'We zijn dol op de combinatie van vermicelli met rijst!'
Syrisch recept
7 januari 2019 · 13:53| Leestijd:3 min
Update: 15 november 2024 · 10:58
Lubna komt uit Syrië en deelt in het kookboek 'Eten als liefdestaal' haar verhaal en geeft ons een kijkje in de Syrische keuken. Bekijk hier de video!
De Syrische keuken: rijst met okra
‘De Arabische keuken gebruikt veel okra. Okra is een vruchtgroente en lijkt een beetje op een kleine, hoekige courgette. Hij is slijmerig als je hem bakt of kookt. Okra met rijst is een doordeweeks gerecht, dat niet te veel tijd kost. Koop als je geen Syrische rijst kan vinden, basmatirijst. We zijn dol op de combinatie van vermicelli met rijst! ’
Bekijk de video!
Recept: rijst met okra
Benodigdheden voor 4 personen
- 500 gr okra
- 1 kopje rijst
- 1 kopje vermicelli
- 300 gr gehakt
- 2 grote tomaten
- 1,5 el tomatenpuree
- 3-4 el granaatappelsyroop
- 2 knoflookteentjes
- 2 kopje water
- 2 el roomboter
- 1 bosje koriander
- 1 el korianderpoeder
- Zonnebloemolie en olijfolie om in te bakken
- Zout en peper
Zo maak je het
Bak de okra in een koekenpan met een ruime laag zonnebloemolie ongeveer een kwartier, totdat de randjes goudbruin zijn. Frituren kan ook, maar is minder gezond. Snijd de koriander fijn. Stamp de knoflook in een vijzel. Rasp de twee tomaten en meng deze met de tomatenpuree en het halve glas water.
Haal na een kwartier de okra’s uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak de knoflook in een grote, stevige pan in een laagje olijfolie totdat deze goudbruin is. Voeg het gehakt, zout, peper, korianderpoeder en koriander toe en roer goed. Voeg zodra het gehakt rul is, het tomatenmengel, granaatappelsap en de uitgelekte okra’s toe en breng het mengsel met 2 glazen water aan de kook. Zet zodra het kookt, het vuur zacht en laat het een kwartiertje sudderen.
Bak ondertussen in een andere pan de vermicelli in olijfolie bruin. Doe de rijst erbij en voeg water tot 1,5 vinger boven de rijst toe met een snufje zout. Voeg als de rijst gaar is, twee grote eetlepels roomboter toe. Laat deze twee minuten smelten met een dichte deksel en roer dan de boter door de rijst. Verdeel de rijst over de vier borden. Schep de okrasaus eroverheen en maak af met verse koriander.
Over 'Eten als liefdestaal'
Dit Syrische recept komt uit het kookboek 'Eten als liefdestaal' van Arachne Molema. “Eten is een verbindingsmiddel tussen twee culturen,” zegt Arachne. De combinatie van recepten en verhalen is de kracht van Eten als liefdestaal, het kookboek dat ze onlangs schreef. In dit boek delen 19 vrouwen uit verschillende culturen hun favoriete recepten én hun levensverhalen. “Soms huilde ik zelfs met hen mee.” Lees hier verder!
Foto's & recept: Arachne Molema
Meest gelezen
- Teun op de Biblebelt: “Je bereikt meer met honing dan met zout”Nieuwe EO-realityserie Teun op de Biblebelt: “Je bereikt meer met honing dan met zout”
- Zanger en voormalig EO-radiomaker Wim Pols overleden'Thuis bij zijn hemelse Vader' Zanger en voormalig EO-radiomaker Wim Pols overleden
- Column Kefah: "Ben ik nu een slechte interviewer?"Column Kefah: "Ben ik nu een slechte interviewer?"
Lees ook
- Oud-profvoetbalster Anouk Hoogendijk drinkt vijf dagen alleen water: ‘Water hoort geen luxe te zijn’Interview Oud-profvoetbalster Anouk Hoogendijk drinkt vijf dagen alleen water: ‘Water hoort geen luxe te zijn’
- Dit moet je weten over de ReformatieHoe de Reformatie de wereld voorgoed veranderde Dit moet je weten over de Reformatie
- Hoe blijf je als christen immuun voor de mening van anderen?Visie op de Bijbel Hoe blijf je als christen immuun voor de mening van anderen?
Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief
Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.
Lees onze privacyverklaring.