Wat moet ik met dat ‘lekkere gevoel’ bij de inauguratie van Joe Biden?
26 januari 2021 · 10:13
Update: 19 november 2024 · 16:14
Ik kijk naar de inauguratie van de katholiek Joe Biden tot president van Amerika en zie allerlei christelijke verwijzingen.
Allereerst natuurlijk de enorme familiebijbel waarop Biden zijn hand legt op het moment dat hij de eed aflegt. Vicepresident Kamala Harris heeft er zelfs twee bij zich! ‘Amazing Grace’ wordt gezongen, twee dominees spreken en bidden en Joe Biden zelf vraagt midden in zijn speech om een stil gebed voor de slachtoffers en nabestaanden van corona. En ik vergeet vast nog iets.
Ik ben dolblij dat in onze samenleving kerk en staat gescheiden zijn, dat de staat het niet in de kerk voor het zeggen heeft en de kerk niet in de staat. Ik vind dat de overheid neutraal hoort te zijn en iedereen gelijk hoort te behandelen.
En toch, en toch, en toch. Toch vind ik het lekker, merk ik, al die verwijzingen naar het christendom.
Bij ons in Nederland is er nauwelijks nog iets van over, van dit soort christelijke verwijzingen. Koning Willem- Alexander bidt voor het parlement, zegt hij tijdens de Troonrede. Maar dat is persoonlijk. Publieke gebeden bij nationale gelegenheden ken ik eigenlijk niet.
Ik heb daar begrip voor, want de Nederlandse staat is neutraal en dat is goed, wat mij betreft. Niet-gelovigen en mensen die een ander geloof aanhangen, zouden zich buitengesloten kunnen voelen als er allerlei christelijke rituelen plaatsvinden tijdens nationale gebeurtenissen. Dat kan niet de bedoeling zijn. En stel dat prinses Amalia moslim wordt, zou ik het dan leuk vinden als zij met een islamitisch ritueel wordt geïnaugureerd? Ik geloof dat het heel vreemd zou voelen.
Wat moet ik dan met dat ‘lekkere gevoel’ bij de inauguratie van de Amerikaanse president? Is het blijdschap vanwege de publieke erkenning dat wij mensen afhankelijk zijn van God? Dat geloof ik namelijk. Of is het platter, en is het gewoon sentiment? Een beetje zoals oud-Trouw-journalist Bert Klei ooit zei: “De koningin is lekker hervormd.” En dan lekker in de zin van: ik ook. Zij en ik, allebei hervormd. Lekker. Dat voelt goed.
Misschien moet je de democratie haar werk laten doen: als de meerderheid van de inwoners van een land democratisch besluit een inauguratie zo christelijk in te richten: prima. En dat je je dan als minderheid ineens een beetje extra minderheid voelt, is dan maar even zo. Als je maar dezelfde rechten hebt als de rest.
Beeld: Shutterstock
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.