De Nationale Voorleesdagen: waarom voorlezen belangrijk is voor je kind
1 februari 2023 · 12:00
Update: 31 januari 2023 · 17:21
Van bibliotheek tot kinderboekenwinkel: deze week viert Nederland de Nationale Voorleesdagen en worden er allerlei leuke activiteiten georganiseerd om voorlezen te stimuleren. Waarom is voorlezen eigenlijk zo belangrijk en hoe krijg je hier je kind enthousiast over? Wij vroegen het aan Lorenze van Vlijmen van de vrijwilligersorganisatie VoorleesExpress.
Lorenze is blij met de aandacht die deze week aan voorlezen wordt besteed. “Zeker vijftien procent van de jongeren in Nederland heeft een taalachterstand, en heeft daardoor moeite met het begrijpen van schoolboeken. Om dat te voorkomen is het belangrijk om zo vroeg mogelijk te beginnen met voorlezen. Vijftien minuten per dag voorlezen levert jaarlijks al een woordenschat van duizend extra woorden op. Kinderen die dat missen, halen dat moeilijk in.”
Taalachterstand
De gevolgen daarvan zijn groot. “Op het moment dat een kind in de jonge jaren minder taalaanbod krijgt heeft het een kleinere woordenschat. Dat heeft invloed op de schoolprestaties, en uiteindelijk op de kansen die je krijgt in de maatschappij.”
De vrijwilligers van de VoorleesExpress willen helpen zulke achterstanden te voorkomen. “Wij bezoeken gezinnen waar de ouders weinig voorlezen of zelf lezen niet stimuleren,” legt Lorenze uit. “Vrijwilligers lezen daar twintig weken lang een uur per week de kinderen voor. Dat doen we in zo’n 542 dorpen en steden.”
Baby’s voorlezen
Voorlezen kan niet vroeg genoeg beginnen, vertelt Lorenze. “Zelfs voor baby’s zijn er al boekjes met kleuren, vormen en geluiden. Je begint niet met een uitgebreid prentenboek, maar er is genoeg te vinden dat past bij hele jonge kinderen. Dan gaat het niet eens zozeer om de voorleeservaring, maar vooral om het plezier met taal. Als je er een vast moment op de dag voor kiest wordt het een gewoonte. Dan leren je kinderen al jong dat het gebruikelijk is om ‘s avonds op de bank te zitten met een boekje en vragen ze er op een gegeven moment zelf om.”
Zelf leest ze haar kinderen van drie en zes ook iedere avond voor. “Wij zijn van jongs af aan begonnen, dus ik hoef niet eens meer te zeggen dat we gaan lezen. Ze komen zelf naar mij toe. En als je zelf veel leest werkt dat ook als een voorbeeld.” Ook bij Lorenze zat het er al vroeg in. “Ik kan mij nog herinneren dat ik vroeger werd voorgelezen. Gezellig met een ouder op de bank een boek lezen. Het is leuk om dat nu ook met mijn eigen kinderen te hebben.”
Plezier in taal
Met elkaar naar de bibliotheek gaan is een goed begin, tipt ze. “Samen zoeken en door de kasten struinen is een hele mooie manier om je kinderen enthousiast te krijgen. En je hoeft niet alleen maar te zitten en letters te lezen. Plaatjes kijken en het daarover hebben, een spelletje ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ doen of een liedje zingen voor het slapengaan, dat zijn allemaal manieren om met taal bezig te zijn.”
Ook gesprekken zijn een waardevolle manier om aan de slag te gaan met taal. “Waar het om gaat, is het benoemen. Dat kan tekst zijn die je leest, maar ook een gesprek over wat je hebt gedaan die dag. Door zelf taal te gebruiken, aan je kind te vertellen wat je doet en open vragen te stellen geef je je kind een rijk taalaanbod.”
Uiteindelijk is plezier het belangrijkste. “Zorg ervoor dat je er een leuk moment van maakt. Daar waar kinderen plezier hebben in taal zullen ze ook gemotiveerd zijn om te blijven lezen.”
“Ben je zelf ook graag bezig met taal, dan ben je altijd welkom als vrijwilliger bij VoorleesExpress,” sluit Lorenze af. “Die hebben we hard nodig.”
Schrijf je in voor de nieuwsbrief Opgroeien & Gezin
In onze tweewekelijkse nieuwsbrief bieden we je inspirerende (geloofs)verhalen, de mooiste podcasts en programma's die raken.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief
Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.
Lees onze privacyverklaring.