Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zeldzaam natuurverschijnsel op komst: blauwe superbloedmaan

Teken van de wederkomst?

De NASA maakt melding van een driedubbel natuurverschijnsel dat in de middag van 31 januari te zien is: een blauwe superbloedmaan. Het is een combinatie van een blauwe maan en een maansverduistering, op het moment dat de maan het dichtst bij de aarde staat. Een zeldzaam natuurfenomeen, dat voor het laatst voorkwam op 30 december 1982.

Deel:

De term ‘blauwe maan’ verwijst naar de tweede volle maan in een maand tijd. Een verschijnsel dat zich gemiddeld elke 2,7 jaar voordoet. De vorige blauwe maan was te zien in juli 2015. Onze vorige volle maan was direct na de jaarwisseling zichtbaar op 1 januari 2018. Deze volle maan was toen ook een supermaan.

Lees ook: Breekt vandaag het einde der tijden aan?
Lees ook: Breekt vandaag het einde der tijden aan?

Supermaan

Elke 29 dagen bereikt de maan een minimale afstand tot de aarde. Als dat moment samenvalt met een volle maan, spreken we van een supermaan. Het hemellichaam lijkt dan ook groter en feller te zijn. Hoewel de supermaan maandelijks verschijnt, is deze vanuit Nederland maar drie keer per jaar te zien.

Bloedmaan

De bloedmaan verschijnt alleen bij een volledige maansverduistering. De rode gloed ontstaat doordat de maan het zonlicht niet naar de aarde kan weerkaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde heen, waarna de dampkring het licht afbuigt richting de maan. Rood licht wordt het best afgebogen; vandaar de rode kleur.

Deze drie natuurverschijnselen samen noemen we een blauwe superbloedmaan. De volgende 'super blue moon of blood' is door NASA voorzien op 31 januari 2037. De eerstvolgende maansverduistering is in 2019.

Tekenen van de wederkomst?

Sommige christenen zijn van mening dat maansverduisteringen en bloedmanen tekenen zijn van de wederkomst van Christus. Wilde speculaties over het einde der tijden doen al jaren, zelfs eeuwen, de ronde. Is het niet de Maya-kalender, dan zijn het wel de bloedmanen, of allerlei ingewikkelde rekensommen die ons ervan moeten overtuigen dat op exact die en die datum de opname plaatsvindt – of zelfs dat de aarde compleet vergaat.

Wat moeten we met dit soort voorspellingen?  Is het zo’n gekke gedachte om te kijken naar de stand van sterren en planeten? De Bijbel zegt immers zelf dat we moeten letten op de tekenen aan de hemel.
Ds. Willem Glashouwer zei hierover: “Dat is absoluut waar. Maar dat zijn tekenen van een giga omvang; die wijzen op apocalyptische verschijnselen, zoals sterren die uit de hemel vallen, de zon die haar glans niet geeft en de maan die rood wordt als bloed. Als deze apocalyptische verschijnselen die de profeet Joël voorspelt, echt gaan gebeuren, schudt de hele aarde op zijn grondvesten en lijkt de hemel wel in te storten. Maar dat is echt iets anders dan een paar planeten die op een rij komen te staan.”

Bekijk de livestream van de NASA

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--