Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Wel of niet op vakantie naar het buitenland dit jaar?’

Rita legt haar twijfels voor aan Sonja van La Draille

Het lijkt bijna of er een taboe rust op een vakantie naar het buitenland dit jaar. Termen als egoïstisch en onverantwoordelijk vliegen over het internet. Om mijn twijfels en vragen over een vakantie naar Frankrijk weg te nemen, ging ik in gesprek met Sonja Cuppens, samen met haar man Alex, hét gezicht van Beter Uit vakantiepark La Draille in de Franse Dordogne.

Deel:

Jaarlijks reist onze ‘gezinskaravaan’ af naar onze favoriete vakantiebestemming in de Franse Dordogne. Voor ons gezin, bestaande uit volwassen kinderen – inclusief aanhang – pubers en kleine kinderen, is La Draille de ideale vakantiebestemming om onze vakantie te vieren. Voor jong en oud is hier van alles te doen. En het klinkt cliché, maar als de kinderen genieten, genieten wij als ouders ook.

Aan de rand van het zwembad kan ik zomaar een gesprek over het geloof voeren. Ik geniet van het met elkaar God aanbidden tijdens de zondagse kerkdiensten, sing-in’s en ’s avonds rond het kampvuur. Wij zien er jaarlijks naar uit om daar geestelijk en lichamelijk even helemaal op adem te komen en kennissen te ontmoeten die wij in de afgelopen jaren op La Draille hebben leren kennen.

Coronavirus begint op de achtergrond te raken

Toen het erop begon te lijken dat we een jaartje over zouden moeten slaan, waren we in de eerste instantie teleurgesteld. Tegelijk beseften wij dat een vakantie zeer onbelangrijk is in het licht van alles wat er in de afgelopen maanden is gebeurd. We zijn God dankbaar dat niemand in ons gezin, familie of kennissenkring corona heeft gekregen. We realiseren ons daarnaast dat er duizenden gezinnen zijn voor wie het financieel, of vanwege ziekte of andere zorgen, al jaren niet mogelijk is om op vakantie te gaan.

Maar ik moet eerlijk bekennen dat wij, nog meer dan voorgaande jaren, verlangen naar een moment van ontspanning met elkaar. Nu het erop lijkt dat het coronavirus wat meer op de achtergrond begint te raken en vakanties weer mogelijk worden, beginnen wij toch weer te fantaseren over een vakantie naar de Franse Dordogne.

Is er kans op een lockdown als ik op vakantie ben?

Omdat ik met wat twijfels rondliep en me afvroeg of het verstandig is om dit jaar naar het buitenland af te reizen, besloot ik Sonja, hét gezicht van La Draille, wat vragen voor te leggen. Ik vroeg me af hoe groot de kans was om met ons gezin vast te komen zitten in een Franse lockdown, mocht onverhoopt een tweede coronagolf ontstaan. Sonja stelde mij meteen gerust: “Nee, joh! Daar hoef je absoluut niet bang voor te zijn. Wij houden het nieuws nauwlettend in de gaten en mocht het de verkeerde kant op gaan, dan hebben onze gasten genoeg tijd om hun spullen in te pakken en naar Nederland te vertrekken. Zoiets gebeurt niet binnen een paar uur, eerder binnen een paar dagen!”

Ook worden er op sociale media momenteel humoristische foto`s gedeeld met daarop vakantiegangers met een wit mond- en neusgebied in een verder zongebruind gezicht, vanwege een vermeende ‘mondkapjesvakantie’ naar een zonnig land. Erg grappig, maar het zette mij wel aan het denken; ik zie mezelf nog niet met een mondkapje op door Franse stadjes en over marktjes slenteren. Sonja: “In Frankrijk is het, net als in Nederland, alleen in het openbaar vervoer en in musea verplicht om een mondkapje te dragen. Verder staat het een winkelier vrij om zijn klanten mondkapjes te verplichten, maar ik ben het zelf nog niet tegengekomen.”

