Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie is die ongelovige Thomas in 'The Passion'?

Nieuw personage in 'The Passion' 2024

Deel:

In het verhaal van 'The Passion' 2024 neemt het muzikale evenement dit keer een duik in het intrigerende verhaal van Thomas, de ongelovige. Vorig jaar ontmoetten we in 'The Passion' 2023 Claudia, de vrouw van Pilatus. Nu staat volgeling Thomas centraal, en zijn twijfel voert de boventoon.

De rol van Thomas, een van de discipelen van Jezus, wordt in The Passion 2024 gespeeld door Robert Rodenburg. Na Jezus' dood overheerst verdriet, maar alle discipelen geloven dat Jezus leeft. Behalve Thomas. De anderen proberen Thomas te overtuigen, maar hij blijft sceptisch. Zijn eis is helder: "Ik geloof het pas als ik in zijn handen de wonden van de spijkers zie. Ik wil ze met mijn eigen vingers aanraken en ik wil met mijn eigen hand in zijn zij voelen". (Johannes 20 : 24-31)

Wie is die Ongelovige Thomas?

De uitdrukking 'een ongelovige Thomas zijn' vindt zijn oorsprong in dit bijbelverhaal. Thomas is de kritische discipel die tastbaar bewijs eist voor Jezus' opstanding. "Eerst zien, dan geloven" - de woorden van een echte criticus.

De twijfel van Thomas is begrijpelijk, vooral gezien de traumatische gebeurtenissen. Hij was getuige van Jezus' gruwelijke dood en weigert te geloven in zijn opstanding. Zijn verzoek om tastbaar bewijs is een uiting van zijn worsteling met het ongelooflijke concept van Jezus' opstanding uit de dood.

Jezus verschijnt na de opstanding

Jezus verschijnt voor de tweede keer aan zijn leerlingen, inclusief Thomas, en nodigt hem uit om zijn twijfels weg te nemen. Hij komt persoonlijk naar Thomas toe, presenteert zijn littekens en zegt: "Wees niet langer ongelovig, maar geloof."

Het verhaal van Thomas illustreert een persoonlijke zoektocht naar geloof te midden van ongelooflijke gebeurtenissen. Maken Thomas' twijfels plaats voor overtuiging?

Wat weet jij over Pasen? | Doe de quiz!

Wat weet jij over Pasen? | Doe de quiz!

Ken jij alle ins en outs van het paasverhaal? Of denk je bij Pasen: 'Wat vieren we eigenlijk?'. Test in 8 vragen jouw kennis van Pasen en ontvang een gratis cadeautje naar keuze!

Doe mee!

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--