Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo gingen deze alleenstaande moeders op vakantie: ‘Soms mis ik het om met iemand te sparren’

Alleen op vakantie met de kinderen? Lees deze tips

Vakantie vieren als alleenstaande ouder kan een uitdaging zijn, maar het biedt ook unieke en waardevolle ervaringen. In dit artikel delen vier moeders hun persoonlijke verhalen over de vakanties die ze met hun kinderen hebben beleefd. Van de spannende eerste rit naar het buitenland tot het genieten van een eenoudervakantie met nieuwe vriendschappen.

Deel:

Samen met een vriendin vakantie vieren

Inge deelt haar verhaal: "Ik vond het spannend om alleen met de kinderen op vakantie te gaan. Daarom vroeg ik mijn vriendin, die ook alleen was met haar kinderen, om samen vakantie te vieren. Dat kan ik andere alleenstaande ouders aanraden, mits je die optie hebt natuurlijk.

Jaren later, toen de kinderen groter waren, durfde ik wel alleen op vakantie te gaan met ze. Het liefst naar een camping. Daar vermaakten de kinderen zich goed en als je aanspraak wilde, maakte je makkelijk contact met andere ouders. Alleen met de kinderen naar een pretpark, deed ik liever niet. Dan voelde ik me erg alleen. Maar naar een zwembad gaan, deed ik dan weer wel.”

Alleenstaande ouder vakantie in Nederland

"Bijna twintig jaar ben ik alleen geweest met mijn vier kinderen," vertelt Sifra. "Heel wat vakanties heb ik met ze meegemaakt. Veel ging er goed, ook als alleenstaande moeder, maar op vakantie gaan met kinderen bleef ik ingewikkeld vinden. Toen de kinderen klein waren, zat ik vaak alleen voor mijn tent als zij al op bed lagen. En toen ze groter werden, trokken ze vaak hun eigen plan.

Mensen zullen wel gedacht hebben: daar heb je dat gekke mens met die stampvolle auto alweer

Toch heb ik ook veel leuke dingen met de kinderen meegemaakt op vakantie. Lange tijd durfde ik niet naar het buitenland, dus bleven we in het vaak natte Nederland in een betaalbaar huisje. Na een aantal jaar besloot ik: we gaan naar Frankrijk rijden. In een volgeladen en knalblauwe Polo vertrokken we. Ik was alleen niet zo goed in de weg vinden. TomTom en Google Maps hadden we toen nog niet. Als ik niet precies wist welke kant ik uit moest op een rotonde, vroeg ik mijn oudste zoons om mee te kijken. Omdat ik niet altijd meteen antwoord kreeg, reed ik soms wel vier keer de rotonde rond. Mensen zullen wel gedacht hebben: daar heb je dat gekke mens met die stampvolle auto alweer.

Gelukkig konden de oudste twee kinderen aardig kaart lezen zodat we na een lange dag reizen toch op bestemming aankwamen. Eindelijk hadden we goed weer tijdens onze vakantie! Kennelijk hebben mijn kinderen er goede herinneringen aan overgehouden, want lang nadat ze uit huis waren, zijn we nog met z’n allen als gezin samen op vakantie gegaan, inclusief alle verkeringen.”

Nog meer (vakantie) tips voor het hele gezin ontvangen?

Schrijf je nu in en ontvang elke twee weken de nieuwsbrief 'Opgroeien & Gezin'.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

De voordelen van een eenoudervakantie

Ellens dochter Julie (10) deed mee aan de EOdocs 'Mijn ouders zijn gescheiden'. In de documentaire is te zien dat Julie en haar moeder naar een eenoudervakantie gaan. Over deze vakantie vertelt Ellen: "Tijdens onze vakantie kreeg ze meteen een vriendinnetje. Ik vind het superfijn voor Julie dat ze een vriendin heeft die hetzelfde heeft meegemaakt als zij. In haar klas is er maar één jongetje van wie de ouders gescheiden zijn. Dat ze nu erkenning vindt bij haar vriendin is heel waardevol.

Een eenoudervakantie is absoluut aan te raden voor gescheiden ouders. De kinderen maken snel contact met andere kinderen, en er zijn allemaal andere ouders die ook alleen op vakantie zijn. Het is geen dating-vakantie; je hoeft niet alles samen te doen, maar als je gezelligheid zoekt, is het contact snel gelegd. En het is zo fijn dat de kinderen worden beziggehouden. Dan heb jij ook even een moment voor jezelf. Je kunt bijvoorbeeld even zonder kinderen naar de supermarkt.”

