Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zeven redenen om te vergeven

7 redenen voor vergeving uit 'Het boek van vergeving'

Desmond en Mpho Tutu schreven samen een boek over vergeving. Hierin combineren zij indrukwekkende getuigenissen met praktische stappen op weg naar vergeving en heling. We kunnen leren van hun zeven redenen om een ander te vergeven.

Deel:

1. Vergeven is een daad van liefde aan jezelf

Wanneer je vergeeft, bevrijd je jezelf uit de gevangenis van wraak. Mpho Tutu, anglicaans priester en dochter van Desmond Tutu, vergelijkt dit met het lappen van je ramen. Vergeving zorgt ervoor dat je ramen schoon zijn en je vrij naar buiten kunt kijken.

2. Vergeven is een daad van liefde aan de ander

Wanneer je vergeeft, bevrijd je de ander uit de gevangenis van schuld, schrijft Mpho Tutu. Samen met haar vader schreef zij Het boek van vergeving. Zij weten waarover zij praten: de decennialange strijd tegen apartheid ging gepaard met heel veel verdriet en onrecht. Aangehoord door Desmond Tutu als voorzitter van de Waarheids- en verzoeningscommissie in Zuid-Afrika.

3. Vergeven laat ruimte voor je emoties

Wanneer je ervoor kiest om iemand te vergeven, wil dat niet zeggen dat je daarmee direct ook afscheid neemt van je pijn en verdriet. Situaties in de toekomst kunnen maken dat emoties van vroeger weer bovenkomen. Een ander vergeven betekent dat je jezelf serieus neemt en je openstelt voor nieuwe verbondenheid.

4. Vergeven doet je allereerst stilstaan bij ontvangen

God schenkt ons vergeving van onze zonden en verzoening met Hem door ons Zichzelf aan te bieden. Wie in Hem gelooft, zijn zonden belijdt en zich afkeert van zijn ‘oude’ leven, ontvangt vergeving in de naam van Jezus (Hand. 10:43). Door hierbij stil te staan, ga je eerst zelf ontvangen. De basis van menselijke vergeving is Gods vergeving van wat wij Hem, anderen en onszelf hebben misdaan.

5. Vergeven leidt je op de weg naar emotionele genezing

Desmond Tutu beschrijft hoe belangrijk het is dat je op een veilige plek je verhaal kunt vertellen, tot in de kleinste details. Bedenk zorgvuldig met wie jij je verhaal deelt (niet iedereen kan luisteren). Bij het vertellen is het essentieel dat je de pijn benoemt. Alle emoties mogen er zijn; kijk ze eerlijk in de ogen. 

6. Vergeven kan ook als de ander doorgaat

Een dader toont lang niet altijd berouw. Soms gaat iemand gewoon door. Ook dan kun je ervoor kiezen de ander te vergeven. Dat is niet makkelijk. Zorg voor een luisterend oor in je directe omgeving. In dit geval is vergeving een innerlijke schoonmaak: je lapt je ramen en bevrijdt jezelf uit de gevangenis van wraak.

7. Vergeven stelt je in staat een relatie te vernieuwen of los te laten

Je bent aan het helen wanneer je in staat bent een nieuw verhaal te vertellen over jouw situatie. Hoewel de feiten hetzelfde blijven, gebruik je andere woorden en een andere toon. Na de daad van vergeving is het belangrijk om de relatie te vernieuwen of los te laten. 

Tekst: Mirjam van der Vegt

Lees ook: Vergeving is als een ui

--:--