Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom muggen jou altijd moeten hebben

Hoe kan het toch dat jij na elke borrelavond helemaal vol zit met muggenbulten, terwijl je vriendinnen nergens last van hebben? Hebben de muggen misschien gezien hoe je eerder die avond harteloos een van hun familieleden platsloeg? Of is er een andere verklaring?

Deel:

Muggenfabeltjes

Ten eerste moeten we even van de fabeltjes af. Een van die fabeltjes is het hebben van ‘zoet’ of ‘zuur’ bloed. Muggen maken geen verschil tussen zoet en zuur, en zoet bloed bestaat niet. Dat muggen een voorkeur hebben voor bloedgroep 0 is ook een sprookje. Het klopt wel dat muggen vooral mensen met bloedgroep 0 steken, maar dat komt omdat deze bloedgroep veel meer voorkomt dan A, B of AB.

Wat ook interessant is om te weten: muggen worden niet aangetrokken door licht. Het licht uitdoen in je slaapkamer zorgt dus niet voor minder muggenbezoekjes. Dat betekent dus ook dat een vliegenlamp geen effect heeft op muggen.

Een mug in je kamer betekent trouwens niet per se dat je de volgende ochtend overal jeuk hebt. Het zijn namelijk alleen de vrouwtjesmuggen die steken, van de mannetjes heb je niks te vrezen. Het gezoem van de mannetjes blijft wel even vervelend…

Maar waarom ik?

Wat is dan de reden dat de een veel meer last heeft van muggenbulten dan de ander? Dat is nog niet helemaal duidelijk. Wel kan het goed zijn dat het met de volgende punten te maken heeft:

  1. Over het algemeen steken muggen vrouwen meer dan mannen, wat mogelijk te maken heeft met het verschil tussen hormonen. Muggen hebben een uitstekende waarnemingsorganen. Ze kunnen je al ruiken op 30 meter afstand! Je bent dus nergens veilig...
  2. Lichaamstemperatuur zou ook kunnen zorgen voor muggenbeten. Muggen worden namelijk aangetrokken door warmte. Degene met de warmste lichaamstemperatuur wordt het vaakst gestoken.
  3. Je immuunsysteem kan ook een rol spelen. Het kan zijn dat je man veel minder jeuk heeft van een muggenbeet. Bij jou ontstaan dikke jeukende bulten terwijl hij er weinig van merkt. Dit is natuurlijk oneerlijk, maar er is verder helaas niks aan te doen.
  4. Ben je een onrustige slaper? Dan ben je ook wat veiliger voor muggen. Een mug kiest liever geen onrustige prooien, aangezien de kans op een rake klap dan veel groter is. Muggen blijken stoffen op de huid te ruiken die op stress wijzen. Een gestrest persoon slaap lichten en beweegt meer, dus dan vliegt de mug liever even door.
  5. Als je geen muggenbulten wilt oplopen, kun je beter zo weinig mogelijk zweten. Via je zweet ruikt een mug namelijk wat voor eiwitten en aminozuren er in je bloed zitten. Deze stoffen zijn gunstig voor de mug. Het is dus maar net de vraag welke voorkeur de mug heeft.

Wat kan ik doen?

We hebben slecht nieuws, je kan vrij weinig doen om muggenbulten te voorkomen. Het is namelijk genetisch bepaald of muggen je aantrekkelijk vinden of niet. De vraag is maar net of je zweet lekker genoeg ruikt voor je ongewenste gast. 

Je hebt natuurlijk wel producten die de mug op afstand houden. Deet is bijvoorbeeld een goede anti-insecten spray. Je insmeren met kattenkruid-olie houdt ze ook weg, muggen hebben namelijk een hekel aan kattenkruid.

--:--