Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat zijn de fundamentele elementen van gospelmuziek?

Berget, Steffen, Shirma en Anne praten je bij in 'The Gospel Guides'

In onze online serie 'The Gospel Guides' maak je kennis met de achtergrond van gospelmuziek. In afleveringen van tien minuten leer je meer over de kenmerken van gospel, de hoopvolle boodschap en de ontstaansgeschiedenis van dit genre. In aflevering 1 geven Berget Lewis, Steffen Morrison, Anne Appelo en Shirma Rouse antwoord op de vraag: 'Wat is typisch gospel?'

Deel:

"Gospel komt uit je tenen", vertelt Berget Lewis. De muziek kenmerkt zich door open klanken en een vol geluid. "Het is of je hart op je tong ligt", zegt musicalzangeres Anne Appelo. "In gospel komt de ziel als het ware van binnen naar buiten. Het is rauw; echt."

Call and response

"Een van de belangrijkste elementen van gospelmuziek is call and response", vertelt soulzanger Steffen Morrison. "Je hebt de lead vocalist en je hebt het publiek of het koor. De lead vocalist neemt het voortouw. Hij of zij bedenkt de teksten, laat zich inspireren en kan improviseren. En je hebt een oplettend publiek dat oppakt wat de vocalist bedenkt." 

Improvisatie

"Omdat er veel herhaling is, ontstaat er ruimte voor improvisatie", legt Anne uit. "Als een zanger(es) iets moois wil toevoegen - bijvoorbeeld een extra tekst of een andere melodielijn - ontstaat dat vaak op dát moment."

'The good news'

"Naast het stemgebruik, is de boodschap het meest onderscheidende van gospel", vertelt Shirma. "Gospel is the good news. Je vertelt over iemands liefde voor jou." Berget vult aan: "Met gospel vertel je: 'We believe! Wij geloven in God! En we schreeuwen dat van de daken'.

Humming & chanting

Ook 'humming' en 'chanting' komen veel voor in gospelmuziek. Steffen weet hier alles over en deelt zijn kennis met jou in de eerste aflevering van The Gospel Guides.

Kijk aflevering 1 van 'The Gospel Guides' op NPO Start
Kijk aflevering 1 van 'The Gospel Guides' op NPO Start

Humming, chanting en natuurlijk de boodschap van gospel. The Gospel Guides leggen jou uit wat de muzikale elementen van gospel zijn.

Meer over dit thema

Ontdek meer over gospel
Ontdek meer over gospel

Gospelmuziek raakt en inspireert mensen wereldwijd, gelovig én niet gelovig. Waar komt die bezieling vandaan? Maak ook kennis met gospel op onze speciale gospelpagina.

--:--