Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom de insecten in je tuin een goed leven verdienen

‘We moeten af van die panische angst voor insecten’

Sla jij ook wel eens een spin dood? Of doe je er alles aan om slakken en mieren uit je tuin te verbannen? Je krijgt het er steeds minder druk mee. In de afgelopen dertig jaar is namelijk al ruim zeventig procent van de insecten verdwenen. Dat lijkt misschien fijn; die vieze beesten kunnen we best missen. Maar, volgens Natuurmonumenten boswachter Mathiska Lont is dat helemaal niet fijn. We hebben insecten juist heel hard nodig.

Deel:

Als je pech hebt krioelen ze in grote getalen rond in je tuin: insecten. Hoewel, pech is misschien niet het goede woord. Insecten, die zich onder andere in je tuin bevinden, zijn enorm nuttig. Mathiska noemt hier drie belangrijke redenen voor:

  1. Insecten zorgen ervoor dat we eten hebben, zonder insecten hadden we een heel aantal soorten groenten en fruit niet gehad. 
  • “Insecten bestuiven onder andere appels en kersen.”

  • Insecten houden onze bodem in goede staat door afvalstoffen op te ruimen en om te zetten in nuttig materiaal.
    • “Je hebt daarom echt alle insecten nodig, ook de pissebed en oorwurm.”

  • Insecten zijn nodig om plagen tegen te gaan. 
    • “De natuur zit namelijk precies zo in elkaar dat bepaalde insecten natuurlijke vijanden zijn van andere insecten. Als er te veel zijn van een bepaald insect grijpt een andere soort in.”

    Ook in het klein, in je eigen tuin, werkt dit zo. Vrijwel iedereen heeft bijvoorbeeld wel eens last gehad van de bladluis. “Tot op een zekere hoogte kunnen planten en bomen best tegen de aanwezigheid van bladluizen. En zodra het te veel wordt, komt de natuurlijke vijand van de bladluis in actie. Dit is het lieveheersbeestje. Hoe lief dit diertje er ook uitziet, het blijkt een hele goede verdediging tegen de bladluis.” Een goede reden om de larfjes van de lieveheersbeestjes gewoon te laten lopen, ondanks dat we die er misschien niet zo lekker uit vinden zien.

    Angst

    Alleen het begrijpen van het nut van insecten is volgens Mathiska nog niet voldoende. “We moeten gewoon ook af van die panische angst voor insecten. Ga je eens verdiepen in wat zo’n klein beestje eigenlijk doet. Ga je eens verwonderen over alles wat je ziet gebeuren in je tuin of op je balkon. Dan denk je veel minder snel: Iew, wat een vies beestje. En maak je ze zeker niet zo snel dood.” We zijn als mensen vaak veel te ongeduldig. Daarnaast denken we ook dat we veel dingen in eigen hand kunnen houden. Terwijl dat bij de natuur echt niet gaat.

    Dat laatste blijkt heel duidelijk uit het spuiten van gif. Mathiska: “Het lijkt een snelle en gemakkelijke oplossing, maar uiteindelijk werkt het alleen maar averechts. Je doorbreekt de cyclus in je tuin of omgeving. Gif zorgt er op de lange termijn voor dat plaaginsecten de overhand krijgen. Je doodt vaak immers niet alleen het insect wat je wil doden met je gif, maar ook andere insecten die op andere plekken nuttig zijn.” In plaats van te investeren in die giftige middelen kan je volgens Mathiska beter een plek creëren waar verschillende natuurlijke vijanden van de insecten kunnen leven. Kortom, maak je tuin insectvriendelijker.

    De natuur pakt ons anders altijd wel terug. Als je een heel strakke tuin wil hebben met veel tegels en dat onderhoudt door bijvoorbeeld gif te gebruiken tegen onkruid, draag je uiteindelijk heel actief bij aan de vervuiling van ons drinkwater. Daar komt dat gif namelijk in terecht. Je zorgt er bovendien ook voor dat de kwaliteit van je bodem steeds slechter wordt. “Ik snap nooit dat mensen hun hele tuin vol met stenen gooien, onder het mom van dat is onderhoudsarm. Dat kan niet onderhoudsarm zijn, tenzij je er gif op gooit.” 

    Aan de slag

    Je kunt al klein beginnen je tuin insectvriendelijker te maken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je wat verschillende soorten planten in je tuin hebt staan, bij voorkeur inheemse planten. “Een tropische plant kan er leuk uitzien, maar de insecten hier zijn die planten helemaal niet gewend. Beschutting en een struikje waarin insecten kunnen schuilen doen het daarentegen wel erg goed.” Verder is ook een insectenhotel volgens Mathiska een goede optie. Zorg er daarbij wel voor dat er wat planten of bloemen in de buurt staan. Alleen een insectenhotel ophangen in je betegelde tuin trekt namelijk geen insecten.

    Ben je er inmiddels van overtuigd dat je de insecten niet zomaar dood moet slaan? En ben je misschien zelfs klaar voor de volgende stap? Mathiska geeft in een blog van Natuurmonumenten tien tips om meer insecten in je kleine tuin (of op je balkon) te krijgen.

    Lees ook: Tien tips voor een duurzame tuin

    --:--