Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wie is toch die ongelovige Thomas?

'Eerst zien, dan geloven'

Na Jezus' dood overheerst verdriet, maar alle discipelen geloven dat Jezus leeft. Behalve Thomas. Waarom blijft hij sceptisch? Maakt zijn twijfel plaats voor overtuiging?

Deel:

De andere volgelingen van Jezus proberen Thomas te overtuigen, maar hij blijft sceptisch. Zijn eis is helder: "Ik geloof het pas als ik in zijn handen de wonden van de spijkers zie. Ik wil ze met mijn eigen vingers aanraken en ik wil met mijn eigen hand in zijn zij voelen". (Johannes 20 : 24-31)

Wie is die Ongelovige Thomas?

De uitdrukking 'een ongelovige Thomas zijn' vindt zijn oorsprong in dit bijbelverhaal. Thomas is de kritische discipel die tastbaar bewijs eist voor Jezus' opstanding. "Eerst zien, dan geloven" - de woorden van een echte criticus.

De twijfel van Thomas is begrijpelijk, vooral gezien de traumatische gebeurtenissen. Hij was getuige van Jezus' gruwelijke dood en weigert te geloven in zijn opstanding. Zijn verzoek om tastbaar bewijs is een uiting van zijn worsteling met het ongelooflijke concept van Jezus' opstanding uit de dood.

Jezus verschijnt na de opstanding

Jezus verschijnt voor de tweede keer aan zijn leerlingen, inclusief Thomas, en nodigt hem uit om zijn twijfels weg te nemen. Hij komt persoonlijk naar Thomas toe, presenteert zijn littekens en zegt: "Wees niet langer ongelovig, maar geloof."

Het verhaal van Thomas illustreert een persoonlijke zoektocht naar geloof te midden van ongelooflijke gebeurtenissen. Maken Thomas' twijfels plaats voor overtuiging?
Zou Thomas alsnog de littekens gevoeld hebben? Het staat er niet! Wat er wel staat is zijn belijdenis: 'Mijn Here en mijn God'. Thomas belijdt Jezus als Here. Dat betekent: U hebt het voor het zeggen in mijn bestaan. Een rijkere belijdenis vind je niet. Voor God is niets onmogelijk.

Ongelovige Thomas in 'The Passion Hemelvaart'

In het verhaal van 'The Passion' 2024 (KRO-NCRV) neemt het muzikale evenement dit keer een duik in het intrigerende verhaal van Thomas, de ongelovige. Vorig jaar ontmoetten we in 'The Passion' 2023 Claudia, de vrouw van Pilatus. Nu staat volgeling Thomas centraal, en zijn twijfel voert de boventoon. The Passion Hemelvaart is dit jaar op Hemelvaartsdag alleen te zien op NPO Start vanwege de uitzending van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. Het vervolg op The Passion is een dag later, op vrijdag 10 mei, alsnog op NPO1 te bekijken.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--