Moeder Ellen over haar dochter in de EOdocs 'Mijn ouders zijn gescheiden'

Lees ook over:

Moeder Ellen over haar dochter in de EOdocs 'Mijn ouders zijn gescheiden'

Onverdeelde aandacht voor elkaar

Alleenstaande moeder Amy heeft een zoon van vier jaar. "Mijn zoontje is heel gevoelig en een lichte slaper. Als hij tijdens de vakantie slecht slaapt, wordt hij hangerig en huilerig en dat zorgt bij mij voor stress. Dan ga ik liever terug naar huis. Daar kan hij goed slapen en dan maken we er een leuke vakantie van met dagtripjes.

Het is fijn om een plek te hebben waar genoeg te doen is voor kinderen, zowel als het regent als wanneer het droog is. Daarom kiezen wij vaak voor een camping met chalets of een park met huisjes.

Ik was bang dat ik tekortschoot

Wat ik mooi vind aan vakantie als alleenstaande moeder? De onverdeelde aandacht die je elkaar kan geven. De drukte van alledag is weg. Er ontstaat ruimte voor de mooiste gesprekken en het bouwen van fijne herinneringen samen. Ik merk aan mezelf, maar vooral ook aan mijn zoon, hoeveel hernieuwde energie we dan krijgen. Alle emmertjes worden weer gevuld en we bloeien beiden helemaal op.

Mijn mooiste vakantieherinnering is dat mijn zoon aangaf dat hij zo blij was dat we de hele week alleen met zijn tweetjes leuke dingen deden. Zelf was ik bang dat ik tekortschoot. Of het allemaal goed genoeg was. Maar hij was helemaal niet bezig met wat we allemaal deden. Voor hem was het mooiste van de vakantie dat hij mij had, zonder ruis van werk of schooldrukte.

Wel vind ik het lastig dat ik die mooie momenten niet met andere volwassenen kan delen. Als ik zie hoe mijn zoon vrienden maakt of nieuwe dingen doet die hij superspannend vindt. Ik kan wel familie en vrienden een berichtje sturen, maar dat is toch anders dan dat ‘in het moment’ samen te beleven. Soms mis ik het om met iemand te kunnen sparren. Gaan we na vele slechte nachten naar huis of kijken we het nog even aan? En hele eenvoudige dingen kunnen een uitdaging zijn. Als we naar het zwembad gaan bijvoorbeeld, is er niemand die op je spullen kan letten als je gaat zwemmen of eten wil halen.”

Tips van Amy voor andere alleenstaande ouders die op vakantie gaan:

  1. Bedenk van tevoren welke spullen je echt nodig hebt en wat je thuis kunt laten.
  2. Reis je met de auto? Zet van tevoren zoveel mogelijk in de auto, zodat je voor vertrek minder stress hebt om nog alle spullen én je kind in de auto te krijgen.
  3. Bekijk van tevoren welke activiteiten je kunt doen tijdens de vakantie. Betrek je kinderen hierbij. Dan weet je wat bij hen leeft en kom je samen tot een vakantie waar iedereen naar uitkijkt.
  4. Laat verwachtingen zoveel mogelijk los. Probeer te genieten en niet te veel de controle te willen houden.
  5. Kijk of een ‘ja’-dag mogelijk is tijdens de vakantie. Kinderen horen enorm vaak ‘nee’ op een dag. Plan een ‘ja’-dag in waarop het antwoord op alle vragen die dag een ‘ja’’ is, binnen vooraf gestelde kaders. Bijvoorbeeld: het moet op rij-afstand zijn en tot een bepaald budget.

Tot slot: ‘Wees voorbereid, maar durf los te laten. Wees lief voor jezelf en heb geduld met jezelf.’

Is jouw kind ook snel overprikkeld?
Is jouw kind ook snel overprikkeld?

In deze unieke online training, samengesteld door Margreet Bronk, ontdek je alles over de invloed van hoogsensitiviteit op jouw (klein)kind en wat dit voor jullie beiden betekent. Bestel hem nu! Meer informatie over de training vind je hier.

Geschreven door

Judit van Dijk-Besters

--:--