Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Youth for Christ bezorgt jongeren survivalpakket aan huis

'Je bent niet in je eendje'

Jongerenorganisatie Youth for Christ (YfC) bedacht een ludieke actie om in coronatijd toch in contact te zijn met jongeren: een thuisblijfsurvivalpakket met de titel ‘Je bent niet in je eendje’. Zo’n duizend jongeren in heel Nederland kregen persoonlijk een pakket thuisbezorgd.

Deel:

Richard den Houdijker is jongerenwerker in Ede en bracht daar samen met zijn teamleden 75 pakketten rond bij jongeren in zijn woonplaats. “Het is een pakket met een knipoog,” vertelt hij. “Er zit een badeendje in en een wc-rol, maar bijvoorbeeld ook een stripbijbeltje. Door het bij de jongeren thuis te bezorgen, ontmoeten we niet alleen hen, maar ook hun ouders.”

Konden de jongeren het waarderen?
“Vooral het feit dat je hen komt opzoeken en iets meebrengt dat speciaal voor hen is, waarderen ze heel erg. En dat stralen ze ook aan alle kanten uit. Wat me vooral bij- blijft, is hun glimlach en het ‘dankjewel’.”

Om wat voor soort jongeren gaat het?
“In Ede trekken we op met straatjongeren, veelal zonder kerkelijke achtergrond, bij wie veel problematiek achter de voordeur speelt. Maar ondanks de soms schrijnende situaties waar deze jongeren in leven, is het mooi dat je met hen mag optrekken en een relatie mag opbouwen. En juist in deze tijd weten ze mij en mijn teamleden te vinden. Dat vind ik echt bijzonder.”

Hoe gaat het nu met deze jongeren?
“Veel jongens willen niet verplicht binnen zitten, omdat hun thuissituatie niet pret- tig is. Bij de een zitten de ouders in een vechtscheiding, de ander heeft letterlijk slaande ruzie met gezinsleden en weer een ander heeft een vader die is uitbehandeld voor kanker. Kortom: geen situaties waarin jongeren lekker knus aan tafel zitten. Maar op straat hangen, mag nu niet. Dat maakt de situatie nog lastiger voor hen.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

EO Metterdaad steunde deze actie van Youth for Christ. Leer hier meer. 

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--