Wat was de Joodse Raad?
29 januari 2024 · 14:32
Update: 21 maart 2024 · 15:19
Wat deed de Joodse Raad en wat voor moeilijke beslissingen moesten ze nemen? Hoe deden ze hun werk onder de strenge regels van de nazi's? En wat betekende dat voor de Joodse mensen in Nederland? Dit artikel geeft antwoorden op deze vragen en vertelt over de Joodse Raad in een moeilijke tijd.
In februari 1941, middenin de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting van Nederland, werd de Joodse Raad in Amsterdam opgericht. Deze organisatie fungeerde als een soort schakel tussen de Joodse gemeenschap in de stad en de nazi-autoriteiten. Hun belangrijkste taak was het doorgeven en uitvoeren van de bevelen van de Duitse bezetters, vooral gericht op het organiseren van maatregelen tegen de Joodse bevolking.
Leiderschap in de Joodse Raad
Belangrijke personen in de Joodse Raad waren de voorzitters Abraham Asscher en David Cohen. Deze leiders stonden voor moeilijke keuzes, omdat ze onder druk werden gezet door de nazi's. De Raad bestond van februari 1941 tot september 1943.
Moeilijke beslissingen onder druk
Onder constante druk van de nazi's moesten de leiders van de Joodse Raad zeer moeilijke beslissingen nemen. Ze moesten kiezen tussen samenwerking om de Joodse gemeenschap te beschermen en het risico lopen op strengere maatregelen en represailles als ze in opstand kwamen.
Opdrachten tijdens de oorlog
Tijdens de oorlogsjaren kreeg de Joodse Raad verschillende opdrachten van de Duitse bezetter. Dit omvatte het maken van lijsten met Joodse inwoners, het organiseren van deportaties naar werkkampen en het uitvoeren van andere maatregelen tegen de Joodse bevolking. Deze taken blijven onderwerp van discussie, en de rol van de Joodse Raad wordt gezien als een tragisch symbool van de extreme omstandigheden waarmee de Joodse gemeenschap tijdens de Holocaust werd geconfronteerd.
Meest gelezen
- Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
- Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
‘Na zo veel hartstilstanden is mijn leven een groter wonder dan ooit’
Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
- 7 'koele' Bijbelteksten om te overdenken in de schaduw
Laat je verkwikken
7 'koele' Bijbelteksten om te overdenken in de schaduw
Lees ook
- Zomervakantie? Zó houd je het leuk voor de kinderen!
3 tips van coach Carianne Ros
Zomervakantie? Zó houd je het leuk voor de kinderen!
- ‘Om het goede leven wat te compenseren, beginnen we de dag met gym'
Op pad met de Christelijke Caravan Club
‘Om het goede leven wat te compenseren, beginnen we de dag met gym'
- Emigreren naar Italië: ‘Alles zit onder de schimmel!’
Persoonlijk verhaal
Emigreren naar Italië: ‘Alles zit onder de schimmel!’
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.