Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Winnaar ‘beste organist van Nederland’ bekend

Titel gaat naar Bastiaan Stolk uit Bergschenhoek

De ‘beste organist van Nederland’ is gewonnen door Bastiaan Stolk uit Bergschenhoek. Dat werd gisteravond bekend tijdens een Visie-lezersavond in de Fonteinkerk in Nijkerk. Vijf finalisten streden om de begeerde titel.

Deel:

Eerste ronde
De vijf deelnemers, gekozen uit 110 inzendingen, moesten in de eerste ronde een samenzang begeleiden en een vrij orgelwerk spelen. Na elke prestatie volgde een korte reactie van een jurylid. Winnaar Bastiaan Stolk, organist in de Oude Kerk Veenendaal, speelde een improvisatie van 'Prijs mijn ziel de hemelkoning', die met veel enthousiasme werd ontvangen.

'Één met het orgel'
De jury - gevormd door Martin Zonnenberg, André Bijleveld, Bas de Vroome, Margreeth Chr. de Jong en Marco den Toom - koos drie finalisten. Bastiaan Stolk won de finale van Marnix van der Ploeg (tweede) en Sebastiaan Schippers (derde) met het lied ‘Heer uw licht en uw liefde schijnen’. "Je bent één met het orgel”, reageerde juryvoorzitter Zonnenberg. “Je weet alles te vinden, en dat in het half uur dat je als voorbereiding kreeg".

'Kleuren in klanken'
"Dat was een mooi compliment", zegt Bastiaan Stolk over het commentaar van Zonnenberg. "Het is leuk om tijdens een improvisatie zelf te registreren en er zoveel mogelijk uit te halen. Dus voortdurend te kleuren in klanken. Op de finaleavond was er slechts een halfuur inspeel tijd. Het was om die reden een uitdaging om het orgel snel te leren kennen".

Prijs
Stolk zal zijn orgelspel ten gehore brengen tijdens de Nederland Zingt Dag op 23 april en mag deelnemen aan een opname van Nederland Zingt. "Het is voor beide dagen een verrassing wat er van mij verwacht wordt", zegt Stolk. "Tijdens de opname van Nederland Zingt lijkt het me fantastisch om op een monumentaal orgel in een mooie kerk een samenzang te mogen begeleiden, en iets van een improvisatie te spelen". De drie finalisten krijgen een masterclass improvisatie aangeboden door jurylid Marco den Toom.

--:--