Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zijn keepers 'een beetje gek'?

Psychologische zoektocht in 'Keeper', maandag, 20.05 uur, NPO 2

Deel:

Tijdens voetbalwedstrijden gaat veel aandacht uit naar mooie acties van aanvallers. Daarom zet regisseur Johan Kramer nu eens de keeper in het zonnetje. In Keeper (NTR) onderzoekt hij het karakter van een teamspeler op een solomissie. Zijn keepers een beetje gek, zoals vaak gezegd wordt?

Een keeper maakt deel uit van een team, maar neemt daarin een bijzondere positie in. "Hij is de enige die de bal met zijn handen kan aanraken. Terwijl de rest van het team op het veld rondrennen, is de keeper het grootste deel van de race een bewegingloze toeschouwer," zegt Johan Kramer. "Het tenue van keepers heeft een andere kleur dan dat van hun kameraden."

Keeper Terschelling
De keeper heeft tijdens een voetbalwedstrijd soms heel lang niets te doen. Credits: NTR.

In de documentaire Keeper ontmoet de regisseur vijf voetbalkeepers. Een jonge keeper uit Terschelling tijdens zijn zwaarste wedstrijd ooit, de oudste keeper van Nederland die maar blijft duiken, een keeper uit de Eredivisie Vrouwen, en de voormalige doelman van het Syrische nationale elftal. Keeper en voetbaljournalist Sjoerd Mossou legt uit dat keepershandschoenen elke keer 'anders' uit de tas kunnen komen.

Keeper Eredivisie Vrouwen
Keepers zijn volgens Johan Kramer teamspelers op een solomissie. Hoe ervaren ze dat zelf?. Credits: NTR.

Ook commentator Leo Oldenburger, oud-keeper en auteur van Keepers zijn gek, komt aan het woord. Is het inderdaad handig om als keeper ‘een beetje gek’ te zijn? Overigens wijst regisseur Johan Kramer erop dat keepers de kijker kunnen inspireren. “Staan we niet allemaal in een veel te groot doel voor de bijna onmogelijke taak onze imperfecties te verdedigen?” 

2Doc: Keeper

Maandag 15 juni, 20.05 uur, NPO 2

Beeld: NTR

--:--