Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom ik 6 afleveringen van 'Timeless' achter elkaar heb gekeken

Verslaafd aan de tijdmachine

Marlies heeft iets op te biechten: op een onverhoopt moment kan ze zomaar overvallen worden door een bingewatch-manie. Dat gebeurt ook bij de Netflix-serie Timeless, een science fictionserie nota bene. En wel hierom.

Deel:

Timeless kijken met pubers

Als ik tv kijk, doe ik dat het liefst samen. Op de manier van vroeger, in de jaren zeventig, waar men met het gansche gezin voor de tv zat geschaard en allemaal naar hetzelfde keek en dan vervolgens nog weken over napraatte. Die saamhorigheid. Die verbondenheid. Voorwaarde is wel dat iedereen braaf kijkt en luistert en ondertussen zijn klep houdt. En dat niet op het moment dat er een brute cliffhanger voorbij komt, opeens de vraag komt: ‘Weet je wie ik vandaag bij de supermarkt ben tegengekomen?’ Maar dat is het fijne van je gezin: na vele jaren samenzijn weet men precies wat wel en niet gewaardeerd wordt.

Anno 2019 wordt die saamhorigheid overigens wel in stukjes geknipt. Mijn man doet aan Net-nix. Met mijn dochter kijk ik roze-suikerspinseries of The Voice, met mijn zoon iets met spanning en sensatie. Vaak is het even zoeken of we iets geschikts vinden en haken we na 1 a 2 afleveringen weer af. Maar bij Timeless hadden we het helemaal gevonden.

Waar gaat Timeless over?

In Timeless wordt Historica Lucy Preston op een dag uit de universiteit geplukt om mee te werken aan een bijzonder project om de wereld te redden. Boef Garcia Flynn heeft namelijk een teletijdmachine gepikt en probeert al moordend allerlei cruciale momenten in de Amerikaanse geschiedenis te veranderen. Samen met gespierde FBI-agent Wyatt en leuke wetenschapper Rufus springt Lucy in de machine en probeert hem tegen te houden. Dat valt nog niet mee. En het wordt helemaal raar als Flynn Lucy haar eigen dagboek uit de toekomst overhandigt, dat aantoont dat zij ooit met hem zal samenwerken.

Waarom Timeless kijken?

Timeless

• De moord op Kennedy, de Amerikaanse Burgeroorlog en de afschaffing van de slavernij: elke aflevering laat je iets zien van de geschiedenis. Helemaal handig als je een tiener hebt die toevallig een proefwerk heeft over een van deze onderwerpen.

• Timeless biedt gespreksstof voor sociale kwesties door de jaren heen. Zwarte wetenschapper Rufus komt bijvoorbeeld bij vrijwel elke tijdsprong in aanraking met vormen van historisch racisme. De manier waarop hij daarop reageert is ontroerend, oprecht en soms onverwacht grappig. En biedt aanleiding tot gesprek: wat is er door de jaren heen veranderd, en wat moet er nog veranderen?

• Eveneens interessant praatvoer, dat we ook al kennen van films als Back to the future: stel dat je terug in de tijd kon gaan om een verloren geliefde terug te halen, wat zou je doen? En wat als ten gevolge daarvan de geschiedenis zou veranderen?

Noot voor die hard kijkers: de laatste aflevering van seizoen 2 is slaap-ver-wekkend lang. Alleen leuk als je echt geen afscheid van de serie kunt nemen.

Checklist: ga ik Timeless kijken?

Don’t watch it:

  • Als je pertinent tegen scènes bent waarin iemand wordt doodgeschoten
  • Als je hersenpan moeite heeft met het ontrafelen van continu veranderende scenario’s in verleden en toekomst
  • wanneer je geen Netflix hebt

Wanneer wel kijken?

  • Als je houdt van actie met een vleugje romantiek en een enorme reeks historische kostuums
  • Wanneer je houdt van filosoferen over ‘wat als’
  • Als je een puber hebt die thuis is en die zin heeft om mee te kijken.

Timeless is te zien op Netflix (2 seizoenen).

Lees ook: 8 films over vrijheid die je niet mag missen.

Geschreven door

Marlies Medema

--:--