Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zegt theoloog Reinier Sonneveld over de eindtijd?

Miniserie over groot onderwerp

Deel:

Naar aanleiding van zijn boek Gids voor de laatste dagen vertelt Renier Sonneveld in een miniserie bij EO-Live over de eindtijd. Hoe wordt er in verschillende kerken over dit onderwerp gedacht? En wat gelooft hij zelf?

Reinier Sonneveld is ervan overtuigd dat we in de eindtijd leven. “Volgens de klassieke christelijke visie is dat al 2000 jaar het geval. Maar ik denk wel dat we nu nóg meer in het einde der tijde zitten.” Of dat betekent dat we het zullen meemaken dat Jezus terugkomt, weet hij niet. “Maar ik zou wel heel verbaasd zijn als we het einde van deze eeuw halen.”

“Mensen slagen er niet meer in allerlei projecten, zoals kernwapens, in de hand te houden en te controleren. Daar kunnen we vier à vijf keer de hele aarde mee vernietigen. Dat konden we nooit eerder en we kunnen het niet reguleren. Er komen nog meer van dat soort uitvindingen aan. Ik weet niet hoever God het laat komen.”

Grote verdrukking

Komt er eerst nog een grote verdrukking? “In het evangelische jargon wordt dat gezegd," stelt Reinier. "Dat is een specifiek model om over de eindtijd te denken. Daarbij wordt aangenomen dat de dingen escaleren, voordat Jezus terugkomt. De grote traditie van het christendom vult dat niet zo specifiek in. Zij zegt: ‘Ja, het menselijk leven is eindig, we lopen stuk, maar we weten niet precies hoe het zal gaan.’ Alles wat we weten, is dat God hier uiteindelijk zal komen wonen, en heel nabij zal zijn, en dat aan dood, ziekte en nare dingen een einde komt, dus dat er op aarde een soort nieuw paradijs komt.”

Lees ook: Reinier Sonneveld in 'EO Live': 'Ga met de eindtijd aan de slag'
Lees ook: Reinier Sonneveld in 'EO Live': 'Ga met de eindtijd aan de slag'

Reformatorische traditie

“De reformatorische traditie is sterk op de letter van de Bijbel gericht, op wat er precies staat," vervolgt Reinier. "Dan kun je profetieën gaan zien als teksten waarin je moet puzzelen en graven. Deze traditie is maar een deel van het internationale christendom. De brede traditie van het christendom zal eerder zeggen dat Jezus het fundament van ons leven is, of de basis van alles. Alles begint bij Jezus, of Jezus is de profetie voor de toekomst.”

Profetie over de eindtijd

“Omdat er veel verschillende ideeën zijn over de vraag hoe je het Bijbelboek Openbaring moet uitleggen, is Reinier niet geneigd veel met dit Bijbelboek te doen. In de ene uitleg wordt ervan uitgegaan dat Openbaring voorspelt wat er nog in onze toekomst gaat gebeuren. Een andere uitleg zegt dat dit Bijbelboek vertelt wat er al in de eerste eeuw is gebeurd. Het zegt dan vooral hoe christenen onder het Romeinse rijk leefden en daarmee worstelden.”

Jezus is de beste profetie

“Ik zou zelf zeggen dat Jezus als Persoon de beste profetie is die we hebben. Zijn leven is dus een soort eind der tijden, op persoonlijk niveau. Hij is het verschijnen van God, op de hele aarde. Het einde der tijden is ook het verschijnen van God op aarde, maar dan veel groter, op een soort planetair niveau."

Aflevering 1: Leven wij in de eindtijd
Aflevering 2: Verschillende visies

--:--