Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zelf dagcrème maken doe je zo!

Met aloë vera en zonder chemische rommel

Een beetje duurzaamheidsfreak maakt tegenwoordig zelf haar dagcreme. Je mixt wat aloë vera met glycerine en nog wat natuurlijke ingrediënten en hoppetee, je hebt een crème zonder toegevoegde chemische rommel. Marlies probeerde het uit.

Deel:

Zelf dagcrème maken, waarom zou je het doen? Welnu, een van de voordelen is dat je zelf de baas bent over de ingrediënten. Geen parabenen, geen twijfelachtige gifstoffen of materialen die zijn uitgetest op arme diertjes. Daarnaast is het een stuk goedkoper, als ik verschillende websites mag geloven. Ik besloot een recept te proberen van National Geographic, ook te vinden op de website hetkanwel.nl.

Met deze ingrediënten zou ik zelf vier porties dagcrème moeten kunnen maken

Voor deze dagcrème heb je het volgende nodig: 1 theelepel bijenwas, 30 gram aloë vera, twee theelepels glycerine, een halve theelepel plantaardige olie. Ik kies voor jojoba-olie. Met de aloë vera zit ik een beetje in mijn maag. Moet ik hier een plant uit het tuincentrum voor leegknijpen? Ik zie op tegen het geklungel. Uiteindelijk ontdek ik dat aloë vera ook vloeibaar in een potje te koop is (98%). En dat je alle ingrediënten met bulkkorting kunt aanschaffen bij een online natuurdrogisterij. Binnen drie dagen valt er een pakket met vier potjes op de mat, in totaal € 23,95, waar ik minimaal vier keer dagcrème mee zou kunnen maken.

Dagcrème wordt scrubcrème

Het experiment start met de bijenwas. Die moet je namelijk in een glazen kommetje doen en au bain-marie smelten. Voor wie niet weet wat au bain-marie is: zet het kommetje in een pan met water op laag vuur. Wacht vervolgens totdat de kleine korreltjes was vloeibaar zijn geworden. Daarna voeg je simpelweg alle overige ingrediënten toe. Even roeren, et voilà.

Maar hier gaat het mis. Allereerst omdat de bijenwas al direct halsstarrig aan de theelepel blijft plakken wanneer ik in de smeltende korrels roer. Het plaksel aan de theelepel wordt vervolgens slechts met veel moeite vloeibaar. En tenslotte verandert de was, zodra ik de koude ingrediënten aan het kommetje toevoeg, alsnog weer in zijn oude korreltjes-vorm. Mijn dagcrème wordt een scrubcrème.

Zonder de bijenwas, ontdek ik echter, kunnen de andere ingrediënten het prima met elkaar vinden. Kortom, lekker weglaten, die bijenwas. Nog een reden om geen was in je winkelmandje te gooien: bij het smeltingsproces stinkt hij als een oudemensentoilet. Daar wil je - ik niet, althans - je wangen niet mee besme(u)ren. 

Een klein potje is genoeg

Op de website van Hetkanwel adviseert men om voor het eindresultaat een grote glazen pot van een halve liter te gebruiken, omdat het basisrecept nog zal stollen. Daar heb ik niets van gemerkt. Een klein potje van 100 ml is voor mij meer dan genoeg.

Voor de rest smeert de crème heerlijk. Mijn huid voelt zacht aan en blijft de hele dag zalig gehydrateerd. Mijn enige zorg: ik heb nu vier potjes in huis gehaald. Bijenwas, glycerine, jojoba-olie en aloë vera. Normaliter koop ik één potje dagcrème. Ik zal de komende tijd braaf alle ingrediënten moeten opmaken, anders help ik het milieu niet met al die extra verpakkingen. Bovendien heeft mijn zelfgemaakte crème geen zonnefilter, een aspect dat ik zeer waardeer bij reguliere dagcrèmes uit de winkel. Een zonnefilter is namelijk dé wetenschappelijk bewezen manier om vouwen en rimpels enigszins onder controle te houden.  

De conclusie

Zelf dagcrème maken is leuk en makkelijk om te doen. Of het je helpt in een zero waste leven is de vraag. Tenzij je de ingrediënten in grote tanks aanschaft en alle vrouwen uit je buurt van een portie voorziet. Wil je het toch proberen, mét een zonnefilter? In plaats van bijenwas schijn je titanium dioxide te kunnen toevoegen. Dit is een mineraal dat gebruikt wordt als UV-filter. Over de veiligheid van dit middel zijn de meningen overigens verdeeld. Eén troost: gelukkig komen nu de wintermaanden eraan, waarin de zon zich grotendeels achter de wolken bevindt. 

Redacteur Hedi testte duurzame deo's. Lees hier haar ervaringen!

Geschreven door

Marlies Medema

--:--