Op La Draille zul je weinig merken van coronamaatregelen

Ik vind het heerlijk om buitenlandse stadjes te bezoeken en over markten te slenteren en vraag Sonja of dat eigenlijk wel mogelijk is dit jaar. “De markten zijn er weer en de toeristen kunnen gewoon weer uitstapjes in de omgeving maken,” vertelt Sonja. “In de restaurants mogen tot tien personen aan één tafel, dit mag uit verschillende huishoudens zijn. De door ons georganiseerde kanotochten mogen gelukkig ook weer gewoon doorgaan. Als je hier bent zul je weinig merken van coronamaatregelen en beperkingen. Hooguit zul je merken dat de sanitaire voorzieningen nog vaker en nog grondiger gereinigd zullen worden en dat er overal zeepdispensers hangen. Wel adviseer ik mensen om als het druk is in het toiletgebouw op een later tijdstip terug te komen of een mondkapje te dragen.

Om de week worden de maatregelen verder versoepeld, dus het is zeer waarschijnlijk dat er in het hoogseizoen, afgezien van de één-meter-afstandsregel die in Frankrijk geldt, niks meer merkbaar is van coronamaatregelen,” geeft Sonja aan. “Ik heb er enorm veel zin in om iedereen dit seizoen weer te verwelkomen en denk dat dit seizoen nog mooier wordt dan de jaren hiervoor. Mensen zijn dankbaar dat zij na maanden weer sociale contacten mogen hebben en weer leuke dingen kunnen gaan doen. Wat wij altijd als vanzelfsprekend beschouwden, is nu iets om dankbaar voor te zijn. Ik merk het aan mezelf; het lijkt wel of ik overal meer van geniet tegenwoordig.”

In Frankrijk mag er gelukkig gewoon gezongen worden in de kerk!

De kerkdiensten en het samen zingen met honderden christenen, vanuit allerlei kerkelijke achtergronden, maken elk jaar diepe indruk op mij en zijn voor mij één van de voornaamste redenen om jaarlijks naar hetzelfde vakantiepark af te reizen. Ik vraag Sonja of dat ‘samen beleven en samen geloven’ dit jaar wel kan. “Normaal gesproken zaten er tijdens het hoogseizoen op zondag zo`n zeventienhonderd mensen in de kerk van Souillac. Dat zullen er dit jaar iets minder mogen zijn, maar daar hebben we iets op gevonden; er zullen op meerdere tijdstippen diensten worden gehouden en per dienst mogen er tweehonderd mensen aanwezig zijn, maar dat zullen er in de komende weken, na versoepelingen, alleen maar meer worden.

In Frankrijk mag er gelukkig nog wel gewoon gezongen worden tijdens de kerkdiensten, alleen zullen we in plaats van met de gebruikelijke liedbundels, met grote digitale schermen werken. Het samen beleven en samen geloven, zal ook dit jaar gewoon doorgang kunnen hebben, gelukkig!”

Een verkoelende duik

Tot slot ben ik benieuwd of ik nog wel een verkoelende duik kan nemen in het zwembad op het park. Sonja stelt mij meteen gerust: “Natuurlijk kan dat! Momenteel mogen er vijftig gasten tegelijk in het grote zwembad aanwezig zijn. Dat klinkt misschien weinig, maar even ter illustratie: alleen op een zeer drukke dag in het hoogseizoen waren er weleens vijftig gasten tegelijk in het zwembad. Wel hebben we alle ligbedden, tafels en stoelen weggehaald. Dat zorgt voor meer ruimte rondom het zwembad en voorkomt een eventuele besmetting via het meubilair, mocht iemand onverhoopt toch het virus bij zich dragen.

Wij vragen iedereen zijn gezond verstand te gebruiken, regelmatig zijn handen te wassen, een meter afstand aan te houden, in de binnenkant van de ellenboog te niezen of te hoesten en je niet onder mensen te begeven als je klachten hebt. We zijn dankbaar dat La Draille grotendeels vol zit komende zomer en zien er naar uit om onze gasten te ontmoeten. We hopen met elkaar op een mooi en gezond seizoen!

Geschreven door

Rita Maris

--:--