Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo zoekt zangeres Pearl Jozefzoon de rust op

‘Ik probeer orde in de chaos te creëren’

De voorbereidingen voor haar aankomende muziektheater zijn in volle gang, ze leidt verschillende gospelkoren én op 22 oktober staat ze op het podium bij de Nederland Zingt Dag, die het thema ‘U geeft rust’ heeft. Het is duidelijk: zangeres Pearl Jozefzoon (36) hoeft zich niet te vervelen. Hoe vindt zij rust in de drukte van het dagelijks leven?

Deel:

“Er komen heel veel leuke projecten aan,” vertelt Pearl enthousiast, “met als grootste natuurlijk de Nederland Zingt Dag. Daar kijk ik super erg naar uit!” Met zoveel mensen samen zingen, ontspannen en genieten voelt voor haar als een ‘warm bad’. “De gospelartiesten komen uit hele verschillende hoeken en staan daar toch samen, ik vind die eenheid echt gaaf.”

Het is niet de eerste keer dat Pearl op het Nederland Zingt-podium staat. “Wat mij het meest is bijgebleven van de vorige keren is het gevoel wanneer je vanaf het podium iedereen uit volle borst mee ziet en hoort zingen. Je voelt gewoon: ik sta hier geen concert te geven, we doen dit samen.”

Orde in de chaos

Naast de Nederland Zingt Dag is Pearls agenda momenteel vooral gevuld met voorbereidingen voor een nieuw muziektheater waar ze zal optreden. “Wat ik fijn vind aan wat ik nu doe, is dat mijn agenda voornamelijk gevuld is met één ding: het muziektheater. Dat neemt veel tijd in beslag, maar het is wel elke dag hetzelfde. Dat geeft rust. Losse optredens vind ik ook fantastisch hoor, maar dat is elke keer weer anders.”

En als de tijden minder rustig zijn, hoe gaat ze daarmee om? “Als ik onrustig ben ga ik nadenken over wat er voor mij echt belangrijk is en probeer ik orde te creëren. Ik word heel onrustig van chaos. Dan ga ik dus letterlijk mijn woonkamer opruimen.” Dat opruimen gebeurt bij Pearl wel altijd onder het genot van muziek. “Dan is het toch vaak worship wat ik opzet, dat vind ik één van de fijnste manieren om rust in mijn hoofd te krijgen.” 

Als ik onrustig ben ga ik nadenken over wat voor mij echt belangrijk is

Als het huis eenmaal opgeruimd is, vindt Pearl het ook heerlijk om op een stoel te gaan zitten met een luisterboek. “Ik heb er nu een met meditaties, overdenkingen en dagelijkse gebeden, daar word ik zo rustig van. Er zijn periodes dat ik het dagelijks, ‘s ochtends en ‘s avonds, opzet. Dan sta ik ermee op en val ik ermee in slaap. Dat geeft me ook rust.”

Op andere momenten start en eindigt ze haar dag in plaats daarvan met het het openen van Instagram. “Ik probeer daar echt vanaf te stappen, maar soms sluipt het er toch weer in. Als ik eenmaal begin te scrollen, ben ik zo een half uur verder. Dan denk ik: wat heb ik nou gedaan?” Helemaal van Instagram afstappen hoeft wat Pearl betreft niet. “Ik volg bijvoorbeeld veel worshipartiesten, die posten toch vaak weer leuke dingen waar ik inspiratie uithaal. Het is niet allemaal slecht, Instagram is ook weer niet the devil of zo.” 

Een scheiding is een soort sterven

Naast haar carrière was Pearl de afgelopen jaren ook bezig met de omschakelingen in haar persoonlijke leven. In 2019 gingen zij en haar ex-man Renze Klamer uit elkaar. “Een scheiding is voor mijn gevoel eigenlijk bijna het sterven van iets. Je gaat een periode in van rouw en acceptatie. Het geeft toch een gevoel van falen en dat is iets dat ik een plek heb moeten geven.” Gelukkig kan ze met deze gevoelens goed bij andere mensen en bij God terecht. “Door mijn geloof en door de mensen om me heen is het gelukt om het een plaats te geven. Ook erover schrijven heeft geholpen. Zelf kom ik meestal vast te zitten in mijn hoofd, dat wil ik niet. Ik wil uitreiken naar mensen die me kunnen helpen om dingen te ordenen.”

Ondanks alles is er veel om dankbaar voor te zijn. “Dat ik een eigen huis heb voor mijn kinderen, een dak boven ons hoofd… In deze tijd is het bijzonder dat dat toch gewoon is gelukt,” besluit Pearl.

Nederland Zingt is het muzikale hart van de EO. En op 22 oktober is er een nieuwe editie van de Nederland Zingt Dag vol muziek, ontmoeting en samenzang. Na twee jaar is het verlangen om samen te zingen groter dan ooit. Met sprekers Jurjen ten Brinke en Alinda Bol, en optredens van onder meer Lucas Kramer, Marcel & Lydia Zimmer en Pearl Jozefzoon. De Nederland Zingt Dag is in de Jaarbeurs in Utrecht. Bestel hier je ticket.

--:--