Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding
© NOS/Stefan Heijdendael en Shutterstock 

Wouter Zwart met gezin in Berlijn: 'Fijne stad voor we­reld­bur­gers'

13 november 2019 · 15:25

Update: 15 november 2024 · 08:42

Nu het afscheid van bondskanselier Angela Merkel aanstaande is, beleeft Duitsland spannende tijden. Een portret van NOS-correspondent Wouter Zwart, die met zijn gezin in de Duitse hoofdstad is neergestreken. “Berlijn is een fijne stad om je kinderen te laten opgroeien.”

“Dit is een interessante periode om correspondent in Berlijn te zijn," zegt Wouter Zwart. "Duitsland en de EU staan voor grote uitdagingen. De economie van onze oosterburen heeft lang op de auto-industrie en machinebouw geleund, maar moet nu vernieuwen. Vanwege de geschiedenis heeft Duitsland het nog steeds moeilijk met zijn dominante positie in Europa, terwijl Frankrijk die voortrekkersrol juist zou willen vervullen, maar dat niet kan.”

'Stevig opfriscursus Duits'

Berlijn is een prettige, internationaal georiënteerde stad, met goed onderwijs. Zo’n omgeving hebben wij viertjes als wereldburgers nodig om te kunnen bloeien. Nog een taal erbij leren, is voor mijn kinderen geen probleem.”

(Tekst loopt door onder de foto.)

Met welke bondskanselier krijgt Nederland te maken als Angela Merkel straks vertrekt?
© NOS/Stefan Heijdendael en Shutterstock 

Sinds 1 april is Berlijn de standplaats van de correspondent, die zich al snel thuis voelde in de Duitse hoofdstad. “Ik heb wel een stevige opfriscursus gevolgd, al was ik blij dat mijn Duits van de middelbare school nog wel ergens ‘opgeslagen’ zat. Mijn vrouw en twee kinderen hebben hun draai ook snel gevonden."

Wie is Wouter Zwart?

• 42 jaar.
• Studeerde journalistiek in Utrecht.
• Won in 2006 de Wouter Bloemendal Prijs voor journalistiek mediatalent.
• Was van 2006 tot 2012 NOS-correspondent in China en van 2012 tot 2019 in de VS.
• Sinds 1 april is Berlijn zijn standplaats.

Wat ontroert je?
“Ik heb een sterk ontwikkelde radar voor onrecht. Dat kan me persoonlijk raken, al laat ik dat in mijn werk niet echt merken. Als journalist van de publieke omroep geef ik ook een stem aan mensen die slachtoffer zijn van onderdrukking, misdaad of milieuverontreiniging. Zij kunnen via mij toch hun verhaal kwijt. Dat effect is nog groter als andere omroepen mijn reportages overnemen of als ze me vragen hoe ze kunnen helpen.”

Waar staat de mooiste kerk?
“In China heb ik kerken bezocht die misschien niet mooi, maar wel betekenisvol waren. Christenen komen daar bij elkaar in huiskamerkerken. Die stille strijd voor hun geloof vind ik indrukwekkend. Ik ben zelf niet gelovig, maar ik heb er veel respect voor dat deze mensen er hun hoop uit halen.”

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Een dorp in de provincie Guiyang in het zuidwesten van China. Al het moois dat het land te bieden heeft, komt daar samen: prachtige natuur, interessante inheemse volken en rijke tradities. Een tweejaarlijks muziekfestival met traditionele instrumenten is daar een geweldige belevenis."

De stille strijd van Chinese christenen voor hun geloof vind ik indrukwekkend

"Eigenlijk had ik er een stolp overheen willen zetten om dat wereldje in stand te houden. Maar helaas, de vorige keer zag ik de eerste bussen met toeristen al aankomen.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld?
“In mijn optiek ben ik gevormd door mijn familie, omgeving en omstandigheden. Ik ben bedeeld met een flinke dosis eigenwijsheid, die me bij mijn werk als journalist goed van pas komt. Ik neem geen genoegen met het eerste antwoord dat ik krijg. ‘Ja, maar...?’ is vaak een heel belangrijke vraag.”

Wie zou je weleens de oren willen wassen?
“Mensen die zich uit angst voor veranderingen opsluiten in hun eigen wereld, die ook nog eens steeds kleiner wordt. Je verrijkt je eigen leven juist enorm door je open te stellen voor anderen. Zet de luiken maar open. De wereld is zo eng nog niet en je leert er vast iets van.”

Beeld: NOS/Stefan Heijdendael en Shutterstock 

Deel dit artikel: