media.

De gedachte dat haar vrouw-zijn zou kunnen leiden tot een serieuze kans op het premierschap was lichtjes van de krantenpagina’s te scheppen. En werd zelfs ondersteund door een onderzoek (van Ipsos): bijna twee miljoen mensen gaven aan dat een vrouwelijke lijsttrekker voor hen reden zou zijn op een bepaalde partij te stemmen, ook als die vrouw lijsttrekker is van een partij die niet de hunne is.

Ik zal het maar eerlijk zeggen: ik rol van m’n stoel van zo’n onderzoek. Niet omdat ik tegen vrouwen in de politiek ben of omdat ik ertegen zou zijn dat meer vrouwen politiek actief zijn. Integendeel, leuk! Maar ik vind iemands opvattingen echt belangrijker dan zijn of haar geslacht of andere kenmerken.

Misschien dat dat anders is als een groep mensen helemaal niet vertegenwoordigd is: dat er nu geen enkele Nederlander met Afrikaanse wortels in het parlement zit, vind ik best problematisch. Maar vrouwen zijn er volop in de Kamer. Dus waarom zou je wel op een partij stemmen als die wordt aangevoerd door een vrouw en niet als diezelfde partij wordt aangevoerd door een man?

You can’t be what you can’t see,’ wordt dan vaak gezegd: ‘Je kunt niet worden wat je niet hebt gezien.’ Feitelijk klopt dat natuurlijk niet. Obama werd de eerste president van kleur, terwijl hij nog nooit een Amerikaanse president van kleur had gezien. Tal van vrouwen werden de eerste regeringsleider van hun land. Dus dat kan hier ook. Geen twijfel. Ga ervoor, als je er zin in hebt!

Politiek is geen strijd van de ene sekse tegen de andere, van de ene bevolkingsgroep tegen de andere. Politiek is een ideeënstrijd. Degene die de ideeën van een partij het best kan verwezenlijken, zou ik leider van die partij maken. Of dat nou een vrouw, iemand met een handicap, iemand van kleur of een man is.

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--