'We zijn dol op de combinatie van vermicelli met rijst!'
7 januari 2019 · 13:53
Update: 15 november 2024 · 10:58
Lubna komt uit Syrië en deelt in het kookboek 'Eten als liefdestaal' haar verhaal en geeft ons een kijkje in de Syrische keuken. Bekijk hier de video!
De Syrische keuken: rijst met okra
‘De Arabische keuken gebruikt veel okra. Okra is een vruchtgroente en lijkt een beetje op een kleine, hoekige courgette. Hij is slijmerig als je hem bakt of kookt. Okra met rijst is een doordeweeks gerecht, dat niet te veel tijd kost. Koop als je geen Syrische rijst kan vinden, basmatirijst. We zijn dol op de combinatie van vermicelli met rijst! ’
Bekijk de video!
Recept: rijst met okra
Benodigdheden voor 4 personen
- 500 gr okra
- 1 kopje rijst
- 1 kopje vermicelli
- 300 gr gehakt
- 2 grote tomaten
- 1,5 el tomatenpuree
- 3-4 el granaatappelsyroop
- 2 knoflookteentjes
- 2 kopje water
- 2 el roomboter
- 1 bosje koriander
- 1 el korianderpoeder
- Zonnebloemolie en olijfolie om in te bakken
- Zout en peper
Zo maak je het
Bak de okra in een koekenpan met een ruime laag zonnebloemolie ongeveer een kwartier, totdat de randjes goudbruin zijn. Frituren kan ook, maar is minder gezond. Snijd de koriander fijn. Stamp de knoflook in een vijzel. Rasp de twee tomaten en meng deze met de tomatenpuree en het halve glas water.
Haal na een kwartier de okra’s uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bak de knoflook in een grote, stevige pan in een laagje olijfolie totdat deze goudbruin is. Voeg het gehakt, zout, peper, korianderpoeder en koriander toe en roer goed. Voeg zodra het gehakt rul is, het tomatenmengel, granaatappelsap en de uitgelekte okra’s toe en breng het mengsel met 2 glazen water aan de kook. Zet zodra het kookt, het vuur zacht en laat het een kwartiertje sudderen.
Bak ondertussen in een andere pan de vermicelli in olijfolie bruin. Doe de rijst erbij en voeg water tot 1,5 vinger boven de rijst toe met een snufje zout. Voeg als de rijst gaar is, twee grote eetlepels roomboter toe. Laat deze twee minuten smelten met een dichte deksel en roer dan de boter door de rijst. Verdeel de rijst over de vier borden. Schep de okrasaus eroverheen en maak af met verse koriander.
Over 'Eten als liefdestaal'
Dit Syrische recept komt uit het kookboek 'Eten als liefdestaal' van Arachne Molema. “Eten is een verbindingsmiddel tussen twee culturen,” zegt Arachne. De combinatie van recepten en verhalen is de kracht van Eten als liefdestaal, het kookboek dat ze onlangs schreef. In dit boek delen 19 vrouwen uit verschillende culturen hun favoriete recepten én hun levensverhalen. “Soms huilde ik zelfs met hen mee.” Lees hier verder!
Foto's & recept: Arachne Molema
Meest gelezen
- Is de bloedmaan een Bijbels teken van de eindtijd?
Verklaarbaar verschijnsel of profetie?
Is de bloedmaan een Bijbels teken van de eindtijd?
- Raven van Dorst in 'De Kist': ‘Ik vind de wereld geen fijne plek om te zijn’
'De Kist', donderdag 18 september, 20:30 uur, NPO 2
Raven van Dorst in 'De Kist': ‘Ik vind de wereld geen fijne plek om te zijn’
- Henri Bontenbal (CDA): ‘Lees Johannes 8 voordat je iemand cancelt'
Politiek & Privé
Henri Bontenbal (CDA): ‘Lees Johannes 8 voordat je iemand cancelt'
Lees ook
- Genieten, ook met dementie: 'Mam, wat wil je nog?' 'Leven!'
Op bezoek bij ZorgErf
Genieten, ook met dementie: 'Mam, wat wil je nog?' 'Leven!'
- Rob Oudkerk presenteert talkshow van De Joodse Wereld - Wat motiveert hem?
Rob Oudkerk presenteert talkshow van De Joodse Wereld - Wat motiveert hem?
- ‘In het begin denk je nog: iedereen vergeet weleens wat’
Hoe Jan en Ria de Winter omgaan met dementie
‘In het begin denk je nog: iedereen vergeet weleens wat’
Schrijf je hier in voor de Eva-nieuwsbrief
Eva is het magazine voor vrouwen van de EO. In de Eva nieuwsbrief ontvang je wekelijks een selectie van de mooiste artikelen: levensverhalen, artikelen over mentale weerbaarheid, gezondheid en liefde & relaties.
Lees onze privacyverklaring.