Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Waarom ik elke kerk aanraad een ‘homokring' te starten”

Een kring voor lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders in iedere kerk

Dominee Dirk de Bree droomt van een kerk waarin lesbiennes, homo- en biseksuelen en transgenders (LHBT’ers) zich net zo thuisvoelen als hetero’s. Tot die tijd pleit hij voor een LHBT-kring in elke kerk.

Deel:

“Ken jij mensen zoals ik, die lesbisch zijn en heel graag de Heer willen volgen?” Ze kijkt me verwachtingsvol en ook wel wat gespannen aan. Ik lees hoop in haar ogen, maar ook zorg en pijn. Ze is nog niet zolang geleden tot geloof gekomen. Met het leren kennen van God ontdekte en accepteerde ze uiteindelijk ook haar lesbische gevoelens. Ze heeft behoefte aan gesprek met andere christelijke lesbiennes of homoseksuelen.

Haar vraag resulteerde in de start van een heuse LHBT-kring. Het is een klein groepje mannen en vrouwen, met hele verschillende achtergronden, levensverhalen en visies op deze thematiek. Het verlangen om Jezus te volgen en daarin ook het anders geaard-zijn ruimte te geven, bindt deze groep samen.

LHBT’ers voelen zich zelden echt welkom in de kerk

Ik heb veel geleerd dit jaar. Alleen al door het gegeven dat ik de enige hetero ben in dit gezelschap. Best leerzaam! Vooral de kwetsbaarheid in deze groep raakt me: er is veel eerlijkheid en ruimte om levensverhalen te delen. Wat dragen deze mooie mensen een boel verdriet, eenzaamheid, afwijzing en verwarring met zich mee.

Namens deze kring roep ik je op te overwegen je in te zetten voor en met LHBT’ers om een LHBT-kring te starten vanuit de kerk, of mogelijk samen met andere kerken in je omgeving. Ik heb daarvoor tenminste drie argumenten.

1. Een veilige plaats

Openlijke LHBT’ers zijn zeldzaam in de meeste kerken. Als er al over deze thematiek gesproken wordt, gaat het vooral óver hen en zelden mét hen. Er is een legio aan (voor)oordelen en standpunten. LHBT’ers voelen zich al snel in de verdediging gedrongen en veroordeeld. Er wordt vaak geroepen dat iedereen welkom is in de kerk. Toch blijkt dit welkom wat selectief: LHBT’ers voelen zich zelden echt welkom in een kerk.

Mede daarom is een veilige plek noodzakelijk. Een plek waar ruimte, aandacht en herkenning is. Een veilige ruimte om even echt jezelf te zijn, samen op te trekken, te luisteren en te bidden voor en met elkaar. Een plek waar het voor de verandering niet gaat over hoe je exact op basis van de Bijbel denkt over allerlei standpunten, maar waar je elkaar allereerst ontmoet en erkent om wie je bent.

2. Identificatie

Als er een LHBT-kring is, is er ook een adres voor gemeenteleden die (nog) ‘in de kast’ zitten. Ik heb al meerdere LHBT’ers horen verzuchten: “Was er in mijn kerk maar zo’n kring toen ik nog niet uitkwam voor mijn geaardheid”. Identificatiefiguren zijn belangrijk in de kerk. Wat zou het prachtig zijn als elke kerk minimaal een aantal volwassen LHBT’ers ‘in huis’ heeft, die uit hun eigen leven kunnen getuigen hoe zij de weg met Jezus gaan. Misschien dat dan meer LHBT’ers uit de kast durven komen, terwijl zij nog in de kerk zitten. Niet pas nadat zij de kerk hebben verlaten. 

3. Samen kerk

“Hetero’s hebben nu eenmaal altijd een streepje voor in de kerk!”, zei één van de deelnemers aan deze kring. Hoe je daar ook over denkt, feit is dat LHBT’ers in de minderheid zijn. De aanwezigheid van een LHBT-kring bepaalt de hele gemeente steeds weer bij dit feit: er zijn ook mensen in de kerk die geen hetero zijn! Het dwingt de gemeente om in gesprek te blijven, om na te blijven denken over deze thematiek en om dat samen te doen.

In samenwerking met de kring kunnen er bijvoorbeeld verhalen gedeeld worden en kan er meegedacht worden over het thema LHBT, kerk en geloven. Als je een genuanceerde mening wilt vormen over LHBT kun je maar beter beginnen een aantal van hen te kennen en te spreken. Dat gebeurt nu veel te weinig!

Teveel gedoe zo’n kring? Maak het onnodig

Toch is mijn droom uiteindelijk dat een LHBT-kring niet langer nodig is. Ik droom van een kerk, waar LHBT-gemeenteleden zich zo veilig voelen dat zij met hun geaardheid én hun bijkomende vragen vrijuit voor de dag kunnen komen. Een kerk waar iedereen onbevangen, zonder oordeel en gunnend luistert naar elkaar. Een kerk waar respect is voor verschillende meningen, ook rondom LHBT en juist ook als dat gepaard gaat met verlegenheid. Een kerk waar we elkaar steeds weer ontmoeten bij en vanuit onze bron: Jezus Christus. Hij verbindt ons aan elkaar, jong en oud, blank en bruin, zeker en zoekend, hoog- en laagopgeleid, theoretisch en praktisch ingesteld en last but not least hetero, lesbienne, homo, bi-seksueel of transgender. 

Tekst: Dirk de Bree
Beeld: Unsplash

Geschreven door

Dirk de Bree

--:--